×

Kultur

Pensionärer och kryddor vidare i Smask

Från vänster: Jonathan Bergendahl, Mattias Nordblom, Julia Nylander och Oscar Svanström. Foto: Denny Jansson
Årets upplaga av musiktävlingen Smask på musikhögskolan Ingesund gjorde knappast någon besviken vad gäller tonartsförändringar, klyschiga sångtexter och schlagermusik. Fyra bidrag tävlade om de två platserna i riksfinalen i Stockholm i slutet av maj.

Det bjöds det på rejäl schlagerfest på musikhögskolan Ingesund när Ingesunds deltävling i musiktävlingen Smask avgjordes på lördagskvällen.

Efter en spännande kväll med bidrag om allt från kryddor, tacos, ögonkontakt i korridorer och att det var bättre förr, blev det bidragen ”Det var bättre förr” med Göte, Petter och Siv samt ”Salt och peppar” med Salt-Karl and the Shakerz som knep åt sig de två finalplatserna i riksfinalen av Smask.

– Det känns jättebra, jag har lite ont i knäna bara, säger Oscar Svanström, som uppträdde under artistnamnet Petter i det vinnande bidraget ”Det var bättre förr”. Ont i knäna eftersom karaktären i bidraget har just ont i knäna.

Även artisten Salt-Karl var glad efter att det stod klart vilka två bidrag som gått vidare från Ingesunds deltävling till riksfinalen av Smask som går av stapeln i Stockholm i slutet av maj.

– Det var superkul och känns riktigt bra, säger Jonathan Bergendahl, som uppträdde under artistnamnet Salt-Karl i bidraget ”Salt och peppar” som kammade hem andraplatsen.

Årets deltävling på Musikhögskolan Ingesund bestod av fyra tävlande bidrag, något som gjorde det svårt att på förhand spekulera i vilka två bidrag som skulle gå vidare till riksfinalen.

– Det är alltid svårt att spekulera på förhand, särskilt när det är så få tävlande bidrag. Det har varit mycket god stämning mellan de olika bidragen och alla har hjälp varandra, vi är dessutom involverade i varandras bidrag, säger Julia Nylander, som uppträdde under artistnamnet Siv i bidraget ”Det var bättre förr”.

De båda bidragen ”Det var bättre förr” och ”Salt och peppar” uppstod redan efter förra årets riksfinal där Mattias Nordblom, som står bakom båda vinnarbidragen i årets Smask, kom att använda både sina egna kunskaper i matlagning och tankarna om livet som pensionär som inspirationskällor.

– När vi kom tillbaka till hotellrummet började Mattias (Nordblom, reds. anm) att nynna på melodin i ”Salt och peppar” och sedan byggde vi vidare på den melodin och så blev det till ett bidrag, säger Jonathan Bergendahl.

– Pensionärsfrågan är väl egentligen den svåraste att förklara eftersom jag inte helt kan relatera till den. Det bidraget har varit det mest utmanade att skriva eftersom jag har behövt sätta mig in i hur man kan tänka som pensionär, säger Mattias Nordblom.

Tanken med bidraget ”Det var bättre förr”, som trion bakom bidraget själva beskriver som en humoristisk tolkning av pensionärslivet, är att framföra ett bidrag byggt på humor med glimten i ögat.

– Det ska vara en rolig grej. Vi vill inte trampa någon på tårna, utan det ska vara komiskt och där vi ska gå in i karaktärer som är på ett visst sätt, säger Oscar Svanström.

Foto: Denny Jansson

Till skillnad från ”Det var bättre förr” kom de egna erfarenheterna av matlagning bättre till hands i skrivandet av bidraget ”Salt och peppar”:

– Med ”Salt och peppar” har det funnits en tydlig tanke bakom. Det var när jag stod och lagade mat själv och skulle ha just salt och krydda som jag började att nynna på melodin. Det är ju egentligen en ramsa som man använder just för salt och peppar. Den kom fram och jag tänkte att jag ville göra någonting av det, så blev det ett bidrag i Smask, som ett slags vardagsskildring av min egen matlagning, säger Mattias Nordblom.

Veckan innan lördagens deltävling har för de fyra artisterna tillika låtskrivarna bjudit på allt från repetitioner varje dag och uppladdning till studier.

– Det har varit intensivt så klart, vi har repeterat i princip hela veckan, säger Oscar Svanström.

Samtidigt menar Julia Nylander att det inför årets deltävling varit något mindre arbete jämfört med tidigare år, då samtliga i de två bidragen tidigare år varit involverade på flera andra sätt i Smask-projektet.

– Vi är allihopa vana att göra mycket mer än vad vi har gjort i år. Vi är vana att vara generaler, konferencier, teknikansvarig och att vara med i orkestern eller kören. I år har vi inte varit det och då har vi heller inte behövt att vara på plats lika mycket, säger hon.

– Det är samma sak för mig, jag har varit med i kören tidigare så i år behövde jag inte vara med lika mycket, säger Jonathan Bergendahl.

De två bidragen ska nu representera Musikhögskolan Ingesund i riksfinalen i Smask som går av stapeln i Stockholm i slutet av maj. Efter en tids intensiva förberedelser väntar nu en något lugnare period innan det är dags att börja ladda på nytt.

– Nu ska vi ta det lite lugnt, ikväll ska vi ta det lite lugnt och vi börjar att ladda så småningom, när det närmar sig. Det är en hel månad kvar, säger Oscar Svanström.

– Jag har en examenskonsert dagen innan, så jag kommer nog att ladda mer för den men nu kommer jag att ha Smask i bakhuvudet, säger Jonathan Bergendahl.

Vad tror ni om Ingesunds chanser att vinna riksfinalen av Smask i år?

– Chanserna är väldigt goda, särskilt eftersom vi har två väldigt starka bidrag som alla kan relatera till, säger Julia Nylander.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter