×

Kultur

Ingesund laddar för glittrig schlagerkväll

Smask-generalen Hanna Carlsson och orkesteransvarige Wietse Ackema är laddade inför årets upplaga av Smask på Ingesund. Foto: Denny Jansson
Förberedelserna pågår för fullt inför årets glittrigaste kväll på Musikhögskolan Ingesund, där nedräkningen inför årets upplaga av musikfestivalen Smask nu är inne på slutspurten.

Lördag 27 april är det dags för tonartshöjningar, klyschiga sångtexter och schlagermusik när Musikhögskolan Ingesund arrangerar deltävling i sin egen variant av Melodifestivalen i form av musiktävlingen Smask.

Tävlingen, som arrangeras i form av deltävlingar på landets sex musikhögskolor med en avslutande riksfinal i Stockholm, startade 1991 av studenter på musikhögskolan i Stockholm som tröttnat på att deras bidrag aldrig kom med i den riktiga Melodifestivalen. Namnet, Smask, står just för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest.

– De bestämde sig för att starta en helt egen form av Melodifestivalen i stället, berättar Hanna Carlsson, general för deltävlingen på Musikhögskolan Ingesund i Arvika.

Sedan dess har tävlingen utökats och i dag deltar alla landets musikhögskolor genom egna deltävlingar. Två av bidragen går sedan vidare från varje deltävling till riksfinalen, som flyttar runt mellan högskolorna och som i år arrangeras av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i slutet av maj.

Lördag 27 april intar Smask den stora konsertsalen på Musikhögskolan Inegesund i Arvika. General Hanna Carlsson är laddad. Foto: Denny Jansson

Planerandet inför årets deltävling har pågått sedan i oktober då styrelsen, bestående av fem personer, för årets evenemang valdes under studentkårens sektionsmöte.

– Sedan dess har vi planerat och tänkt hur vi ska genomföra evenemanget. Det är många olika delar som ska planeras och som hänger samman. Viktigast är att få ihop bidrag, även att få tag på tekniker för ljud, ljus och film då vi har sänder evenemanget live på Smasks hemsida. Sen ska man även fixa en orkester, en kör, artister till bidragen, en konferencier, en dirigent och en mellanakt, säger Hanna Carlsson och fortsätter:

– Det är ganska många bitar som ska planeras och som ska falla på plats inför deltävlingen.

Bidragen som deltar i tävlingen ska skrivas och framföras av studenter och får inte ha framförts tidigare. Dessutom finns flera andra regler som låtskrivarna har att förhålla sig till.

– Reglerna är att låten ska vara på svenska, vara omkring tre minuter lång och ha en minst en tonartsförändring. Vanlig schlager förknippas ofta med tonartshöjning, men i Smask är det minst en tonartsförändring som gäller. Dessutom ska låten framföras av en orkester på plats och får gärna ha inslag av humor, säger Hanna Carlsson.

För att hitta bidrag anordnades under den gångna hösten skrivstugor där intresserade studenter hade möjlighet att lära sig att skriva låtar som kan framföras av en större orkester, något som Hanna Carlsson menar är nödvändigt i fallet med Smask:

– Här ska man skriva för en stor orkester med massor av olika instrument och då kanske man inte vet hur man ska skriva noter för en klarinett eller ett horn. Det vill vi hjälpa till med och därför anordnar vi skrivstugor där man kan få hjälp, säger hon.

Förutom den fem personer stora styrelsen är över 80 personer involverade i arbetet, med allt från att skriva låtar och spela instrument till att räkna röster och sälja fika under pausen mellan deltävlingens två akter.

– Det är närmare 80, 90 personer allt som allt. Vi har även ett samarbete med Högskolan i Dalarna som skickar hit tekniker för ljud och film, något som vi gjorde förra året också och som vi i år ska prova igen för livesändningen. Det är kul att få proffshjälp med det, och så får de studenter som kommer hit praktik genom att vara med och genomföra en riktig show.

Att delta i Smask tillsammans med de övriga musikhögskolorna i landet är viktigt menar Hanna Carlsson och något som stärker sammanhållningen högskolorna emellan.

– Det är väldigt viktigt eftersom vi får ett utbyte med andra musikhögskolor. Det är det enda vi har gemensamt med de andra under året och det tycker jag är viktigt att försöka behålla. Det är kul att träffa andra som jobbar med samma saker men som befinner sig på andra platser i landet och som general för deltävlingen på Ingesund får jag följa med till riksfinalen och träffa de andra generalerna, säger hon.

Även om det återstår knappt tre veckor till dess att deltävlingen på Ingesund går av stapeln, har den glittriga schlagerstämningen nu börjat att infinna sig bland studenterna på Musikhögskolan Ingesund.

– Vi har ganska många händelser på Ingesund varje år, där Smask hör till en av de större händelserna. Många har börjat att fråga efter scheman och noter samt hur tävlingen går till. Det börjar verkligen kännas som att det snart är dags, samtidigt som det är så långt borta, säger Hanna Carlsson och skrattar.

Framöver väntar nu de sista förberedelserna innan det en knapp vecka innan deltävlingen är dags att bygga scenen och att börja repetera inför tävlingskvällen lördagen den 27 april.

– Tävlingsdagen inleds med ett genrep på förmiddagen följt av att de tävlande artisterna får göra i ordning det greenroom där de väntar senare under kvällen. Sedan är det pepp innan deltävlingen drar igång på kvällen. Efter showen städar vi undan och har efterfest, säger Hanna Carlsson.

Vad har du för förhoppningar inför årets deltävling?

– Jag hoppas att det ska bli en riktigt rolig och glittrig fest. Smask är lika med glitter och är därför årets största glitterfest. Det finns inget som är för glittrigt den dagen eller under den veckan, säger Hanna Carlsson och skrattar.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter