×

Nyheter, Studentliv

Kårvalet 2025 – Förenade Föreningar siktar på kårhus och ett förbättrat föreningsarbete

Foto: Tuva Sandberg
OM: Förenade Föreningar

Vallöften:

  1. Se till att ett kårhus blir verklighet under det kommande året.
  2. Gör Karlstad till en student- och föreningsvänlig stad!
  3. Underlätta föreningarnas verksamhet genom utbildning.

Citat hämtat från Instagram @forenadeforeningar

Fun fact: Förenade Föreningar innehåller medlemmar från 16 föreningar.

Mellan 7-11 april pågår Kårvalet 2025 och i årets val ställer tre listor upp. I en intervju med Karlstads studenttidning berättar Daniel Vamos från listan Förenade Föreningar om arbetet med ett nytt kårhus, viljan att förbättra förutsättningar för aktiva i föreningar samt listans bredd rent partipolitiskt.

– Fördelen med det är att vi inte behöver förhålla oss till några föreskrifter utan vi röstar för de förslag som vår breda representation gillar, berättar Daniel.

En av tre listor som ställer upp i årets kårval är Förenade Föreningar, en relativt ung lista men som ändå redan har hunnit med att inneha majoritet i fullmäktige två år i rad och som nu siktar på tredje gången i rad.

– Förenade Föreningar skapades för två år sen, men det här blir tredje året vi ställer upp. Då var tanken att vi ville engagera föreningar i kåren, för vi står för och tycker att föreningarna utgör hela studentlivet. Både intresseföreningar men också programföreningar, det är ju där det händer, det är där hela studentlivet händer, berättar Daniel.

Förenade föreningar siktar emot att föra föreningarna närmare kåren och på så sätt göra studenter mer involverade i beslutstagande om studentlivet, eftersom man tycker att det är konstigt att studenter och föreningar inte har mer makt.

– Vi vill se till nu att föreningar faktiskt får den makten som jag och vi andra i Förenade Föreningar tycker att föreningar bör ha inom kåren. Vi vill engagera föreningarna och på så sätt skapa en närmare kontakt mellan studenterna och kåren, säger han.

”Vi utgår ifrån situation”

Något som sticker ut med Förenade föreningar som lista är att de inte har en ensam och tydlig politisk inriktning. I och med deras bredd med medlemmar från olika föreningar så medföljer också en bredd vad gäller medlemmarnas politiska övertygelse. Detta ser Daniel som en fördel, eftersom han menar att det gör att listan kan fokusera mer på själva frågorna och på studenternas bästa.

– Vi värderar gemenskap, och att engagemang spelar roll. Vi alla vill vara med och öka engagemanget inom kåren. Vi lägger ju inte så mycket politiska värderingar i saker utan vi utgår ifrån situation. Om högern kommer med ett bra förslag för studenterna så röstar vi för det och om vänstern kommer med ett bra förslag för studenterna så röstar vi för det. Om vi som faktiskt sitter med i föreningar och har med studenter att göra till vardags, om vi anser att ett förslag är dåligt för föreningarna, ja men då ser vi till att rösta ner det, berättar Daniel.

Kårhus och bättre förutsättningar för föreningar

Under de tidigare två åren där Förenade Föreningar innehaft majoritet i fullmäktige har man jobbat hårt med frågan om ett nytt kårhus i Karlstad centrum. När vi frågar Daniel om hur arbetet går berättar han att man arbetar målmedvetet och med höga ambitioner.

– Studentkåren har ett kårhusutskott som arbetar med att ta fram förslag på möjliga lokaler och liknande. Jag råkar veta att kårhusutskottet har väldigt höga ambitioner. Jag vet att deras ordförande… som är jag, vill se till att vi har ett kårhus att sätta fötterna i den första september. Nu är det ett väldigt ambitiöst mål, men det pågår just nu väldigt intressanta förändringsprocesser i kommunen också, vilket innebär att dom just nu har möjlighet att fatta stora beslut. Kåren har även ett ganska bra ekonomiskt kapital just nu som skulle kunna nyttjas för att investera i något som blir långsiktigt hållbart för studenterna.

Inför årets val är en annan av deras vallöften att ”Underlätta föreningars verksamhet genom utbildning”. Man nämner bland annat utbildningar i styrelsearbete, likabehandlingsärenden och HLR som exempel på åtgärder.

Varför är detta en viktig fråga för er?

– Det är för att alla vi som sitter med i FF har på olika sätt varit engagerade i olika föreningar, och vi vet att det är svårt med engagemang. Som ny student så ska det vara lätt att engagera sig, men man är ju också lite rädd. ”Hur fan ska jag göra det här, hur ska jag plötsligt vara ekonomiansvarig eller ordförande, vad är min roll?” Alla besitter engagemanget, men inte kunskapen och vi måste få dom verktygen vi behöver.

Dessutom menar Daniel att föreningarnas arbete är direkt avgörande för att studenterna ska hålla motivationen uppe:

– Vi behöver ett rikt studentliv för att vi ens ska vilja plugga klart, har vi inte den gemenskapen eller ett sammanhang och befinna oss i så blir det tråkigt och då vill vi flytta hem! Så det är väldigt viktigt för oss att se till att värna om engagemanget och skapa förutsättningar för engagemang, berättar han.

Röstningen i Kårvalet 2025 är öppet mellan 7 och 11 april. Läs mer om Kårvalet här!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter