×

Krönikor

Studenthälsan: Måste man passa in i samhällsnormen?

I varje nummer av Karlstads studenttidning skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

I alla tider, i alla kulturer och samhällen har vissa egenskaper ansetts vara bättre och mer eftersträvansvärda än andra. Jämför dessa jobbannonser;

Sökes: en utåtriktad, flexibel, positiv person med hög social kompetens och en väldigt bra förmåga att nätverka och samarbeta i team. Du ska kunna ”ha många bollar i luften” och vara snabb på att hitta lösningar på problem som uppstår. Du bör vara mycket stresstålig!

Sökes: en inåtriktad, eftertänksam, stillsam person som gillar att göra en sak i taget. Du bör tänka innan du pratar. Du är stresskänslig och behöver mycket lugn och ro för att hitta koncentration men kan då sitta länge och fokuserat med en arbetsuppgift. Du föredrar att tänka först och handla sen. Du fungerar bättre med självständigt arbete framför teamarbete.

Samhällsnormen idag hyllar den extroverta, sociala, flexibla och snabba personligheten medan den mer introverta, eftertänksamma och långsamma personligheten med ett lägre socialt behov ofta klassas som någon med ett avvikande, nästan ”sjukligt”, tillstånd som borde förändras till att bli mer extrovert.

När idealen i ett samhälle ser ut på ett visst sätt men jag som individ känner mig på ett annat sätt är det lätt att börja tänka tankar som att det måste vara något fel på mig, jag borde inte vara såhär, jag måste ändra mig. Visst är det så att vi kan arbeta med oss själva och förändra beteenden som vi inte längre vill ha men vissa grundläggande personlighetsdrag behöver vi snarare försonas med, acceptera och börja omvärdera som egenskaper som faktiskt är bra att ha oavsett vad samhällsnormen vill få oss att tro.

Det uppmärksammas nu mer och mer att vi har olika medfödda personlighetsdrag som introvert och extrovert men du kanske också har hört talas om HSP (högkänslig personlighet)? Det innebär att personen har ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet vilket skapar en ökad mottaglighet för subtila detaljer i omgivningen som ljud, ljus, känslostämningar etc. i jämförelse med en person utan HSP som skulle låtit dessa detaljer bara passera förbi. I en värld som går snabbare och snabbare där intrycken blir starkare för varje dag är det lätt för en person med HSP att bli överbelastad och därmed uttröttad. De behöver ofta dra sig undan och återhämta sig vilket av andra kan tolkas som att personen är blyg eller ”asocial”. Det som också kännetecknar dessa personer är att de är intuitiva, kreativa, medkännande och har förmåga till djup analys. En introvert personlighet liknar en HSP till viss del men det finns också skillnader.

Det viktiga är att se vilka fördelar det innebär att ha dessa personlighetsdrag och att hitta en bra balans mellan det jag kan förändra och det jag behöver acceptera.
Vill du veta mer så läs gärna: ”Introvert – den tysta revolutionen” av Linus Jonkman och ”Den högkänsliga människan” av Elaine N. Aron.

Har du funderingar kring dig själv så tveka inte att kontakta oss på Studenthälsan! Vi kan hjälpa dig vidare med att hitta balansen mellan acceptans och förändring.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter