För två personer:
Pestopasta med soltorkade tomater och fetaost
- 200 g pasta (valfri typ)
- Ett paket fetaost (även salladsost går bra)
- 2 msk pesto
- 100 g soltorkade tomater
- en burk majs
- körsbärstomater
- gurka
- paprika
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningar.
- Skär fetaosten i tärningar i den storlek du tycker passar. Dela körsbärstomaterna och skär sedan de soltorkade tomaterna, gurkan och paprikan i ungefär samma storlek.
- Blanda ihop grönsakerna och osten i en stor skål.
- Häll av vattnet från majsen och häll i allt i skålen tillsammans med peston. Tillsätt sedan pastan och blanda allting ordentligt.
Tid: ca 20 min
Pris/portion: 30 kr
Laxlasagne
- 200 g laxfilé
- 200 g krossade tomater
- 200g bladspenat
- 70 g fetaost
- 125g kesella
- 1 vitlöksklyfta
- 100g lasagneplattor
- salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär laxen i kuber (ca. 2 x 2 cm). Blanda sedan med de krossade tomaterna och lite salt.
- Smula fetaosten och blanda med bladspenaten. Pressa sedan ned vitlöksklyftan och tillsätt kesellan och mjölken. Krydda med salt och peppar.
- Varva spenatröran, laxfyllningen och lasagneplattorna i en smord ugnsfast form. Grädda laxlasagnen i ca 15-30 min beroende på ugn.
Tid: ca. 50 min
Pris/portion: 20 kr
Krämig svamppasta
- 200 g pasta (valfri typ)
- 200 g färska champinjoner
- 1,5 dl vitt vin
- 1 dl Oatly grädde
- 125 g blandspenat
- 1 gul lök
- 2 msk olivolja
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningar.
- Hacka löken fint och fräs den i oljan med de skivade champinjonerna. Häll ner vinet och låt det koka tills hälften återstår. Tillsätt därefter Oatly grädde och låt puttra i ca. 5 min.
- Ta av stekpannan från plattan och blanda ned spenaten. Lägg sedan i pastan i såsen och servera! Om du vill fungerar denna rätt mycket bra även med kyckling.
Tid: 20 min
Pris/portion: ca. 40 kr
Rotfrukter i ugn med kyckling och fetaostkräm
- 2 st. kycklingfiléer
- 3 st vitlöksklyftor
- små färskpotatisar
- Rödbetor
- Morötter
- 1 röd lök
- ½ paket fetaost
- 1 dl Crème Fraiche
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Skölj potatisen (den behöver inte skalas) och skär i klyftor, skala morötterna och skär den i ungefär samma storlek som potatisklyftorna. Samma med rödbetorna och löken.
- Lägg allting på bakplåtspapper på en plåt och ha på rikligt med olja och salt. Lägg in i ugnen i ca. 40 min.
- Stek den tinade kycklingen i olivolja. Pressa ner 2 klyftor vitlök i stekpannan och salta och peppra kycklingen på båda sidor. Du kan krydda efter din egen smak.
- Mosa fetaosten i en skål och häll i Crème Fraiche. Pressa ner en klyfta vitlök och smaka av med salt.
Tillagningstid: ca.60 min.
pris/portion: 40 kr
Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr 2018#1.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.