Årets svettigaste dag är kommen

Snart är det dags att fylla på vattenflaskan, sätta på sig fotbollsskorna, ladda batterierna och göra sig redo för KAU IF:s roligaste och svettigaste event. Lördagen den 25 maj är dags för Karlstads universitets största fotbollsfest.
Anmälan till Copa de KAU

Anmälan till turneringen stänger den 19 maj. Du kan anmäla ett lag genom att maila event@kauif.se. Anmälningsavgiften är 600 kronor per lag. För mer information om Copa de KAU, besök eventet på Facebook; Copa de KAU Vt2019.

Kontakt och anmälan: event@kauif.se
Instagram: @kauif
Facebook: KAUIF, för eventet besök: Copa de KAU Vt2019
Hemsida: www.kauif.se

På KAU IF:s kansli sitter vi mitt emot projektgruppen för Copa de KAU 2019; Emelie Zakrisson, ansvarig för all marknadsföring, Mikael Rydin, ansvarig för ekonomin, samt Amanda Segerson och Charlie Gustafsson, projektledare.

Ett tävlingsinriktat handplock av individer som tillsammans har tagit på sig ansvaret över KAU IF:s största event: Copa de KAU. De har lärt känna varandra genom den ideella föreningen och det är märkbart att de är där på grund av samma stora engagemang.

– Alla i styrelsen är från olika föreningar, så man lär känna mycket nytt folk, säger Emelie Zakrisson.

– Det är en riktigt bra erfarenhet också, tillägger Amanda Segerson.

Stämningen i gruppen är laddad och fylld med energi, men trots detta är dynamiken väldigt avslappnad. När de pratar om deras olika roller i projektgruppen låter det som att ansvarsområdena är lite flytande, men det verkar inte råda några otydligheter i vem som gör vad inför turneringen.

Den märkbara tävlingsinstinkten infinns hos varje individ i gruppen vid diskussion, och deras vilja att prestera till hundra procent är ett faktum.

Emelie Zakrisson, Amanda Segerson, Charlie Gustafsson och Mikael Rydin är projektgruppen bakom årets Copa de KAU. Foto: Sara Tidhult

Bra träning för studenter

KAU IF är Karlstads universitets idrottsförening och drivs av studenter och riktar sig till för studenter. Syftet är att bidra till en aktiv vardag för alla olika ambitioner och intressen, utan att det ska kosta skjortan.

Föreningen drivs ideellt av nio styrelsemedlemmar med olika ansvarsområden. Utöver dessa nio finns det ett antal ledare som skapar träningstillfällen för studenterna i Karlstad. Dessa träningstillfällen innefattas av bland annat fotboll, badminton, innebandy, fotboll, lacrosse, pingis och volleyboll samt gruppträningar i olika former.

De flesta av föreningens aktiviteter tar plats i lokaler vid universitetet. Att vara medlem i KAU IF kostar 50 kronor per läsår och för att få tillgång till träningspassen måste du skaffa ett terminskort som kostar 149 kronor per termin om du är medlem i Karlstads Studentkår och 299 kronor för övriga.

Styrelsemedlemmarna träffas varannan vecka för möten och arbetar aktivt vid sidan av mötena med bland annat projektplanering och fysisk marknadsföring på runt om på universitetsområdet.

Planeras för fullt

Utöver alla träningstillfällen som planeras och fixas arrangerar styrelsen årliga event; bland dessa fotbollsturneringen Copa de KAU som i stunden planeras för fullt.

– Tittar man tillbaka i arkivet hittas spår från eventet från 2008, men det har med säkerhet pågått längre än så, säger Mikael Rydin.

Copa de KAU är en fotbollsturnering som anordnas årligen av medlemmar i KAU IF:s styrelse. Turneringen äger rum den sista lördagen i maj vid Klasmossens fotbollsplan, och pågår från klockan nio på morgonen till strax efter klockan tre på eftermiddagen.

Totalt kan tio lag anmäla sig till tävlingen och varje lag får innehålla minst sju, och max fjorton spelare. På planen måste det också alltid vara minst två tjejer och två killar – något Charlie Gustafsson vill trycka extra på.

– Vi i KAU IF jobbar aktivt med jämställdhet inom de aktiviteter vi anordnar. Det är något som alltid genomsyrar vårt arbete, säger han.

Nytt för i år är att föreningens styrelse har utsett en specifik projektgrupp inför turneringen. Detta för att skapa en bättre och tydligare planering och struktur på vad som behöver fixas inför eventet.

Även konceptet för årets Copa de KAU kommer att se annorlunda ut i jämförelse med förra året. Bland annat planeras en större satsning och de har därav valt att ta en liten högre anmälningsavgift med syfte att deltagarna ska kunna få ut mer av dagen. Målet med turneringen är självklart: årets Copa de KAU ska bli en fest för alla.

– Det är ett evenemang som vi valt att göra större satsning på i jämförelse med förra året, både på och utanför plan. Jag skulle vilja se det mer som en fest, säger Amanda Segerson.

Mikael Rydin, Emelie Zakrisson, Charlie Gustafsson och Amanda Segerson är projektgruppen bakom årets Copa de KAU. Foto: Sara Tidhult

En upplevelse för alla

Projektgruppen är även tydliga med att poängtera att dagen inte bara är till för elitspelare. Turneringen utlovas som ett event och en upplevelse för alla, oavsett om man aldrig har spelat en fotbollsmatch tidigare.

De enda kraven som finns för att delta som lag i turneringen är att det max får vara tre personer per lag som inte är studenter. Och som ovan nämt att lagen innehåller minst två killar och två tjejer.

På planen finns såklart inte mycket annat utrymme än för just fotboll, men även utanför planen hoppas gruppen på att andra aktiviteter ska kunna locka de som inte vill sätta på sig fotbollsskorna.

Alla små detaljer är i skrivande stund inte helt spikade, men projektgruppen utlovar aktiviteter och tävlingar som på ett eller annat sätt kommer att få igång publiken. Planeringen började som i god tid och det finns ingen antydan till stress under vår intervju med dem.

– Vi är absolut ute i god tid i år, vi vill ju att det ska bli så bra som möjligt, säger Amanda Segerson bestämt.

– Man utgår mycket från sig själv: hur hade jag som student velat att dagen skulle vara, vilket bemötande skulle jag vilja ha och så vidare, säger Charlie Gustafsson.

– Hela gruppen är tävlingsmänniskor och vår tävling är att göra det bästa av dagen för alla besökare, tillägger Mikael Rydin.

Vad ser ni mest fram emot under dagen?

– Den festliga stämningen och att träffa alla människor som kommer dit och har kul, säger Emelie Zakrisson. De övriga i projektgruppen instämmer.

– Jag ser även fram emot engagemanget, både på och utanför planen, tillägger Charlie Gustafsson.

Har ni stött på något problem under planeringens gång?

– Avgiftsfrågan har bollats fram och tillbaka. Det kanske inte kan definieras som ett problem, men det är en svår nöt att knäcka. Vad är studenter villiga att betala? Samtidigt behövs pengar för att kunna skapa en så bra turnering som möjligt, säger Charlie Gustafsson.

Projektgruppen är enig om att avgiften har varit ett av planeringens största frågetecken. Anmälningsavgiften är i år högre än förra året och det har funnits en viss oro om att det skulle kunna orsaka mindre engagemang.

– Det handlar inte om att gå med vinst, det handlar ju snarare om att turneringen ska kunna bli av. Vi måste gå plus minus noll då vi har en tajt budget att förhålla oss till, säger Amanda Segerson.

– Det finns fler utgifter än vad man tror. Hyran för planen och domarnas lön till exempel, säger Mikael Rydin.

Det är en energifylld projektgrupp vi haft framför oss och lyckas garanterat säljer in konceptet som de ägnat timvisa möten till att ordna. Trots att det är bristande intresse för fotboll hos oss skribenter måste vi erkänna att dagen känns lockande.

Råkar man av någon anledning befinna sig på campusområdet under dagen känns det som ett måste att svänga förbi fotbollsplanen och ta del av fotbollsfesten.

– Kau IF lovar en sjukt bra stämning, mycket skratt och strålande dag, säger Charlie Gustafsson.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Studentliv

Toppnyheter