Dunder och brak när Dunderkravallen blir större än någonsin

För tredje året i rad bjuder Dunderkravallen in Karlstads studenter på vårfest.

I mars är det dags igen och förutom fokus på studentoverallen blir det i år både gästartist och ny lokal på Nöjesfabriken.

Den 13 mars slår studentföreningen Bamse upp dörrarna på Nöjesfabriken för årets upplaga av den årliga festen Dunderkravallen, som i år blir större än någonsin. Under kvällen gästar både artist och dj, och projektgruppen har höga förväntningar inför årets upplaga av Dunderkravallen.

Efter att tidigare år ha arrangerat Dunderkravallen tillsammans med andra studentföreningar, står Bamse i år ensamma som arrangör tillsammans med Karlstad Studentkår att arrangera den årligt återkommande festen. Inför årets upplaga har projektgruppen haft som vision att slå fjolårets kväll. Nytt för i år är bland annat en gästande artist och under kvällen gästar Mange Makers och en dj. En annan nyhet i år är ett nytt dansgolv inne på Nöjesfabriken.

Det är få evenemang som är öppna för alla studentföreningar, och dunderkravallen är en av dessa. Det är även en av de få tillställningar där studentoverallen står i fokus, vilket gör kvällen unik. Det finns en vilja hos arrangörerna att främja ovvekulturen och skapa en gemenskap mellan olika studentföreningar, något man hoppas att kvällen ska bidra med.

I år tar Dunderkravallen plats på Nöjesfabriken. Foto: Rasmus Gyllenborg

Fokus på overall

Dunderkravallen är en fest som följs av flera studentföreningars ovveinvigningar och under denna fest råder ett krav på studentoverall, därav namnet Dunderkravall. Overallen är en gemensam symbol för universitetsstuderande och har en funktion att skapa sammanhållning mellan studenterna.

– Overallen är en symbol för studentlivet och man hittar lätt sin förening under kvällen när man bär overall, säger Viktor Tillman, projektledare för årets upplaga av Dunderkravallen.

Dunderkravallen var från början studentföreningen Bamses egen ovveinvigning, men har de senaste tre åren vuxit till en studentfest dit studenter från alla studentföreningar är inbjudna.

Förra året var tanken att Dunderkravallen skulle gå av stapeln på Kårhuset, alldeles intill universitetet. Men sedan Kårhuset avvecklades bara någon månad innan det att Dunderkravallen skulle äga rum blev det bråttom att hitta en ny lokal, och där festen i stället kom att hållas på Nöjesfabriken.

Utvecklas

Efter förra årets evenemang hade de besökande studenterna möjlighet att skicka in sina synpunkter genom en enkät. Utifrån dessa synpunkter har projektgruppen utvecklat årets upplaga, för att vidareutveckla kvällen till en kväll som studenterna uppskattar. Efter förra årets fest lyftes bland annat tider för insläpp och dansgolv, något som projektgruppen har vidareutvecklat i år.

Förra året var det högt tryck på biljettförsäljningen. De 700 biljetterna som släpptes sålde slut snabbt, och det dröjde inte länge innan det släpptes ytterligare 250 biljetter. Trycket var dock så stort att de nya biljetterna kom att sälja slut på knappt 20 minuter.

I år hoppas projektgruppen att intresset är minst lika stort, och genom den nya lokalen, Verket på Nöjesfabriken, har man en maxkapacitet på 1 800 besökare.

För vissa studentföreningar börjar kvällen tidigare med sittning för att sedan ta festen till Dunderkravallen på Nöjesfabriken, som slår upp dörrarna klockan 22. Biljetterna för Dunderkravallen kostar 120 kronor och inkluderar avgift för garderob.

– Vi har lyckats hålla ner biljettpriserna mycket, för att vara en studentfesterna är det ett ruggigt bra pris, säger Viktor Tillman.

Runt om på universitet finns affischer med en qr-kod där man enkelt kan köpa biljett till evenemanget. Det finns även ett evenemang på Facebook med en länk till biljettförsäljningen.

Liksom tidigare år finns även i år ett särskilt märke för Dunderkravallen. Foto: Rasmus Gyllenborg

Spänd förväntan

Årets nya och större lokal gör att det är möjligt att välkomna fler studenter än tidigare år. Projektgruppen har förväntningar på att 1 400 studenter kommer att besöka årets evenemang.

– Framför allt hoppas vi på bra tryck inne på Nöjesfabriken och att alla som kommer dit får en riktigt rolig kväll, säger Viktor Tillman.

Under kvällen råder klädkod ”studentovve”, något som bidrar till en härlig och avslappnad stämning bland studenterna. Äger du ingen studentoverall? Du kan vara lugn, klä dig i studentföreningens färger och du är välkommen.

– Det blir mycket mer fuldans när man har overallen på sig, man behöver inte tänka på att man ska vara snygg, för alla dansar runt i skitiga overaller. Man ska kunna släppa loss lite och inte tänka på så mycket annat.

Förutom att skapa samhörighet mellan studenter från olika föreningar, syftar Dunderkravallen även till att fylla det tomrum som projektgruppen menar finns under vårterminen.

– Det händer inte så mycket annat mellan jul och valborg så det finns en lucka där att fylla för alla studenter som gillar att festa, säger Viktor Tillman apropå tidpunkten för festen.

Planeringen inför årets dunderkravall har pågått under en längre tid, något som projektledaren menar har varit en fördel i planeringen inför ett så pass stort projekt.

– Vi började redan med förberedelserna i mars förra året, där vi pratade om visioner för 2020. När vi fick ett nytt sexmästeri i höstas startade vi projektgruppen, så vi har varit ute i hyfsat god tid. Förberedelserna har flutit på bra.

Planer för kommande år

Även om årets upplaga av Dunderkravallen inte har ägt rum än, har projektgruppen redan hunnit spåna idéer inför nästa års upplaga. En tanke är att utöka festen genom att göra Dunderkravallen till en utomhusfest med partytält.

Viktor Tillman berättar även att man har en önskan om att bjuda in en större artist till nästa år, och hoppas på någon artist som var stor på 1990-talet och som studenter känner till och nämner Magnus Uggla som ett exempel.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Studentliv

Toppnyheter