×

Nyheter

KAU-studenterna om Amerikanska valresultatet: ”Oroad, men inte förvånad”

Foto: Emil Axelsson
Om Sverige fått välja...

…då hade Kamala Harris vunnit med stor marginal, enligt en undersökning gjord av Novus. Undersökningen visar att Sverige blir det tredje mest positivt inställda landet till Harris i världen, där 81,1% uppger att de hade röstat på henne. Läs mer om Novus undersökning här.

Under natten till onsdag svensk tid gick USA till val. Årets presidentval spåddes tidigare bli mycket jämnt, men redan under onsdagsförmiddagen började resultatet bekräftas av bland annat CNN, AP och Fox News. Nu står det klart: USA:s nästa president heter Donald Trump. Karlstads studenttidning bestämde sig för att prata med KAU-studenterna och ta reda på vad de tycker om resultatet.

– Min första tanke är väl att man är lite rädd för vad som ska hända i omvärlden nu, säger Sofia Husander som studerar Internationella Affärer.

USA:s president är en av världens mäktigaste personer. Efter fyra år där presidenttiteln tillfallit Joe Biden så kommer den titeln istället under de kommande fyra åren tillhöra Donald Trump. Detta blir Trumps andra av sammanlagt två tillåtna mandatperioder, eftersom han ledde landet mellan 2017 och 2021. Biden kommer dock sitta kvar som president i strax över två månader till, eftersom den nya presidenten svärs in först den 20 januari.

För en vanlig student här i Sverige kan det amerikanska valet kännas avlägset, men trots det påverkas även Sverige av vem som sitter som president. Karlstads studenttidning har därför träffat 4 studenter för att ta reda på vad de tänker om valresultatet.

Sofia Husander studerar Internationella Affärer. Foto: Emil Axelsson

”Tråkigt, med tanke på vad han står för”

Sofia Husander är delad när det kommer till resultatet. Hon har följt rapporteringen om valet via olika nyhetskanaler och tycker det vart bra att följa, men hon själv hade hellre sett Kamala Harris stå som vinnare i årets val.

– Min första tanke är väl att man är väl lite rädd för vad som ska hända i omvärlden nu. Men vad ska man säga, amerikanerna har gjort sitt val och det kan man ju inte påverka. Men det är klart att det är tråkigt, med tanke på vad han står för, säger Sofia.

Sofia tror att vi i Sverige kommer bli påverkade av valresultatet.

– Det är klart vi kommer påverkas, eftersom USA har såpass stor makt så tror jag ju ändå vi kommer påverkas på nåt sätt. Även om det kanske inte är direkt så kommer det ju ändå indirekt påverka oss på flera sätt under de kommande fyra åren.

William Jansson och Rasmus Ryman pluggar på Juristprogrammet. Foto: Emil Axelsson.

”Oroad, men inte förvånad”

William och Rasmus diskuterar valresultatet i universitetsbiblioteket redan när Studenttidningen träffar dem. Båda menar att Trumps vinst var något de nästan hade väntat sig.

– Spontant finns det en oro i bakhuvudet, men det var inte helt oförväntat heller. Jag anade litegrann att resultatet skulle bli såhär redan vid skjutningen mot Trump i somras. Efteråt blev det nästan som en martyrförklaring av honom, och jag undrade redan då om detta skulle påverka resultatet. Det känns som USA har lite mer fokus på karaktären. Så jag är väl oroad, men inte förvånad, säger William.

Rasmus instämmer:

– När den bilden kom ut på Trump med handen i luften så tänkte jag att det här kan han dra nytta av.

William och Rasmus tycker att Trump i sig är en kandidat som sticker ut jämfört med många andra politiker. De menar att det beror på avsändaren, men att många medier varit negativa mot Trump och positiva mot Kamala Harris, och att detta kan ha gjort att hans väljare fått en underdog-känsla, vilket i sin tur varit till hans fördel.

– Han är ju inte ”leka snällt”-ledaren. Han är liksom politikern som aldrig presenterat sig som en politiker, vilket ju kommer leda till kritik. För honom blir liksom både positiv och negativ marknadsföring ändå en marknadsföring som boostar honom på sitt sätt, säger William.

Både William och Rasmus berättar att de hade röstat på Kamala Harris. William menar att det grundar sig i hans juridiska filosofi och Trumps status som åtalad. Valet för honom handlade mer om vad som känns moraliskt rätt än om politik och Rasmus håller med.

– Jag hade nog röstat på Kamala, delvis för att jag tycker bättre om hennes politik, men kanske framförallt för att jag hellre velat ha någon jag åtminstone har lite tillit till. Trots allt kommer ju efterspelet till det här pågå i fyra år, säger Rasmus.

Saga Gonzalez Niklasson läser andra året på Visuell Kommunikation & Design-programmet. Foto: Emil Axelsson

”Hade hoppats på Kamala”

Saga Gonzalez Niklasson hade även hon nästan väntat sig en Trump-vinst. Hon medger att hon inte varit väldigt insatt i valet, men har sett media rapporterat bland annat om den omtalade debatten och kandidaternas rallies. Saga reflekterar över vilka effekter Trumps presidentskap kan få på människors frihet och rättigheter:

– Jag var ändå inställd på att Trump skulle vinna. Jag hade ju hoppats på Kamala av många anledningar, speciellt Roe v. Wade. För jag håller ju verkligen inte med honom.

Innan årets val så spåddes resultatet bli betydligt mycket jämnare än vad det sedan blev. Saga säger att hon både under valet 2016 och i år, kände att hon underskattade storleken av Donald Trumps väljarskara:

– Förra gången han vann så trodde jag verkligen inte han skulle göra det, det kändes lite som den tysta massan som vann då liksom. I år var det också många influencers som gick ut inför och stöttade Trump, många man kanske inte trodde stöttade honom men som faktiskt gjorde det. Det var nånstans där man insåg att det är nog fler än man kan tro som stöttar honom.

Läs mer om hur USA-valet påverkar Sverige här.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter