×

Coronavirusets utveckling

Regeringen uppmanar till distansundervisning

Foto: Karlstads universitet

Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanar gymnasieskolor, högskolor och universitet och högskolor att övergå till distansundervisning.

– Undervisningen ska inte upphöra, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Rekommendationerna gäller från och med onsdag och riktar sig till både gymnasieskolor, högskolor och universitet, vuxenutbildningar och yrkeshögskolor.

– Elever ska inte vara i skolan men studera hemma, sade statsminister Stefan Löfven (S) en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, meddelade på samma presskonferens att undervisning inte ska bedrivas i högskolornas lokaler.

– Undervisningen ska inte upphöra, sade Matilda Ernkrans.

På presskonferensen meddelades även att studenter ska få behålla det studiemedel som de har beviljats av Centrala studiestödsnämnden, även i det fall utbildningen skulle komma att stängas ned. Beslutet om studiemedel gäller även för utlandsstudenter.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, sade Matilda Ernkrans.

På Karlstads universitet uppmanar man sedan tidigare studenter att studera hemma, och där universitetets krisledning, som sammanträder under tisdagsförmiddagen, väntas ge ytterligare besked under tisdagen.

– Vi rekommenderar det som Folkhälsomyndigheten säger, så stanna hemma. Vi följer och agerar alltid efter vad expertmyndigheterna säger. Bra att vi agerar tycker jag, säger rektor Johan Sterte till Nya Wermlands-Tidningen på tisdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter