×

Nyheter

Bra hälsa till ett bättre pris

Utomhusgymmet vid Gubbholmen i Karlstad. Foto: Emil Jonsson
Vi har alla hört att träning och motion är viktigt. Vi har hört att det är viktigt att röra på sig för att förbli pigga och krya. Dessa återkommande uppmaningar kommer från alla håll – läkare, föräldrar, och träningstokiga kompisar. Och de har alla rätt; vi behöver röra på oss. Men hur vi rör på oss bestämmer vi själva. Förmodligen är gym en av de första associationer som uppstår när vi hör ordet ”träning”. Och visst är gym en bra sak! Men med alla grundläggande utgifter som en student måste tänka på är det inte alltid att man har råd med ett gymkort. Som tur är går det att vara fysiskt aktiv och hälsosam på andra sätt också, och det behöver inte kosta mycket (eller något alls).

Springturer/långpromenader
Mellan våren och ända in till senhösten är en springtur det enklaste och billigaste träningsalternativet om du är ute efter en snabb och bra adrenalinkick. Vill du ha en boost i energin innan eller efter du sätter igång med dina sysslor är detta ett fantastiskt alternativ. När du är ute och springer gör du det i din hastighet, på ditt favoritställe, med dina egna favoritlåtar spelandes i öronen. Hur skönt låter inte det? Om det är möjligt, hitta gärna ett löpspår nära vattnet; att springa med en vacker sjö eller älv som utsikt gör aktiviteten ännu bättre!

Under de kallare månaderna när termometern visar minusgrader och marken är så hal att man knappt vågar gå ut genom ytterdörren, är det förståeligt att lägga löpningen på is ett tag. Dock så kan du fortfarande vara aktiv och hålla konditionen igång. Behöver du komma iväg till stan och bor inte allt för långt bort? Skippa bussen och promenera gärna dit istället (sakta om marken har förvandlats till en skridskobana). Se bara till att ha sköna skor på dig, en mössa och halsduk om vädret kräver det, och naturligtvis bra sällskap, detta i form av allt från en god vän till en trevlig podcast.

Löpgrupper
Är din preferens att springa i grupp? Inga problem! IF Göta Karlstad erbjuder löpar- grupper för intresserade i alla åldrar. Denna förening har ett utbud med flera olika alternativ som gör det möjligt för dig att anpassa din träning efter ålder, vana och målsättning. Att testa på är helt gratis och tillåtet under ett par gånger. Tycker du om det och vill sedan fortsätta är det önskvärt att bli medlem i föreningen.

Utegym
Ett gym som är öppet för alla, inte kostar ett öre och är utomhus. Finns det något bättre sätt att förbättra hälsan på när vädret är underbart? Kanske, kanske inte. Hur du än väljer att se på det är det inte lätt att förneka att utegym är ett oerhört trevligt alternativ till de vanliga träningsanläggningarna. I Karlstad kommun finns det tre tillgängliga utegym; på Skut- berget, Gubbholmen och i Bryngfjordsbacken.

Simning
Har du simmat som barn och börjat känna en återkommande lust att simma runt utan att vara beroende av vädret? Har du reseabstinens och vill släcka törsten efter ett skönt dopp i poolen genom att göra just det; ta ett dopp? Eller vill du helt enkelt testa på ett annat träningssätt än det klassiska?

Vad det än är som driver dig kan simhallen hjälpa till. Det nya Sundstabadet i Karlstad erbjuder allt från äventyrsbad till motionssim.

Naturligtvis går det att kombinera ovanstående alternativ med ett vanligt gym om det är något som du har råd med.

Eller så kanske du enbart vill hålla dig till en standard träningsanläggning. Kondition, styrka, balans, simning, det är helt upp till dig hur du väljer att vara aktiv. När det kommer till motion och träning är det viktigaste att du faktiskt gör det. Testa på allt möjligt, känn efter vad som passar din kropp bäst

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter