×

Hemexaminationer och distansundervisning till följd av coronaviruset

Foto: Denny Jansson

Salstentor ersätts av hemexaminationer och undervisning ska bedrivas på distans.

Det beslutade Karlstads universitet rektor på måndagen till följd av den senaste tidens coronautveckling.

Enligt rektorsbeslutet, som är ett så kallat inriktningsbeslut, ska all undervisning vid Karlstads universitet bedrivas på distans i så stor omfattning som möjligt, ett beslut som träder i kraft ”med omedelbar verkan och gäller till dess ett nytt beslut fattas”.

På måndagen beslutades även att alla salstentor i det snaraste ska ersättas av andra examinationsformer som inte kräver att studenter fysiskt besöker Karlstads universitet eller lärcentra. Även detta beslut träder i kraft ”med omedelbar verkan och gäller till dess ett nytt beslut fattas”.

– Vi rekommenderar det som Folkhälsomyndigheten säger, så stanna hemma. Vi följer och agerar alltid efter vad expertmyndigheterna säger. Bra att vi agerar tycker jag, säger rektor Johan Sterte till Nya Wermlands-Tidningen på tisdagen.

Sedan tidigare har ett flertal konferenser och andra arrangemang vid Karlstads universitet ställts in till följd av coronaviruset, däribland Kommunikatörsdagen, vårens examenshögtid och vårens högskoleprov.

Det är i nuläget dock oklart vilka salstentor som omställs till andra examinationsformer i vilken ordning, där studenter som berörs kommer att informeras allt eftersom.

Från och med måndagen beslutade Café Vänern och Café Elvan att hålla stängt på obestämd tid sedan antalet kunder minskat till följd av coronautvecklingen.

Även om måndagens beslut innebär att universitetet anpassar verksamheten utifrån det rådande läget finns i nuläget inga planer på att stänga verksamheten, enligt universitetets information till studenter på universitetets hemsida.

Sedan tidigare har bland andra Chalmers tekniska högskola i Göteborg, Stockholms universitet, Lunds universitet och Örebro universitet beslutat att övergå till distansbaserad undervisning och att ersätta salstentor med andra examinationsformer.

Förra onsdagen deklarerade Världshälsoorganisation, WHO, coronaviruset som en pandemi och den svenska regeringen beslutade att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare.

Förra veckan beslutade både Danmark och Norge att stänga alla offentliga skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner i respektive land, och senare kom även beskeden att Danmark stänger gränserna och Norge inför gränskontroller för att på så sätt minska smittspridningen.

På måndagen kom beskedet att även Finland stänger alla offentliga skolor och universitet, där undervisningen övergår till distansundervisning medan daghemmen fortsätter hålla öppet. Samtidigt stänger meddelade den finska statsministern att det råder undantagstillstånd i landet och att man inför förbud mot sammankomster med fler än tio personer och att gränserna stängs för att minska smittspridningen.

I Sverige uppgår antalet bekräftade fall av coronaviruset till över 1 000 enligt Folkhälsomyndigheten, och där antalet dödsfall på måndagen var sju stycken. Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten att det finns en allmän smittspridning i Sverige, som främst är koncentrerad till Stockholmsområdet:

– Det är nu extremt viktigt att vi skyddar de äldre och riskgrupperna, säger Tegnell som även råder dem som kan i Stockholmsområdet att jobba hemifrån, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Drabbas du av universitetets beslut? Tipsa Karlstads studenttidning.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter