×

Nyheter

Så mår studenternas ekonomi under årets fattigaste månad

Foto: Genrebild

Januari är traditionellt sett årets fattigaste månad eftersom pengarna lätt brukar försvinna under jul och nyår. Trots detta är oron bland Karlstads studenter lägre än bland unga nationellt. Enligt en undersökning som Karlstads studenttidning låtit göra så är KAU-studenterna relativt delade i hur tight deras ekonomi är, även om de som anser sig vara i en lite tightare ekonomisk sits innehar en knapp majoritet.

Efter att julkänslan och nyårsoptimismen lagt sig brukar det eka mer tomt än vanligt på bankkontot för många. Därför skickade Karlstads studenttidning ut en enkät för att skaffa en tydligare bild över om så även är fallet för Karlstads universitetsstudenter.

Generellt låg oro

Skärmbild: Google Forms

När det kommer till hur oroliga Karlstads studenter är för sin ekonomi är siffrorna annorlunda. På en skala ett till tio har en majoritet på 24,1% svarat att de inte är oroliga alls för sin ekonomi.

Noterbart är däremot att Karlstads studenter upplever en lägre oro över sin ekonomi jämfört med andra unga vuxna nationellt. I en studie gjord av Ungdomsbarometern ifjol visade det sig att över 60% i åldern 15-24 år var stressade över sin ekonomi minst en gång i veckan. Till skillnad från ungdomsbarometerns undersökning utmärker sig KAU-studenterna alltså relativt positivt.

Något snålare livsstil för de flesta

Skärmbild: Google Forms.

Trots den relativt låga orosnivån visar undersökningen att en majoritet av KAU-studenterna tycker att deras ekonomiska situation just nu är tightare än vanligtvis, och 24,1% anser att den är mycket tightare än vanligt. En relativt stor del på hela 44,8% anser däremot att deras ekonomiska situation ser ut som den brukar göra, och att de därmed inte upplever januari som en vidare fattig månad.

För de som upplever sig vara i en snålare sits än de brukar så varierar anledningarna något. Mycket kan härledas till en dyr December-månad, men även prishöjningar på diverse vardagliga köp ses som en bov i dramat.

Varför upplever du att det är tightare med pengar just nu?

– Dyrare mat, men framför allt för att busskortet för studenter skenar i pris. Ytterligare oro finns för hur hög hyreshöjningen kommer bli, skriver Sigrid Bergström som studerar på Juristprogrammet.

Men den främsta anledningen som återkommer bland studenternas svar är just att jul- och nyårsfirande har kostat. Ebba Fransson som studerar på Socionomprogrammet är en av dem som svarat att ekonomin är lite mer begränsad för tillfället.

– CSN och lönen kom tidigare den här månaden, vilket gör att det blir lite extra tight mot slutet. Det har även firats jul och över nyår var jag i Sälen, vilket också orsakat att det blir lite tightare, skriver Ebba.

Andra orsaker som ges är resor, mellandagsrean, ny kurslitteratur och högre elpris under kyligare dagar.

Studenternas spartips: Planering och matlådor

Så hur gör man om man känner att man kommer behöver leva lite extra snålt under månaden? KAU-studenterna är eniga om att mat är ett område som det går att göra mycket med. En stor del av svaren innefattar att göra ordentligt med matlådor, men även att planera både sina större och mindre inköp.

Har du några tips för att få ekonomin gå ihop under januari?

– Rensa kylen, frysen och skafferiet för att kunna göra mat på det man redan har hemma för att slippa handla. Gör ordentliga matlådor så man inte blir hungrig och köper dyr mat i skolcafeterian, skriver Nova Utter som studerar på Samhällsplanerarprogrammet.

Just att ta vara på det man har verkar vara ett genomgående tema i studenternas bästa spartips. Hilda Forsvik som går på Sjuksköterskeprogrammet menar att det är viktigt att planera i förväg för att pengarna ska gå till rätt saker.

– Tänk över hur mycket pengar du behöver under månaden och sätt in resten på ett sparkonto för att undvika att de pengarna går till något onödigt, skriver Hilda.

Alexander Labraña som pluggar på Turism- och Platsdesignprogrammet menar också att man kan ta vara på det man har, fast i stället genom att försöka göra sig av med diverse prylar man inte behöver för att ge sig själv ett extra tillskott i kassan.

– Försök sälja saker som inte används via Marketplace eller Vinted för att få in lite extra stålar, skriver Alexander.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter