×

Nyheter

Inget studiemedel om universitetet stänger ned

Foto: Pressbild CSN

Studenter har inte rätt till studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden om universitetet stänger ned till följd av utbrottet av coronaviruset.

Det meddelade CSN i ett meddelande till landets studentkårer i veckan.

Flera lärosäten runt om i världen har den senaste veckan tagit beslut om att tillfälligt stänga ned verksamheten till följd av spridningen av coronaviruset i världen.

CSN meddelade i veckan att studenter inte har rätt till studiestöd i det fall universitet och högskolor ställer in utbildningar.

– Sannolikt är det dock så att de flesta lärosäten kommer kunna ordna så att du kan fortsätta studera på distans och då har du rätt till fortsatt studiestöd, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN, till tidningen Ergo.

Studenter som har insjuknat i coronavirus men som inte kan bedriva studier har dock rätt under sjukperioden.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, meddelade efter CSN:s meddelande att man arbetar med frågan, och skriver i ett pressmeddelande att man ”förväntar sig att regeringen agerar för att alla studenter ska behålla sin inkomst”.

Region Värmland meddelade på torsdagen att man har konstaterat 27 fall i Värmland hittills, och Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin statistik varje dag klockan 14 varje dag.

Karlstads universitet uppmanar medarbetare och studenter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, bland annat att personer som uppvisar luftvägssymtom som hosta och feber, även lindriga symtom, ska stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter.

På onsdagen beslutade regeringen att allmänna sammankomster med fler än 500 besökare tills vidare inte får hållas vilket påverkar flertalet evenemang på Karlstads universitet, däribland den stundande examenshögtiden som ställs in.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter