×

Kultur

Fortkörare och rim vidare i SMASK

Foto: Denny Jansson
SMASK 2018 på musikhögskolan Ingesund gjorde knappast någon besviken vad gäller tonartshöjningar, klyschiga sångtexter och schlagermusik. Fyra bidrag tävlade om de två platserna i riksfinalen i Örebro i slutet av maj.

I mitten av april bjöds det på rejäl schlagerfest på musikhögskolan Ingesund när Ingesunds deltävling i SMASK avgjordes. Efter en spännande kväll med bidrag om allt från fika, normer, rim och fortkörning, blev det bidragen ”KBK” med Hasse Tigheden och ”Att angöra en låttext” med Tuva Trubadur som knep åt sig de två finalplatserna.

– Det känns jättekul! Det här är dessutom första gången som jag ställer upp i SMASK. Det känns jättespännande att få representera Ingesund i riksfinalen när man kämpat så hårt, säger Hanna Karlsson, som uppträdde under artistnamnet Tuva Truvadur med bidraget ”Att angöra en låttext”.

Även artisten Hasse Tigheden (snabbt uttal som hastigheten) var glad efter det stod klart vilka två bidrag som ska representera Ingesund i riksfinalen:

– Det känns fantastiskt och lite overkligt. Hjärtat satt i halsgropen innan resultatet kom. Det känns helt fantastiskt att få representera Ingesund i riksfinalen. I år tror jag Ingesund kniper åt sig både första- och andraplatsen i riksfinalen, säger Philip Wilson, som uppträdde under artistnamnet Hasse Tigheden med bidraget ”Kör bara kör”.

SMASK startade 1991 av studenter på musikhögskolan i Stockholm som tröttnat på att deras bidrag aldrig kom med i Melodifestivalen.

– De startade sin egen melodifestival i stället, berättar Julia Nylander som är general för årets SMASK.

I dag tävlar alla musikhögskolor i Sverige där alla högskolor har sin egen deltävling. Två bidrag går vidare från varje deltävling till riksfinalen som i år arrangeras i Örebro i slutet av maj.

Bidragen som deltar i SMASK ska skrivas och framföras av studenter samt inte ha framförts tidigare. Dessutom ska de ha minst en tonartshöjning och vara tre minuter som längst.

– Det brukar vara rätt fyndiga texter och ämnen som går att relatera till. Någon har sagt att SMASK är en ”seriös tävling med oseriöst innehåll”.

I årets deltävling på musikhögskolan Ingesund deltog fyra bidrag mot varandra, vilket är något färre än vad det varit tidigare år.

– Vi hade riksfinalen förra året och då var det många engagerade. Det kan vara en orsak till att det är något färre som deltar i år.

Även om det är något färre bidrag än förra året, är det långt fler studenter som är involverade bakom kulisserna.

– En kommitté, som består av fem personer, har jobbat med projektet sedan tidigt i höstas. Allt drivs av studenter och det sker helt utanför skoltid.

Utöver kommittén deltar även en 50 personer stark orkester samt lika många som arbetar med olika typer av uppgifter inom produktionen.

– SMASK är en fantastisk folkfest på Ingesund som involverar mer än halva skolan. Den intensiva repetitionsveckan innan det är dags för show är otroligt rolig och sammansvetsande, berättar Julia Nylander.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter