×

Krönikor

Studenthälsan: Ditt liv, på sociala medier och i verkliga livet

I varje nummer av Karlstads studenttidning skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

Livet på sociala medier påverkar dig i ditt verkliga liv i högre grad än du kanske är medveten om. Vi skapar våra profiler på sociala medier. Profilen är användarens ”identitet” och ansikte utåt. Sociala medier är en fantastisk tillgång som bidrar till att hålla kontakten med vänner och att finna nya. Möjligheten att dela en bild i dagens informationssamhälle är förvånansvärt enkelt.

I de flesta sammanhang finns det två sidor av myntet och så även på sociala medier. Risken med att dela lite för snabbt kan ge konsekvenser som du inte önskade. En avancerad teknik, med möjligheten att vara anonym, påverkar det personliga ansvaret och användare kränker i dag alltför ofta andras personliga integritet. I princip är det omöjligt att ha kontroll över vad som publiceras på nätet. I dag går dessutom ofta arbetsgivare in på sociala medier och söker på din profil innan en arbetsintervju. Att sprida och kopiera en bild eller text vidare som du, eller någon annan, lagt ut kan därför påverka ditt yrkesliv. Din digitala profil kan kosta dig ett arbete om bilden visar dig i ett ofördelaktig ljus.

Har du tagit en bild kanske du ska fundera en extra gång om du ska sända den vidare.

Har du något du är upprörd över kan det också vara värt att vänta med att dela med dig av dina ståndpunkter.  Ett gott råd kan vara att räkna till tio i kommunikationen med andra människor, kända som okända, och fundera över vad du egentligen vill säga. Har du något du är upprörd över kan det också vara värt att vänta med att dela med dig av dina ståndpunkter.  Ett gott råd kan vara att räkna till tio i kommunikationen med andra människor, kända som okända, och fundera över vad du egentligen vill säga.

Det komprimerade språk som används i mejl, sms och chatt kan lättmissuppfattas. Det förefaller ibland enklare att yttra sin mening på sociala medier jämfört med att stå öga mot öga med någon i det verkliga livet. Så ställ dig två frågor innan du lägger ut en bild eller text på sociala medier. Hur kan detta uppfattas av andra som tar del av min kommunikation? Står jag för dethär även i morgon i mötet med mina studiekamrater och vänner? Dessa två råd kan spara många olyckliga kommunikationer via sociala medier och många olyckliga stunder för enskilda individer.Under välkomstveckorna (f.d.nollningen), som de första veckorna har kallats vid universitetet, kommer du att möta många olika erbjudanden av aktiviteter i syfte att lära känna andra studenter, lära känna universitetet och staden. Arrangörerna vill få dig att känna dig välkommen för att få den bästa studiestarten. En händelserik period som kommer att ge avtryck på sociala medier.

Under studietiden och särskilt under välkomstveckorna vet vi idag att det, fortfarande, konsumeras stora mängder alkohol. I ett drogat tillstånd är varken du eller någon annan fullt medveten om vad som händer och kanske görs något lite för snabbt och ogenomtänkt.

Det finns ett stort antal personer, däribland studenter, som har skyddad identitet och därför inte bör bli förknippade med ort och sammanhang på nätet. Det kan många gånger vara lämpligt med ett samtycke av den du ska lägga ut en bild på, även av den som inte har skyddad identitet. De flesta människor har en bestämd uppfattning om storleken av den privata sfären att den kan variera kraftigt mellan olika människor beroende framför allt på deras kulturella, etniska, religiösa och sociala bakgrund.

Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande (Personuppgiftslagen).
Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och på sociala medier är i princip alltid tillåtet så länge man inte kränker personen. Så fota och ha roligt men tänk en extra gång på vad du lägger ut.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter