×

Val 2018

Starkt stöd för Vänsterpartiet bland studenter

Sveriges riksdag. Foto: Pixabay
Studenter uppvisar andra partisympatier än gemene väljare. Det visar en opinionsundersökning genomförd av Studentkortet.

Undersökningen bygger på en webbenkät som Studentkortet skickat ut till 125 468 studenter varav 3 090 svarat. 20,5 procent av de svarande studenterna anger att de ska rösta på Vänsterpartiet.

Andra största parti bland de svarande studenterna är Moderaterna som får 13,9 procent i Studentkortets mätning. Tredje största parti är Socialdemokraterna som når 13,8 i mätningen.

Både Moderaterna och Socialdemokraternas siffror är lägre än det stöd som partierna får i andra mätningar. Pär Zetterberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tror att det kan vara ett tecken på att värderingsfrågor blivit viktiga.

– Det kan vara så att värderingar och ideologier är på frammarsch. Det har varit ett oerhört fokus på mitten och svårt att skilja ut de stora partierna från varandra. Nu går vi mer mot en polariserad politik med mer fokus på värderingsfrågor och större skillnader mellan partierna, säger Pär Zettberg.

Viktiga frågor för de svarande studenterna är jämställdhet med 31,5 procent, landets ekonomi med 19,5 procent samt miljö och klimat med 13,2 procent.

Studentkortets opinionsundersökning
Infogram

Undersökningen genomfördes 1-3 september via en webbenkät som skickades ut av Studentkortet.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter