×

Nyheter

Rekommenderar studenter att resa hem från Hongkong

Arkivbild från protester i Hongkong i juni månad i år. Foto: Wikimedia Commons

Det universitet i Hongkong som flera svenska lärosäten har avtal med har efter den senaste tidens oroligheter i Hongkong stängt sin verksamhet för terminen i förtid.

Nu uppmanas studenter från Karlstads universitet att resa hem från Hongkong.

Den senaste tidens tilltagande oroligheter i Hongkong påverkar nu bland annat det universitet som flera svenska lärosäten har avtal med, Chinese University of Hong Kong. Dagens Nyheter rapporterade tidigare under veckan att universitetsområdet används av demonstranter för att samordna protester och bygga barrikader.

Av de 77 studenter vid Karlstads universitet som under höstterminen är utbytesstudenter vid olika lärosäten runt om i världen, befinner sig två studenter på plats i Hongkong. Nu rekommenderas de att resa tillbaka till Karlstad efter att oroligheterna i Hongkong eskalerat den senaste tiden.

– Vi har rekommenderat våra studenter att avbryta sitt utbyte och resa hem. Båda har redan lämnat campusområdet, och en av dem åker hem under lördagen och den andra är på resande fot tillsammans med en familjemedlem, berättar Eva-Lena Andersson, internationell koordinator vid Karlstads universitet.

Och fortsätter:

– De får assistans via försäkringsbolaget och stöd av oss hela vägen.

Eftersom verksamheten vid Chinese University of Hongkong nu har stängt för terminen tittar man på hur Karlstadsstudenterna ska kunna fullgöra sina olika kurser på andra sätt.

– För närvarande vet vi inte exakt vad som kommer att hända med deras kurser i Hongkong, vi har inte fått något slutgiltigt svar på det än. Eftersom det bara är några veckor kvar på terminen tittar de på olika möjligheter, till exempel att göra inlämningsuppgifter hemifrån för att på så sätt slutföra kurserna, säger Eva-Lena Andersson.

För de fyra studenter som fått utbildningsplatser vid universitetet i Hongkong under vårterminen nästa år förs nu en dialog om andra destinationer.

– Vi har ett möte med dem under fredagen för att diskutera andra alternativ eftersom det inte känns lämpligt att skicka dit fler studenter så som det ser ut just nu. Vi har dock inte fattat något beslut i ärendet än.

Vad har ni fått för information från universitetet som ni har avtal med i Hongkong?
– CUHK (Chinese University of Hongkong, reds. anm) har varit väldigt hjälpsamma och bra i sin kommunikation, både med oss och med våra studenter. De har kontinuerligt skickat uppdateringar till oss och gett extra stöd till studenterna i form av extrainsatta transporter till och från flygplatsen, en stödlinje att ringa dygnet runt och extra öppettider på deras internationella kontor, säger Eva-Lena Andersson.

Hur påverkat detta Karlstads universitets övriga samarbeten och utbyten?
– Det påverkar inte våra avtal i någon större utsträckning utan mer på individnivå. Det påverkar studenter som har för avsikt att studera i Hongkong, och där jag antar att en del studenter som hade tänkt att söka dit i den här sökomgången nu kanske har valt något annat i stället, säger Eva-Lena Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter