×

Reportage

Reportageserie del 2- Drivhusets eventkoordinatorer om att våga engagera sig

Foto: Isabelle Karlsson

Vad hade du skapat för event för studenter om du fick fria ramar att göra vad du vill?
Det är en fråga som åtta studenter från Karlstad universitet ställts inför denna höst som eventkoordinatorer för Drivhuset. I reportageserien “att våga engagera sig” möter vi tre av dessa studenter för att följa projektet från start till mål, den här gången handlar det om Léon Westerholm.

En av de drivna eventkoordinatorerna är Léon Westerholm, 24 år, som även han är mitt i planeringsprocessen för de kommande eventen som ska handla om innovation och entreprenörskap. Till skillnad från Ellie, som första reportaget i serien handlade om, har Léon föreningen Linda som målgrupp. Föreningen som riktar sig till datavetare är han själv medlem i som student på Webbutvecklarprogrammet, år 2. 

– Vi blev uppdelade på så sätt att jag och en till student ska rikta oss till Linda. Linda är ju ganska stort så vi kom fram till att vi ska göra ett event tillsammans för att rikta oss till alla och sen har vi varsitt event på slutet som är lite mer nischat, säger Léon.

Då tänkte jag att någon gång måste man ta klivet och engagera sig

Léon lyser upp när vi pratar om hans bakgrund och orsaken till varför han sökte till att bli eventkoordinator. Ett stor inspiration som kom att bli startskottet för hans engagemang i Drivhuset var en föreläsning som hölls på universitetet i höstas. Det var inte vilken föreläsning som helst utan Prins Daniel Fellowship som föreläste om entreprenörskap. Till sin hjälp i panelen hade Prins Daniel med sig Sara Wimmercranz, aktuell just nu som en av drakarna i SVT:s program Draknästet, och Jonas Tellander, grundaren av ljudbokstjänsten Storytel.

– Jag har ju varit intresserad länge av egenföretagande och sånt, men när jag var på den här föreläsningen väcktes mitt intresse ytterligare. I samma veva såg jag att Drivhuset stod i Gläntan och hade öppet för ansökan till att komma och jobba med dem, så då tänkte jag att någon gång måste man ta klivet och engagera sig. Så det var bara en slump egentligen, säger Léon.

Var det något som inspirerade dig extra mycket under föreläsningen?

– Det var nog att de berättade att de inte är några supergenier från början, utan helt vanliga personer. Då känner man själv att det behövs inte alltid en superidé utan ibland för att starta ett eget företag behövs det bara att du tror att du kan göra det bättre än någon annan. Att du har något speciellt som sticker ut som du kan lyckas bra med, säger Léon.

Inte heller Léon har tidigare erfarenheter av att skapa event och driva eget företag, men däremot, likt Ellie, ett stort driv att våga utmana sig. 

– Det blir verkligen en utmaning det här, något som jag inte gjort innan. Jag vet ju att det kommer bli jobbigt men man lär sig väldigt mycket av det också. Dessutom känns den här utmaningen mer kul än något som bara är jobbigt, säger Léon.

Motsvarar jobbet dina förväntningar hittills?

– Jag funderade inte så mycket innan utan såg det mer som ett spännande uppdrag. Det jag snabbt märkte var att det är mer små detaljer som ska sys ihop än vad jag tänkte från början, men det är kul, säger Léon.

Att komma igång med arbetet menar Léon har gått bra, även om de fria tyglarna varit svåra att förhålla sig till i början.

– Det har gått ganska bra. Det var lite luddigt i början när man lämnades med så fria ramar och skulle välja vilket format man ville ha och vilka föreläsare som passar att bjuda in till eventen. Det är väldigt kreativt, men det är också just så det ska vara. Det är ju vårt jobb att sy ihop det på vårt egna sätt.

Har ni kommit fram till något?

– Vi tänker att vi planerar för båda eventen samtidigt men att vi lägger mer energi just nu på det första eventet vi ska hålla tillsammans. Då tänker vi att vi ska ha lite som en workshop där det är fritt fram att diskutera och ställa frågor om företagande, sen också bjuda in någon bra föreläsare.

Léons första event kommer hållas i slutet av november

Det första eventet som Léon och hans kollega ska hålla har ett preliminärt datum som är satt i slutet på november. Tanken är att ha ett öppet klimat där man kan komma och gå lite som man vill då Léon själv vet att det är lätt hänt att som student missa olika evenemang som marknadsförs om på universitetet. Kanske krockar det med någon föreläsning eller liknande, därför är drop-in ett bättre alternativ menar Léon. Det andra eventet som Léon ska driva helt på egen hand är mer nischat, och den valda inriktningen är spelutveckling. För att locka så många studenter som möjligt har mycket jobb gått till att planera inför tävlingar med populära priser samt välja ut föreläsare.

– Man vill försöka hitta någonting som lockar målgruppen, till exempel personer från något intressant företag. Det kan ju vara bra för dem som skriver sin c-uppsats eller för dem som vill nätverka med arbetslivet, säger Léon.

Har ni hittat någon eventuell föreläsare?

– Ja jag har hittat ett community för spelutveckling, The Great Journey, som jag vet att många är med i från just datavetenskap. Sen försöker vi planera in något med Embracer Group som är ett stort företag som har sitt huvudkontor här i Karlstad. Det är stort på Avanza, och de äger ju i sin tur spelbolag som dem köper upp. Så planen är att ta kontakt med något av dessa spelbolag som finns här i Karlstad och höra om dem har möjlighet att komma på eventet, säger Léon.

“Det har varit perfekt att kombinera det här med plugget”

Att ta sig vatten över huvudet vill man helst undvika som student, men det är ingenting som Léon upplever att han har gjort genom att ta på sig det här uppdraget. Istället menar han att den här möjligheten dök upp i ett perfekt läge då det var lite lugnare i skolan, och efter att han fått den där extra kicken från föreläsningen om entreprenörskap i september. 

– Det har varit perfekt att kombinera det här med plugget. Det är inte sådär att jag ångrar mig, utan tvärtom. Det är kul verkligen och jag drivs av att det är lite kämpigt.

Drömmar om framtiden och råd till andra studenter får avrunda mitt inspirerande möte med Léon. Vad drömmer han om i framtiden och vad har han för tips till andra studenter?

– Min dröm är att ha någon typ av företag, om det blir inom IT eller något helt annat återstår att se. Jag gillar att testa nya saker så därför tror jag att företagande passar mig. Jag är driven och inte rädd för tuffa perioder, berättar Léon. Mitt tips till andra studenter är att i stunder där man känner “borde jag?” är det oftast bara att köra. Ju mer man bara kör desto mer blir det en vana att varje gång det kommer upp en ny möjlighet faktiskt ta den. Det är nu man ska testa på att faktiskt våga misslyckas, fortsätter han.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter