×

Campus

”Man ska inspirera och inspireras”

Foto:
Båda läser de civilekonomprogrammet på Karlstads universitet, är vloggare och ambassadörer. Nu har Emma Schlyter och Mikaela Mörnesten startat en podd tillsammans med Karlstads universitet om hur det är att vara student. - Att starta podd är bland det roligaste vi har gjort, säger Emma Schlyter och Mikaela Mörnesten.
Emma Schlyter och Mikaela Mörnesten i sociala medier

Emmas instagram: emmaschylter
Emmas youtube: studentemma

Mikaelas instagram: mikaelamolnesten 
Mikaelas youtube: mikaelamolnesten

I november 2018 släppte Emma Schlyter och Mikaela Mörnesten sitt första avsnitt av podden ”Studentsnack med med Emma och Mikaela”.

Innan podden har duons fokus varit att vlogga. Emma vloggade redan innan hon började sin studietid på Karlstads universitet och fick förfrågan att börja spela in filmklipp till Youtube för universitetet när hon började att plugga.

Mikaela fastande för vloggandet lite senare än Emma, men nu är det också en självklar del av hennes vardag. Mikaela är också, liksom Emma, ambassadör för Karlstads universitet men vloggar specifikt om Handelshögskolan.

Redan innan vloggandet hade Mikaela haft tankar på att spela in en podd, men det var först efter att Mikaela och Emma tog en fika förra våren som Mikaela frågade Emma om hon hade lust att göra ett samarbete i form av en podd. Då kom projektet att dra igång på riktigt.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att göra något tillsammans, säger Mikaela Mörnesten.

Strax efter hörde Emma och Mikaela av sig till universitetet, som snabbt nappade på idéen. Universitet har hjälpt till med mycket, utrustning, studio och fotografering bland annat.

– Utan universitetets hjälp hade det varit svårt att genomföra podden, säger Emma Schlyter.

Inspelningarna sker i en studio i biblioteket på Karlstads universitet och både Emma och Mikaela är mycket nöjda över att universitet har möjlighet att låna ut studion.

Första avsnittet av podden gavs ut i november och i början spelade de in och gav ut ett avsnitt varje vecka. Efter det blev det ett litet uppehåll.

Emma och Mikaela berättar att poddandet tar mycket tid från skolarbetet, speciellt när det är mycket plugg i samband med en tenta. För att förhindra stress bestämde de sig därför att ge ut avsnitten mera sällan, något som de tycker har fungerat bra.

Att spela in och klippa ett poddavsnitt tar inte fullt lika lång tid som att göra ett avsnitt till vloggen. De berättar att avsnitten till vloggen tar betydligt längre tid och görs oftare; Mikaela publicerar minst en video i veckan medan Emma publicerar mellan ett och tre klipp varje vecka.

Även om podden bara varit igång i ett par månader har den redan fått många följare. Majoriteten av följarna är personer som följer dem via Youtube och som bor i Karlstad.

I podden pratar Emma och Mikaela mycket om studentlivet i Karlstad samtidigt som även ämnen som utlandsstudier, alkohol och livet i allmänhet berörs där varje avsnitt handlar om ett nytt ämne.

Emma Schlyter och Mikaela Mörnesten berättar att lyssnaran brukar uppskatta när de pratar om vanliga saker och öppnar upp sig inför lyssnarna, exempelvis har ämnen som stress och ångest varit uppskattade.

– Vi försöker vara så transparenta som möjligt och försöker inte vara någon annan, säger Emma Schlyter och Mikaela Mörnesten.

De berättar också att de har fått höra av andra att de kompletterar varandra bra. Emma kommer från Stockholm och Mikaela är uppväxt på landet i Arvika. Även när de pratar till varandra i podden låter det avslappnat. 

– När man är med någon man känner sig bekväm med, så är man själv själv, säger Mikaela Mörnesten.

När kan man lyssna på er podd?
– Podden släpps varje jämn vecka på torsdagar. Varje avsnitt är mellan 30-40 minuter långt. Men det är så kul att det är svårt att sluta. Ofta spårar det ut så får vi klippa avsnitten lite kortare, berättar tjejerna. 

Vart kan man lyssna på er podd?
– Podden hittar man på podcast, iTunes och liknande, säger Mikaela Mörnesten.

Varför ska man lyssna på just er podd?
– Den är lite annorlunda än andra poddar, vi är väldigt nära publiken och lätt att relatera till. 

Vad är skillanden mellan att vlogga och podda?
– Vi tar hjälp av tidigare erfarenheter av att vlogga, men det skiljer sig mellan podd och YouTube. Det blir informativt på ett helt annat sätt, lite mer naturligt, säger Mikaela Mörnesten.

En annan skillnad är de tips som de får in där ett ämne som att storhandla är populärt till vloggarna, medan det inte är ett fullt lika populärt att prata om i podden.

Framöver är tanken att bjuda in gäster från andra universitetet till podden. Samtidigt kommer även höstens utlandstermin i Australien att bli ett stort tema i de avsnitt som spelas in senare under året.

– Vi har pratat om att ha gäster. Vi vill även ha gäster från andra universitet., säger Emma Schlyter.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter