×

Nyheter, Studier

Så pluggar man bäst – enligt studenterna själva

Foto: Klaudia Tomkow

Höstterminen är i full gång och tentasäsongen närmar sig. Karlstads studenttidning bestämde sig därför för att ta reda på vilka tips KAU-studenterna själva har för att effektivisera plugget. Deras ståndpunkt är klar och tydlig: det är bäst att vara på plats på universitetet, och helst inte ensam.

– Plugga med andra som läser samma sak, så man kan hjälpa varandra och diskutera frågor, säger Teolina Svalö, student på Statsvetarprogrammet.

För Karlstads alla universitetsstudenter innebär hösten alltifrån tentor till gruppuppgifter, och många kan uppleva studietakten och arbetsbördan som överväldigande under vissa perioder.

Bland de sex stycken studenter från olika program som Karlstads Studenttidning träffat höll man i stort sett med varandra om att universitetets bibliotek och andra studieplatser är den bästa miljön för att bibehålla fokus, men i övrigt varierade tipsen från person till person.

Teolina går Statsvetarprogrammet och Julia pluggar Internationella Affärer. Foto: Klaudia Tomkow

”Gå på alla föreläsningar”

Teolina Svalö anser att hur man studerar mest effektivt beror mycket på hur ens kurs är upplagd och vilken typ av uppgifter man har. Både hon och Julia Marijanac är tydliga med att de i de flesta fallen tycker att plugget fungerar bäst på universitetet, men medger att även det varierar från kurs till kurs;

– Förr tyckte jag det var bäst på universitetet, då hade vi bara hemtentor och då kunde man sitta och skriva tillsammans. Men vi går ju den fria terminen nu och då är det lite enklare att plugga själv, för det blir väldigt lätt stökigt på universitetet. Även om det går bra här också, säger Teolina.

För Julia däremot är universitetet fortfarande den plats där hon känner att hon får ut mest av sitt studerande.

– Jag tycker det funkar bäst här. Du sitter ju ofta med klasskompisar, och om man inte förstår en fråga så kanske det finns någon som sitter på en annan våning. Man får mycket mer hjälp när man är på plats, och så byter man liksom miljö jämfört med att bara sitta hemma, säger Julia.

Eftersom många nya studenter upplever en ökad arbetsbörda så menar båda två att man måste ta raster och unna sig saker för att öka motivationen. Däremot trycker Teolina på att det är viktigt att inte skjuta upp saker, utan att börja plugga i tid och att se till att gå på alla föreläsningar och andra liknande tillfällen. De tipsar även om att använda tidigare års tentor under sitt tentaplugg, samt att inte vara rädd för att kontakta lärare om något känns oklart.

– Fråga läraren om vad de vill ha på tentan eller skrivuppgiften, säger Julia.

Daniel och Edvin går Högskoleingenjörsprogrammet. Foto: Klaudia Tomkow

”Det är bra att göra något annat en stund”

Daniel Olsson och Edvin Torvaldsson går båda andra året på Högskoleingenjörsprogrammet i Byggteknik. Båda pluggar helst på plats, och Edvin berättar att det är mycket viktigt att ta anteckningar för att man ska kunna komma ihåg allt;

– Min hjärna funkar på det viset att om jag bara hör saker så kan de lika gärna försvinna inom fem minuter, men om jag skriver ner det så processar hjärnan och lagrar det.

Daniel håller med, och lägger till att repetition av det man antecknat är viktigt;

– Läs igenom mycket och ordentligt så att det verkligen sitter. Läs om, repetera. Och skriv gärna lite extra, liksom mycket av vad läraren säger.

Daniel och Edvin menar att miljön är väldigt viktig för att kunna fokusera, och att på skolan finns inte lika många distraktioner som det gör hemma. De vill helst inte ha musik spelandes när de studerar, eftersom den snarare stör istället för att öka fokus. Däremot är pauser med frisk luft och energipåfyllning viktigt.

– Det är bra att göra nåt annat en stund, och sen återgå. Man kan inte sitta och trycka i sig så mycket som möjligt på en och samma gång, säger Daniel.

Theo och Teddy pluggar på Civilekonomprogrammet med inriktning Nationalekonomi. Foto: Klaudia Tomkow

”Stanna inte hemma bara för att”

Theo Klemets och Teddy Augustsson är även dem tydliga med att för dem fungerar studerandet bäst på plats. De båda går på Civilekonomprogrammet och berättar att programmets tempo alltid är högt, och därför menar de att även om vissa delar kan kännas lugna så är det lätt att falla bakom om man slappnar av för mycket.

– Va så mycket i skolan som möjligt, inte stanna hemma ”bara för att”. Det är lätt att tänka att ”jag tar det lugnt nu, tentan är ju om tre veckor”, men det går ju hur fort som helst. Även om föreläsningarna är lätta i början så blir det svårare sen, säger Theo.

Den snabba utvecklingen av AI och dess lika snabba implementering in i vår vardag har inte heller undgått studenterna. Theo och Teddy menar att artificiell intelligens kan fungera bra som hjälpmedel, för att exempelvis sammanfatta ens anteckningar eller skapa instuderingsfrågor av dem. Grabbarna inser däremot att det finns saker de själva skulle kunna utveckla när det kommer till deras studieteknik.

– Vi kör ju på tills vi känner att vi måste ta en paus, vi sätter inte en timer eller nåt och pluggar efter den. Det borde man kanske göra, berättar Teddy.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter