Coronakrisen slår hårt mot studentföreningarna i Karlstad vars verksamhet mer eller mindre intagit vänteläge under den gångna våren.
Men även om man tvingats ställa in vårens aktiviteter har man tillförsikt inför den annalkande höstterminen.
– Vi kan inte uppfylla varför vi finns till, säger Elin Bryne.
Hon är ordförande för Knas, utbildningsföreningen som samlar studenter som läser biologi, fysik, kemi, matematik, basår och bastermin samt ämneslärare inom naturvetenskapliga ämnen.
Knas är bara en i raden föreningar som i kölvattnet av coronakrisen tvingats att ta ett omtag för sin verksamhet under den gångna våren.
– Vi har har inte kunnat ha några evenemang, utan det vi har fått göra i stället är att försöka ha spelkvällar över Zoom för att ändå hålla lite kontakt. Det har även varit svårt att anordna möten, säger Elin Bryne.
Och fortsätter:
– En positiv sak i allt det tråkiga är att många kurser har blivit bättre då man har fått tillgång till inspelat material, som gör det enklare att repetera. Skulle man vara sjuk så har det varit en bra lösning när man fått tillbaka orken att ta tag i studierna.
Hos KarlEkon, som samlar studenter som läser utbildningar i och relaterade till ekonomi, tog man tidigt beslut om att ställa in samtliga av föreningens inplanerade aktiviteter.
– Allt, så som sittningar, idrotträningar och övriga evenemang ställdes in med omedelbar verkan från den 17 mars. Även vår pub, Caps, stängdes då tills vidare, säger föreningens ordförande Amanda Nygren.
Att man valde att ställa in samtliga inplanerade aktiviteter under vårterminen gjordes enligt Amanda Nygren med medlemmarnas hälsa i åtanke.
– I KarlEkon har vi tagit ställning utifrån att vi vill värna om våra medlemmars hälsa, värna om styrelsen samt arbeta för att inte öka spridningen i samhället.
Efter höstens uppskattade klädbytardag hade Ingenjörer utan gränser planerat att anordna ytterligare en klädbytardag under våren, en dag som i stället kom att ställas in:
– Det skulle vara ett utökat koncept av klädbytardagen tillsammans med Folkuniversitetet. Flera initiativ till hur man kan hjälpa till delas mellan alla medlemmar, till exempel startades en sida för att hjälpa yngre elever från gymnasiet med uppgifter från skolan. Detta är ett initiativ som gjorts på KTH, säger Carolina Karlsson på Ingenjörer utan gränser.
Och fortsätter:
– Vi i lokalgruppen i Karlstad planerar inte för något kommande i vår utan hoppas istället kunna genomföra våra planerade event till hösten.
Även för JFK, Juridiska föreningen i Karlstad, kom coronakrisen att medföra att föreningens inplanerade aktiviteter ställdes in.
– Vår föreningen påverkas likt alla andras, evenemang ställs in och så vidare. Vi försöker i stället planera inför hösten och hoppas på bättre tider då, säger föreningens ordförande Hilda Ivarsson.
Hos JFK har man efter övergången till distansundervisning tillförsikt med utvecklingen framöver, och där man bland annat nyttjat de tekniska verktygens fördelar för att etablera nya kontaktytor bland de juridikstuderande.
– En lösning för distansstudier som vi utvecklat senaste månaden är en grupp för juridikstuderande i hela Sverige där studenterna kan hjälpa varandra. Vi kallar detta för ”Juriststudiehjälpen” som finns på Facebook. Vi har även kontaktat andra föreningar i landet och frågat om de är intresserade att dela och bjuda in sina medlemmar till gruppen. Det har tagits emot mycket positivt, säger Hilda Ivarsson.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.