×

Kultur

Här är sommarpärlorna du inte får missa i sommar

Foto: Pixabay
Sommaren närmar sig med stormsteg. Karlstads studenttidnings redaktion tipsar om sina personliga sommarpärlor runt om i Sverige som du borde besöka under sommarledigheten.

Sara Tidhult – Glassiären
I hjärtat av Karlskrona, en av Sveriges mysigaste städer, finner du Glassiären. Ett litet glasscafé som vid första anblick kanske inte verkar alls mycket för världen. Dessutom är det första du kommer att se förmodligen en 100-meters kö av svettiga turister och stressade småbarnsföräldrar – men vänd inte om! En nygräddad våffla proppad med kolossala mängder glass får du varken billigare eller godare någon annan stans i Sverige. Du kommer inte bli besviken och du kommer garanterat inte kunna äta upp allt utan att hamna i matkoma. Ett bättre ställe går helt enkelt inte att besöka en varm sommardag, jag lovar!

Johan Olsson – Bryggvinden
På en ö i Orust arkipelag ligger min pärla i sommar-Sverige, restaurang Bryggvingen på Lyrön. Restaurangen ligger längst ut på Lyrön, omgiven av kala klipphällar och västkustens salta stänk. Du kan antingen ta bilen via färjeläget på Orust eller varför inte ta din egen båt och lägga till på restaurangens egna brygga? Och eftersom du ändå befinner dig på Sveriges tredje största ö, varför inte besöka handelsman Flink där Evert Taube skrev sina visor eller besöka Göksäter, Orust egna ”Ullared”.
Så börja din vistelse på Orust med en god middag på Bryggvingen, i närheten av där illustratören Johans växte upp!

Anna Dahlberg – Lofoten
Min sommarpärla och tips till alla som inte har varit där är Lofoten. Kallt och tråkigt kanske ni tänker? Nej, faktiskt inte. Lofoten har den fantastiska turen att ligga vid golfströmmen. Därav blir det aldrig riktigt så kallt. Googla bilder! Klarblått vatten, höga berg och smala fjordar. Det finns få saker som slår att se solnedgången från en bergstopp en varm sommardag. Men tänk på att du inte kan göra detta hela sommaren. Åker du till Lofoten i slutet av maj till mitten av juli går inte solen ner. Då skiner midnattssolen. Lofoten erbjuder massvis med naturliv och är perfekt resmål för äventyrslystna. Vare sig man vill klättra i berg, paddla kajak, surfa eller åka på valsafari. Vill du utmana ödet lite extra skulle jag rekommendera att hoppa Svolvaergeita. Men för att ha en god tid i Lofoten behöver du inte riskera livet eller lyfta en fena om du inte vill. Men äta kan du göra. Lofoten är framför allt känt för sina extremt goda fiskrätter.

Stina Samuelsson – Alma Löv Museum
Första gången jag besökte Marc och Karin Broos Alma Löv Museum var jag stum en hel vecka efteråt. Världens häftigaste museum finns faktiskt beläget bara några mil från Karlstad. I Östra Ämtervik är omgivningarna dessutom extra bildsköna under sommarmånaderna då museet håller öppet. Här vet du aldrig vad du kan vänta dig. Vilda installationer, vackra tavlor, oförklarliga ljudkonstverk – allt måste upplevas. Alma Löv Museum måste liksom ätas och drickas och omfamnas och smältas. Här arrangeras också konserter och andra arrangemang, ingen dag är den andra lik. Tidigare har de haft öppet dagligen, men har numera dragit ner lite på det. Kika på hemsidan för att se kalendern. Och missa det inte, för allt i världen. Ingen sommar utan Alma, som det gamla talesättet säger. www.almalov.com

Johanna Nilsson – Tjurpannans naturreservat
Mitt tips till er! Råkar ni ha vägarna förbi västkusten i sommar – eller planerar ni in en resa dit? Då vill jag tipsa er om denna magiska plats! Strax norr om kustorten Grebbestad ligger Tjurpannans naturreservat med klippsatser och hav så långt ögat kan nå. En orörd naturupplevelse! Oavsett väder och vind är platsen värd att uppleva på grund av dess allsidiga förmågor. Ett smultronställe svårt att beskriva – men mer än värt att uppleva. ”Här känner jag livet i mig!” Som Astrid Lindgrens Madicken skulle sagt.

Lotta Fallqvist – Klässbol
Mot Arvika finner ni Klässbol som kanske mest är känt för sitt linneväveri, men där finns även en konfektyrfabrik. Här tillagar de traditionell marknadskonfekt och glass. Antingen kan man ta en fika i deras mysiga café eller så kan man prova på att göra eget godis. Boka in hela släkten, arbetslaget eller studiegruppen på visning i deras fabrik. I en timme får man prova på att tillverka klubbor, lära sig olika tekniker och smaka på karameller. Perfekt för alla typer av grupper, även barngrupper!

Robin Johansson – Marstrand
Ungefär en timme från Göteborg hittar vi den mycket trevliga och natursköna ön Marstrand. Ön bjuder på såväl kultur som en anrik historia. Här kan du bland annat besöka Carlstens fästning där några av vårt lands mest beryktade brottslingar suttit fängslade. Är inte historia din melodi så finns det också bland annat vandringsleder som låter dig uppleva den bohuslänska skärgården på bästa sätt. Marstrand har något att erbjuda de allra flesta, oavsett ålder.

Denny Jansson – Bräckboden
Någon mil norr om Göteborg ligger den något mindre orten Kungälv. Här, alldeles intill Göta älv, ligger ett riktigt drömresemål för oss som gillar sötsaker. I Bräckboden, som för övrigt är en av Kungälvs mest besökta turistmål, säljs kakor och kex som av rent estetiska skäl inte säljs i den vanliga handeln. Ett besök här och du kan lätt säkra en årsförbrukning av kakor och kex. Så att ladda upp med godsaker inför hösten eller roadtripen vidare ner mot Göteborg är gjort i en handvändning. Och när du ändå är i Kungälv, glöm inte att ta en sväng till Bohus fästning för en enastående utsikt över den göteborgska skärgården. En riktig sommarpärla!

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter