×

Krönikor

Studenthälsan: Tillåt dig själv att vara nybörjare

I varje nummer av Karlstads studenttidning skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

Att komma som ny student innebär för de flesta en stor förändring – det kan kännas spännande, nervöst, roligt, pirrigt, osäkert och lite skrämmande. Oavsett vilken känsla just du bär på är det helt naturligt, tillåt dig att känna det du känner. All förändring framkallar någon form av stress inom oss. Kom ihåg att stress i sig inte är farligt – det är i grunden en positiv reaktion och en del av att vara människa. Stressreaktionen gör att vi får extra kraft och energi för att kunna möta förändringar. Det är bara om stressreaktionen inte följs av återhämtning utan istället kvarstår som den på sikt kan leda till negativa konsekvenser.

Du kanske bär på frågor som till exempel – kommer jag att klara mina studier, kommer jag att klara att bo själv, kommer jag att duga, kommer jag att få några vänner… Ett sätt att hantera känslor av osäkerhet och oro är att så snart som möjligt skaffa sig rutiner i vardagen som ger dig trygghet. Se dina studier som ett arbete, om du studerar på heltid så är det 40 timmar i veckan som gäller, inte mer! För att må bra behöver du balans, om du alla dygnets timmar tänker på plugget får du ingen återhämtning. Du behöver påfyllning med vila, göra ”ingenting” samt göra saker som väcker din lust och glädje och som inte har med studierna att göra. Om du ser på dina studier som ett heltidsjobb med fasta tider så brukar det bli lättare att få rutiner gällande mat, motion och sömn. Goda rutiner ger utrymme för avkoppling och välgörande fritid!

En vanlig oro hos studenter är känslan av att inte duga, känslan av att inte vara tillräckligt bra. Det är lätt att tro att ”alla andra” har kommit igång med sina studier både snabbare och lättare. Om du känner igen den tanken så påminn dig flera gånger om dagen att inte jämföra dig med andra. Jämförelse med andra ökar stress och tar död på glädje och kreativitet. Försök att träna på att disciplinera dina tankar när de börjar ”hacka” på dig. Det kan hjälpa att ha en bild av en hackspett som hackar på ditt huvud när negativa tankar om dig själv dyker upp. Säg då till dig själv att du inte vill att hackspetten bygger bo utan bjud istället in ugglan. Ugglan – en bild för vishet, som bara iakttar det som sker utan att döma dig själv eller jämföra dig med andra. Du duger! Var snäll mot dig själv! Ha tålamod – saker måste få ta sin tid! Framförallt våga be om hjälp – lärare, kamrater eller andra!

Som ny student är du också inbjuden till en rad festligheter där alkohol utgör en stor del. Kom ihåg att inga av dessa aktiviteter är obligatoriska. Det är du som bestämmer om du vill dricka alkohol och hur mycket du i så fall klarar att dricka. Låt dig inte påverkas av påtryckningar från andra. Ställ dig frågorna; Vilken sida står jag på, min egen eller någon annans? Vad behöver jag just nu? Vad får mig att må bra i just denna stund?

Ett kraftfullt verktyg för att hantera förändringar är mindfulness eller medveten närvaro. När vi tillåter oss att vara medvetna om bara just den stund vi befinner oss i så slutar vi älta det förflutna eller oroa oss för framtiden. Det är förstås inte lätt men det går att träna.

Slutligen några ledord att ha i ryggsäcken när du trampar upp nya stigar: tillit, nyfikenhet och självmedkänsla – du gör så gott du kan!

Om du av olika skäl känner att du behöver stöd så kom och prata med oss i tid. Att skjuta upp bygger berg som kan vara jobbigare att ta hand om senare.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter