×

Kultur

Lotta Fallqvist: De bästa filmerna att se i sommar

Profilbild
Bio
Foto: Unsplash
Soligt eller regnigt, det är aldrig fel väder för att se en film. Karlstads studenttidnings kulturredaktör Lotta Fallqvist tipsar om tio filmer som du bör se i sommar.
Krönika

Funny Face (1957)
Filmen handlar om en ung kvinna (Audrey Hepburn) som arbetar i en bokaffär och som blir övertalad att ställa upp som modell för en modeshow i Paris. Hon skapar en speciell relation till modefotografen (Fred Astaire) samtidigt som hon dras till en fransk professor som hon länge har varit fascinerad av. Både sång och dans ingår i den här filmklassikern som är riktigt mysig och som man blir glad av att se.

Independence Day (1996)
Världen blir attackerad av utomjordingar och en grupp människor arbetar tillsammans med den amerikanska regeringen för att rädda mänskligheten. En soldat (Will Smith) och en forskare (Jeff Goldblum) tar sig an ett riskfyllt uppdrag i ett försök att utplåna utomjordingarna. En av de absolut bästa katastroffilmer som finns, en riktig goding som bör ses mer än en gång.

Gudfadern (1972)
Sonen (Al Pacino) till en stor maffiaboss (Marlon Brando) tar ofrivilligt över familjens verksamhet när ett av faderns beslut startar ett maffiakrig mellan de största familjerna. Faderns gamla ideal krockar med de nya arbetssätten inom maffian. En bra klassiker som har två uppföljare. Men det är bra om man ser dem i ordning.

Amelie från Montmartre (2001)
Amelie är en ung kvinna i Paris som hittar en gömd skatt i sin lägenhet, lämnad av dess förra ägare. Hon bestämmer sig för att hitta ägaren och lämna tillbaka skatten. När hon ser lyckan hos ägaren bestämmer hon sig för att hjälpa människor i sin närhet att bli lyckliga. En väldigt mysig film som man blir glad av att se, mysiga miljöer från Paris och vacker romantik.

Terminator 2 – Judgement day (1991)
Tio år har passerat sedan den första filmen. En terminator skickas tillbaka i tiden för att döda John Connor (Edward Furlong, framtidens ledare i kriget mot robotarna) när han är tonåring. Samtidigt skickas en beskyddare (Arnold Schwarzenegger) som tillsammans med Johns mamma, Sarah Connor (Linda Hamilton) ska skydda honom mot den nya mördarmaskinen. Självklart bör man se den första filmen, men jag anser faktiskt att uppföljaren är bättre. Det här en bra film, men mycket action som är värd att ses mer än en gång.

Casablanca (1942)
Rick Blaine (Humphrey Bogart), en cynisk nattklubbsägare i Marocko i början av andra världskriget, ställs inför ett dilemma när hans gamla kärlek (Ingrid Bergman) dyker upp på hans nattklubb med sin man. Ska han hjälpa dem eller inte? En äkta klassiker med mycket känsla som är perfekt att se en regnig dag.

Reservoir dogs (1992)
Sex personer (Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi, Quentin Tarantino) anlitas av en kriminell boss för att råna en juvelbutik. Rånarna är helt okända för varandra och ges alias för att behålla sin anonymitet. Rånet går snett, två blir dödade och man börjar misstänka att någon av dem är en förklädd polis. Quentin Tarantinos, enligt mig, bästa film. En väldigt sevärd film som har står sig lika bra idag som när den kom.

Catch me if you can (2002)
En ung kille (Leonardo DiCaprio) poserar som en pilot, en läkare och en jurist. Han förfalskar pengar och lever et lyxigt jet-setliv. En FBI-agent (Tom Hanks) är honom på spåren och slutar inte leta fören han fångar honom. En riktigt grym film som är fascinerande och lite lätt obehaglig på samma gång. Men både DiCaprio och Hanks gör enastående bra roller i den här filmen.

Donnie Darko (2001)
Att försöka förklara den här filmen på ett vettigt sätt för någon som inte sett den är svårt. Det är för svårt. Se den bara! Den är riktigt bra och jag kan garantera att du kommer ha fler frågor än svar när du sett den. Men som tur är finns det äkta filmnördar som förklarar allt och svarar på alla frågor här: http://www.donniedarko.org.uk/explanation/.Men se filmen först och läs förklaringen efteråt, annars spoilar du hela filmen.

Jurassic Park (1993)
En rik man lyckas föda upp dinosaurier och vill starta en äventyrspark. Han bjuder in flera specialister som ska utvärdera parken och ge sitt godkännande så han får tillåtelse att öppna sin park. Men säkerheten och det tekniska krånglar, en anställd stjäl dinosaurie-DNA för att sälja och helt plötsligt är människorna inte skilda från dinosaurierna. En underbar klassiker som har flera uppföljare. Man kan se de flesta, vem gillar inte dinosaurier liksom?

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter