×

Krönikor

Studenthälsan: Ensamhet och hemlängtan – en utmaning för många nya studenter

Profilbild
Foto: Unsplash
Varje månad skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

Att vara ny student, i en ny stad, långt hemifrån, kan vara spännande och utvecklande samtidigt som det kan vara skrämmande och utmanande.

När du har längtat, planerat och sett fram emot flytten till studieorten, har du kanske haft universitetskatalogernas reklambilder eller sociala medier som inspiration. Glada, lyckade, snygga studenter som lever ett rikt och socialt studieliv. I den bilden har inte gråt, stark hemlängtan, sårbarhet och ofrivillig ensamhet funnits med.

När ensamhetskänslorna och hemlängtan slår till kan det komma som en obehaglig överraskning, många är inte beredda på att det faktiskt kan vara en sida av att vara nyinflyttad.

När ensamhetskänslorna och hemlängtan slår till kan det komma som en obehaglig överraskning, många är inte beredda på att det faktiskt kan vara en sida av att vara nyinflyttad.

Vi har länge känt till att vi människor är starkt programmerade att söka gemenskap. Ur ett evolutionärt perspektiv har det varit helt avgörande för vår överlevnad att ingå i en grupp. Det är därför vi reagerar så starkt och instinktivt när vi blir ratade, utstötta, bortvalda eller bortglömda.

Många av oss bär med oss starka minnen från barndomen och ungdomstiden av situationer när vi inte fått vara med i leken eller inte blivit bjudna på festen.

Det gör helt enkelt ont i hjärtat och skapar sår i självkänslan.

Ofrivillig ensamhet kan alltså ses som ett reellt hot mot både vår fysiska och psykiska hälsa, och det finns all anledning att både prata om och motverka den på alla nivåer i samhället.

Att må dåligt av ensamhet är inte skamligt utan mänskligt.

På universitetet kan det ta tid att komma in i nya gemenskaper och ibland kommer du behöva öva dig i  tålamod. Du kan behöva acceptera att det kan komma stunder när du känner dig ledsen, längtar hem och kanske till och med ifrågasätter ditt beslut att börja studera.

Ensamhet är inte farligt utan återigen mänskligt.

Det kan också behövas både mod och tillit att våga ta plats i en ny grupp eller våga ta kontakt med personer som du kanske inte har så mycket gemensamt med. Det kan ju hända att du hittar en vän för livet där du minst förväntat dig det.

För att ge konkreta tips på hur vi kan bryta ofrivillig ensamhet har den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo tagit fram en handlingsplan som förkortas; EASE som på svenska översätts till; lätta/lugna/lindra

E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.
A: Action plan. Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.
S: Selection. Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal.
E: Expect the best. Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter