×

Campus

Ska lösa problem i europeiskt projekt

Johanna Nilsson och Fredrik Erlandsson deltar i Cre8 Europe där de ska testa sin kreativitet och lösa olika företagsproblem. Foto: Olivia Hahne

Johanna Nilsson svarade på ett quiz på Hotspotmässan tidigare i år. Nu ska hon och fyra andra studenter från Karlstads universitet ut i Europa för att lösa företagsproblem.

– Det var ett kul quiz och CRE8 lät som en rolig grej, så jag var med, säger hon.

CRE8 är en metod för problemlösning som har tagits fram av Karlstads universitet i samarbete med Drivhuset och innovationskontoret Fyrklövern.

Metoden går till så att tre till fyra studentteam prövar sin problemlösningsförmåga mot varandra och pitchar sin lösning inför en jury.

Uppdraget är alltid skarpt och inhämtas från forskare, företag eller offentlig sektor. Juryn är utvald av Karlstads universitet för att matcha uppdraget.

Före själva tävlingen får deltagarna gå en kurs i att pitcha idéer, en kurs som anordnas av Drivhuset. Kursen är också anpassad för det aktuella fallet.

Efter pitchutbildningen startar själva tävlingsdelen med praktisk information och presentation av uppdragsgivaren.

– CRE8 har på de drygt två åren som vi har kört metoden blivit väldigt populärt, både bland studenter och uppdragsgivare. CRE8 finns nu i fyra olika skepnader, säger Cindy Bråtenfeldt på universitetets avdelning för externa relationer.

Förutom den vanliga CRE8 finns också ”CRE8 the Future”, ”CRE8 4 People” och ”CRE8 Europe”.

Johanna Nilsson, som besökte Hotspotmässan, träffade ansvariga för CRE8 och svarade på ett quiz. Vinsten var en intervju för att få chansen att komma med i projektet CRE8 Europe.

– Det var ett kul quiz och så lät det som en rolig grej, så jag var med, säger hon.

CRE8 Europe-projektet pågår i totalt tre år och består av ett förberedande år, ett genomförande och ett avslutande år. Nu i höst startar år två.

Fyra lärosäten i Europa deltar och förutom Karlstads universitet i Sverige deltar Jaume University i Spanien, Innlandet i Norge och Lucian Blaga i Rumänien.

Fem studenter från varje lärosäte har blivit antagna till projektet och kommer att besöka varje lärosäte och genomföra två CRE8-tävlingar i respektive land.

När Johanna blev uppringd och fick veta att hon blivit utvald gjorde hon en ordentlig efterforskning innan hon tackade ja.

Själva poängen med tävlingen är att den kunskap du som individ och ni som grupp har också ska vara tillräcklig för att lösa problemet.

Fredrik Erlandsson

– Jag var inte beredd på att jag skulle bli utvald. Men jag blev jättetacksam när de ringde. Då började jag göra research, för jag ville försäkra mig om att jag skulle ha tid för det. Men jag kände att det här vill jag verkligen göra, för min egen skull.

Johanna ser projektet bland annat som en möjlighet att knyta kontakter och att utvecklas på ett annorlunda sätt.

– Jag har märkt att jag lär mig mest i praktiken. För mig är detta ett sätt att utvecklas på. Både för att få utmana mig själv i kreativitetsövningar och i problemlösning.

Årets deltagare i CRE8 Europe från Karlstads universitet är Terese Olsson som läser högskoleingenjör innovationsteknik och design, Emma Söderlind från juristprogrammet, Inas Arif, samhällsanalytiker, samt Fredrik Erlandsson och Johanna Nilsson, som båda läser Kommunikation och PR.

– Det är väldigt spritt bland programmen. Det är nog tanken också, att det ska vara många olika kompetenser. Så jag hoppas att jag själv kommer kunna bidra med något.

Ser du dig själv som en problemlösare?

– Jag ser mig själv som en kreativ person. Jättesvårt att säga men ja, det skulle jag nog säga att jag är. Det handlar nog mest om att man ska tro på sig själv, och det måste jag ändå säga att jag gör. Och sedan är det viktiga i det här projektet att man är samarbetsvillig och att man jobbar bra i team.

Fredrik Erlandsson, som också ska medverka i årets CRE8 Europe, har varit med tre gånger tidigare. Enligt honom är CRE8 en tävling i kreativitet.

– Själva poängen med tävlingen den är att den kunskap du som individ och ni som grupp har också ska vara tillräcklig för att lösa problemet.

I CRE8 används inga uppkopplade enheter, utan det är studenternas kreativitet som står i fokus.

– Syftet med CRE8 är att träna studenterna att lösa verkliga problem och samarbeta i team som en nyttig erfarenhet för ett kommande arbetsliv, säger Cindy Bråtenfeldt.

Då tävlingen är multidisciplinär delas deltagarna in i lag med studenter från andra program än vad de själva läser.

– Ofta uppstår det lika delar skruvade som bra idéer när, till exempel, en teoretisk värld som en ingenjörsstudent lever i krockar med den som jag som kommunikatörstudent håller till i. Och det är det som gör CRE8 intressant och roligt – du vet aldrig vad du får för uppdrag, vilka du kommer vara i lag med och vad ni kommer komma fram till, säger Fredrik.

16 till 20 september kommer alla deltagare i CRE8 Europe till Karlstad för den första tävlingsveckan.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter