Med flaggor från världens alla hörn, ett 30-tal utställande partnerlärosäten och möjlighet att låta sig inspireras av studenter som har studerat utomlands fanns det på måndagen gott om information när årets internationella mässa arrangerades i Transformum.
– Det är ett bra sätt att samla olika aktörer och intressenter på ett och samma ställe, säger Eva-Lena Andersson, internationell koordinator på International Office på Karlstads universitet.
Den internationella mässan, som går av stapeln varje höst, arrangeras av internationella kontoret på universitetet som både informerar om möjligheter att studera utomlands och hjälper studenter att komma iväg.
– Intresset brukar vara stort och det brukar vara många studenter som kommer och pratar med oss och utställarna. Vissa studenter vet redan var de vill åka medan andra ställer mer allmänna frågor, säger Eva-Lena Andersson.
Under måndagen kunde nyfikna studenter både få information om hur det går till att söka utbytesstudier eller utlandspraktik, hur processen ser ut samt prata med studenter som har varit på utbyte tidigare.
– Under årets mässa fanns representanter från en mängd olika partnerlärosäten i form av våra egna KAU-studenter som har varit på utbyte, inresande studenter som är här på utbyte nu samt våra internationella gäster som är på besök under vår Partner Day efter den stora EAIE-konferensen i Helsingfors förra veckan. Programledare och andra som jobbar med internationalisering på KAU fanns också på plats för att informera studenterna, säger Eva-Lena Andersson.
Och fortsätter:
– Man kunde även prata med olika programledare och kursansvariga för att få mer specifik information om vad som gäller för ett visst program. På mässan kunde man även ställa specifika frågor om ett antal partnerlärosäten eftersom vi hade internationella gäster på plats under dagen.
Under läsåret 2018-2019 reste 190 studenter iväg på någon form av utbyte, antingen i form av studier eller praktik, till något av de 200 lärosäten i världen som Karlstads universitet har utbytesavtal med.
– Av våra studenter åker ungefär hälften till lärosäten inom Europa och hälften till lärosäten utanför Europa. De senaste åren har USA, Australien och Hong Kong varit oerhört populära, men precis som med mycket annat går det trender och det varierar år från år, säger Eva-Lena Andersson.
Hur fungerar det med studiemedel vid utlandsstudier?
– Vi har avtal med 200 lärosäten i 35 länder och förutom på University of Westminister i London betalar man inte någon studieavgift när man vill studera utomlands. Man får ta CSN-lån som vanligt och åker man inom EU får man dessutom automatiskt ett stipendium på cirka 400 euro i månaden. Man ansöker ett år innan man vill åka och sista ansökningsdag på hösten är 15 november och på våren 15 mars. Mer information finns på kau.se/ut.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.