×

Krönikor

Studenthälsan: Vad behöver jag?

I varje nummer av Karlstads studenttidning skriver Studenthälsan om aktuella händelser och tipsar om hur du som student kan göra för att må bättre.
Krönika

Hur ofta ställer du dig frågan, “Vad behöver jag nu“? När ­vinterns mörker och kyla kryper närmare och studierna känns utmanande kan det behövas extra ­uppmärksamhet på hur du tar hand om dig.

“Vad behöver jag nu” är en ­fråga som vi sällan ställer oss när allt fungerar som det ska. Studierna går bra, relation­­erna till andra och dig själv fungerar fint. Du känner dig till och med lycklig mellan varven. När du var liten och själv inte förmådde att till­godo­se dina behov, var det dina föräldrar, eller andra vuxna, som behövde vara lyhörda och hjälpa dig med det.

Idag har du själv ansvaret för att tillgodose dina egna behov. Kanske känner du att du mår dåligt, känner dig nedstämd, relationerna känns otill­freds­­­ställande, du är stressad och studierna går inte som du har tänkt. Pröva då att ställa dig frågan, “vad behöver jag, just nu?” Först då kan vi acceptera sanningen om just det här ögonblicket i livet.

Hur vet du då vad du behöver? Det är en komplex fråga och inte alltid lätt att svara på. Det handlar om att utforska och prova sig fram. Kanske är det i kontakt med en familje­medlem eller med en vän, en kopp te, genom att omfamna dig själv, se en serie, lyssna på podcast, ta en promenad eller vara alldeles för dig själv. Kanske är det att dansa på en fest, ha roligt, att säga nej till ett erbjudande eller att gå och träna.

Vilja och behov är två krafter som ibland går sida vid sida. När de samarbetar brukar det kännas harmoniskt och fint. När behov och vilja ­kolliderar uppstår ofta ­obehag, otill­freds­­ställelse; något skaver i oss. Ett exempel på hur vilja och behov kan kollidera i praktik­en: Vänner vill ha dig med på något roligt en kväll. Du tycker om vännerna och du vet att det kommer att bli en rolig och bra kväll om du säger ja men du känner innerst inne att du behöver stanna hemma för du hade tänkt tvätta och hade sett fram emot en kväll i ditt eget sällskap. Hur viktig gör du dig själv i ditt beslut och svaret till vännerna? Tackar du ja för att det känns jobbigt att säga nej eller är du kvar i att du behöver vara tillsammans med dig själv den här kvällen?

Det är inte alltid lätt att veta om du utgår från din vilja, eller att du gör det du behöver just nu. Känn efter, tänk efter och fråga dig själv, “står jag på min egen sida och är jag snäll mot mig när jag svarar ja eller när jag svarar nej?” Du har en relation som du kommer att ha hela ditt liv, 24 timmar om dygnet. Det är relationen till dig själv och det är därför fint att underhålla den relationen. Alla andra kan du gå ifrån, längre och kortare stunder. Lämnar du relationen till dig själv brukar det upplevas ensamt. När du står på din egen sida och tillgodoser dina behov behöver du inte känna dig ensam.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter