×

Nyheter

Fuskdömda blir utan högskoleprovsresultat

Foto: Pressbild UHR/Eva Dalin
Flera av de provdeltagare som fälldes för fusk på högskoleprovet får sina resultat återtagna och kommer att stängas av från att göra nya högskoleprov. Det meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, på torsdagen.

Det var i oktober förra året som Universitets- och högskolerådet, UHR, fick tips om att 23 provdeltagare skulle ha fuskat på högskoleprovet våren 2018 genom Ekobrottsmyndighetens förundersökning om misstänkt fusk på högskoleprovet.

I mitten av januari dömdes 23 deltagare av Norrköpings tingsrätt för att ha fuskat på högskoleprovet, varav 22 nu fått sina resultat tillbakadragna av UHR. 21 personer kommer därutöver att stängas av från att skriva högskoleprovet de kommande två åren. Beslut om den ytterligare personen väntas senare under februari meddelade UHR på torsdagen.

– Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt och får konsekvenser. Efter tingsrättens dom kommer nu UHR:s beslut om att återta resultat och stänga av fuskdömda från att göra nya högskoleprov, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Av de 22 personerna som nu får sina provresultat tillbakadragna är 12 personer antagna till Kungliga Tekniska Högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet samt Örebro universitet.

På Uppsala universitet har fyra personer fått sluta efter det att de tagit sig in på utbildningen genom att fuska på högskoleprovet, skriver studenttidningen Ergo.

I december förra året meddelade UHR att 12 andra personer fått sina resultat på högskoleprovet tillbakadragna efter att ha fuskat på högskoleprovet under hösten 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter