×

Skottlossningen på Campus

Nu har domen fallit efter skottlossningen på Campus

Foto: Denny Jansson

Åklagaren yrkade på hårda straff för de tre unga män som bland annat stått åtalade för sommarens skottlossning på Campus och Herrhagen.

Nu har domen fallit mot de tre unga männen.

Det var natten till den 30 juli i somras som en maskerad gärningsman stack in handen genom ett öppet fönster till en lägenhet på Kvintettgatan på Campus och därefter avlossade fler skott in i lägenheten. Den man som befann sig i lägenheten skottskadades allvarligt och vårdades länge på Centralsjukhuset i Karlstad för livshotande skador.

Händelsen rubricerades som försök till mord och skakade om flera av de boende i området, varav flera av boende vaknade av skottlossningen.

En 17-årig man begärdes på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkt för mordförsök och för grovt vapenbrott. Mannen nekade till brott.

En till skottlossning

Natten därpå, den 31 juli, inkom ytterligare ett larm om en skottlossning i Karlstad, då på Verkstadsgatan på Herrhagen. Även där hade gärningsmannen skjutit genom fönstret till en lägenhet på första våningen.

En man skadades medan kulan snuddade vid en annan man. Efter att mannen hade förts till sjukhus beslutade polisen i Värmland att låta bevaka akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.

En 21-årig man häktades för skottlossningen, men kom aldrig att åtalas sedan bevisningen inte höll.

Samband

Polisens analyser av patronhylsorna från de två lägenheterna visade att det var samma vapen som hade använts vid båda skjutningarna.

Det uppdagades senare att de två skottlossningarna i slutet juli hade föregåtts av ett kidnappningsförsök vid samma lägenhet på Herrhagen där den senare skottlossningen ägde rum i mitten av samma månad.

Enligt åtalet hade den åtalade 17-åringen tillsammans med 21-åringen, som misstänktes för skottlossningen på Herrhagen, och en en 19-årig man då försökt att kidnappa en man i samma ålder.

De tre männen åtalades för försök till människorov och nekade till brott.

Yrkade på hårda straff

Åklagaren yrkade på att 17-åringen skulle dömas för mordförsök för skottlossningen på Campus, grovt vapenbrott samt försök till människorov. På grund av mannens låga ålder yrkade åklagaren i stället på två års sluten ungdomsvård.

För den 19-åriga mannen yrkade åklagaren på två år och åtta månaders fängelse. För den 21-åriga mannen yrkades på två år och två månaders fängelse samt livstids utvisning ur Sverige.

På torsdagsförmiddagen föll domen mot de tre unga männen.

17-åringen frikänns från försök till mord, grovt vapenbrott och försök till människorov. 19-åringen frikänns från de grova brott han stått åtalad för och 21-åringen frikänns från försök till människorov, olaga hot och ringa narkotikabrott.

Dock döms 19-åringen och 21-åringen för andra brott. 19-åringen döms till 60 dagsböter för ett olaga hot, efter att ha hotat en åttaårig pojke att han skulle ”skäras”. 21-åringen döms till 50 dagsböter för två andra fall av ringa narkotikabrott.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter