×

Krönikor

Att bemöta ensamhet- råd och stöd från studenthälsan

Foto: Studenthälsan

Du är inte ensam om att känna dig ensam- många av oss gör det från och till och särskilt i dessa pandemitider, det är inget fel på dig! Vi människor behöver varandra. Ensam har aldrig varit stark. Ge dig själv medkänsla och förståelse för att det kan kännas svårt. Kritisera aldrig dig själv för vad du känner!

Vi vill börja med att ge dig några förslag på övningar som kan vara till hjälp (övningarna kommer från metoden Mindful self-compassion och finns som ljudfiler på nok.se):
Lugnande beröring: I dagar av social distans och karantän får vi kanske inte i samma utsträckning ta emot fysiska uttryck för vänlighet, men vi kan fortfarande trösta oss själva med beröring. Det kan verka lite flummigt i början, men fysisk beröring hjälper oss att aktivera trygghetssystemet. Var inte blyg – ge dig själv en kram eller lägg handen på hjärtat när du behöver det som mest. Utforska olika former av beröring tills du hittar den som fungerar verkligt lugnande för dig – alla är vi olika (men försök undvika att röra vid ansiktet, såhär i tider av smittspridning). 

Att omfamna det goda: Vi kommer alla bli trötta av situationen med coronaviruset, och längta efter mer glädje i livet. Som tur är så finns glädje inom räckhåll, om vi ger oss tillåtelse att njuta av enkla glädjeämnen i vår omgivning. Att njuta av en god måltid är ett sätt. Ett annat är att gå på en ”Känna och njuta”-promenad. Det är en övning som handlar om att låta dig själv njuta av det som är vackert eller intressant enligt dig: tallarnas doft, den varma solen, ett vackert löv, formen på en sten, fågelsången, känslan av marken under fötterna? Tacksamhet är ett annat sätt att väcka glädje. Det kan handla om att lägga märke till små obetydliga saker som berikar ditt liv trots allt och som du kanske brukar förbise – känslan av varmvatten mot huden, morgonljuset, ett genuint leende, en stjärnhimmel, att hacka grönsaker? Listan är oändlig.

Ta hand om dig i tider av ensamhet och isolering!
Om du inte har nära vänner eller familj så finns det andra möjligheter. Forskning visar att även så kallade mikromöten gynnar vår hälsa, livsglädje och till och med livslängd. Du kan skapa meningsfulla korta möten i din vardag genom att le mot expediten i affären, busschauffören eller bara någon som passerar. 

För att hitta människor som skapar en känsla av tillhörighet; utgå från dina intressen och sök aktivt efter grupper som samlas kring det du värdesätter och har intresse för. Utgå från att andra människor kommer bemöta dig positivt, att du hör till lika mycket som någon annan, att du är lika viktig som de andra. Stå på din egen sida! Vi är alla rädda för att bli avvisade, det ingår i livet att våga prova. Andras avvisande handlar oftast mer om de själva än om dig som person.

Ta kontakt med Studenthälsan. Som student kan du kostnadsfritt få individuellt stöd via telefon eller video och även ta del av studenthälsans olika gruppaktiviteter som nu erbjuds online. Du hittar vårt utbud här: Studenthälsan | Karlstads universitet (kau.se) Du är varmt välkommen! Våga bryt din ensamhet!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter