×

Nyheter

Färre anmälda till höstens högskoleprov

Antalet anmälda till höstens högskoleprov minskar med elva procent jämfört med antalet anmälningar inför förra höstens prov. Det visar siffror från UHR.

Totalt har 49 284 personer anmält sig till höstens högskoleprov som skrivs den 21 oktober. Det är en minskning med 6 457 personer jämfört med antalet anmälda till högskoleprovet förra hösten. 79 procent av de anmälda är födda 1994 eller senare samtidigt som andelen födda år 2000 är den enskilt största årgången som skriver höstens högskoleprov med 12 241 anmälda.

– Antalet anmälningar till högskoleprovet har minskat stadigt sedan hösten 2016. Nedgången nu är stor, men den var ännu större förra hösten – då minskade antalet anmälningar med nära 16 procent. Att nedgången fortsätter beror framför allt på högkonjunkturen. När arbetsmarknaden är god väljer fler unga att jobba framför att gå vidare till högskolestudier, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Andelen kvinnor som är anmälda till provet är 51,8 procent vilket är en nedgång från 52,8 procent förra hösten. Den yngsta som anmält sig till höstens prov är elva år gammal och den äldsta 83 år.

Att skriva högskoleprovet gör det möjligt att delta i ytterligare en urvalsgrupp i antagningen till högre utbildning. Provresultatet är giltigt för antagning i fem år och ökar chanserna att komma in på utbildningar där ett urval måste göras.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter