×

Kultur

Litterära sällskapet: Litterära sällskapet listar sina bästa läsupplevelser under 2017

Året närmar sig sitt slut, och det är dags att blicka tillbaka på de upplevelser 2017 har erbjudit oss. Medlemmar ur Litterära sällskapet listar de tre bästa böcker de läst under årets gång - en blandning av allt från romerska kyrkofäder till parallella världar och rymdskepp.
Krönika

Jennifer Lindqvist, ordförande

1. Bekännelser av Augustinus (omkr. 397)
”Vadå, en bok av en kyrkoherde från 300-talet som bara tjatar om hur mycket han gillar Jesus kan väl inte vara kul att läsa?” Jo då, det kan den visst. Med en författare som är så retoriskt kunnig och så poetisk i sitt språk som Augustinus är det svårt att inte bli berörd oavsett religiös inriktning eller brist därpå. Boken brukar dessutom ses som västvärldens första självbiografi, en genre som verkligen blommat ut på senare år. Varför inte läsa Bekännelser och jämföra med en modern självbiografi som Jag är Zlatan för att få en bild av hur genren har förändrats?

2. Jerusalem av Selma Lagerlöf (1902)
Handlar om så mycket mer än religionen. Det är arbetet, relationerna och gruppmentaliteten i en liten by i Dalarna på 1800-talet som står i fokus. Läs den, sörj och gläds tillsammans med släktet Ingmarsson.

3. Blodets meridian av Cormac McCarthy (1985)
Miljöbeskrivningarna är de bästa jag läst. McCarthy kopplar på ett smidigt sätt samman bokens tematik (Vad är ondska? Måste våld existera?) med Mexikos karga öknar. Jag håller tummar och tår för att McCarthy hinner göra Lagerlöf sällskap som nobelpristagare innan han avlider.

Moa Göransson, sekreterare

1. Falling Kingdoms av Morgan Rhodes (2012)
Den första boken i en fantasyserie där man får följa flera karaktärer genom inbördeskrig, konflikter och magi. Då den har ungdomar och unga vuxna som målgrupp är den inte allt för komplicerad i sitt språk och karaktärerna är intressanta och verklighetstrogna.

2. Romeo och Juliet av William Shakespeare (1597)
En sann klassiker som inte är så pretto som man kan tro. De legendariska karaktärerna är roliga och förvånansvärt lätta att förstå sig på för att vara skriven för 500 år sedan. Detta är antagligen för att den tar upp välkända teman som kärlek, familj och samhälle.

3. Ringaren i Notre-Dame av Victor Hugo (1831)
Om det är någon som är bra på att vara noggrann i sin research så är det mr Hugo. Berättelsen handlar om Paris och katedralen Notre-Dame på 1400-talet och berättar om de alla olika människorna som bor där. Vi möter adelsmän, präster, tjuvar och – självklart – Quasimodo. Till skillnad från Disneyfilmen än han dock inte i centrum utan bara en ständigt återkommande person.

Sarah Weman, saftblandare och kassör

1. På spaning efter den tid som flytt del 1, Swanns värld av Marcel Proust (1913)
Ett av litteraturhistoriens främsta verk med dess fantastiska berättarteknik där berättaren skildrar sin uppväxt i den franska societetsmiljön under la belle époque.

2. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg (1912)
Fantastisk bok om kärleken mellan Arvid och Lydia som är en sådan medryckande historia att man som läsare både känner glädje, ilska och ångest när man läser den.

3. Madame Bovary av Gustave Flaubert (1856)
En berättelse med enastående beskrivningar, den ena mer superb än den andra, om Madame Bovary som ständigt strävar efter mer – vilket tillslut också blir hennes fall.

Erika Söderberg, föreningsmedlem

1. My Year of Meats av Ruth Ozeki (1999)
Boken My Year of Meats följer två kvinnor och deras relation till ett japanskt tv-program vid namn My American Wife, vars mål är att marknadsföra amerikansk biff till japanska hemmafruar. Genom boken problematiseras boskapsindustrin i Amerika liksom den samhällsbild och de normer som existerar i Amerika men även i Japan kring den perfekta frun och den perfekta familjen. Genom boken presenteras flera familjer av olika etniska bakgrunder, fysiska förmågor och sexualiteter.

2. The Long Way to a Small, Angry Planet av Becky Chambers (2014)
Handlingen för denna bok utspelar sig i rymden på ett rymdskepp med besättningen och dess relationer som bokens centrala del. Karaktärerna i boken är mångsidiga och i boken behandlas ämnen som sexualitet, identitet och etnicitet. Tydligt i boken är parallellerna mellan konflikter och händelser i Chambers bok och det som sker i runt om i världen idag. Förutom ovan nämnda ämnen behandlas till viss del även ämnen som krig, religion, främlingsfientlighet och miljöförstöring under berättelsens händelseförlopp.

3. Down Among the Sticks and Bones av Seanan McGuire (2017)
Down Among the Sticks and Bones är andra delen i en trilogi där varje bok kan läsas var för sig. Serien handlar om vad som händer när barn som har gått igenom dörrar till andra världar kommer tillbaka till vår värld och måste anpassa sig till samhället och dess regler igen. Språket McGuire använder sig av i boken är enkelt och lättförståeligt men ändå fängslande och stundtals vackert. Bokserien har en bra mångfald i dess karaktärer där sexualitet, identitet och etnicitet lyfts fram. Alla böckerna i trilogin är också under 200 sidor och lättlästa för de som inte har tid eller ork till att läsa tjocka böcker.

Sara Christenson, föreningsmedlem

1. Wishful Drinking av Carrie Fisher (2008)
Wishful Drinking är den avlidna Carrie Fishers första självbiografi. Hon nämner sin roll som Leia Organa i Stjärnornas krig (lågbudget-film från 70-talet, ni kanske har sett den?) men framför allt skriver hon med stora mängder galghumor och ett fantastiskt språk om sitt liv som filmstjärne-dotter, drogmissbrukare och skådespelare med bipolär sjukdom. Det enda som saknas i den relativt korta boken är fler sidor!

2. Bara tre ord av Becky Albertalli (originaltitel Simon vs the Homo Sapiens Agenda, 2015)
Bara tre ord är en ungdomsbok som handlar om Simon, en vanlig amerikansk tonåring, som inte har kommit ut som gay men har hemlig mejlkontakt med en kille som påstår sig gå på hans skola. Handlingen låter trött och klichéartad, jag vet, men det är den inte utan romanen är så insiktsfull, rolig och välskriven att jag, en vuxen kvinna, skrattade och grät samtidigt medan jag läste den. Femtiosju av tio poäng, minst.

3. Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren, (2017)
Bergmark Elfgren har just avslutat höstens del av sin bokturné gällande just den här boken och jag kan bara hoppas på att hon kommer till Karlstad till våren så att jag kan tacka henne personligen för Norra Latin. Romanen utspelar sig i nutidens Stockholm och handlar om Tamar, som flyttat från Östersund, och Clea, som är dotter till en känd skådespelerska. Nu har de båda blivit antagna till gymnasiet Norra Latins teaterprogram och snart blir de indragna i de mörka, övernaturliga hemligheter som skolan döljer. Jag låter min sammanfattning stanna där för att inte spoila, men jag kanske ska tillägga att om du som jag är lite lättskrämd kan det vara bra att lägga undan boken någon timme innan läggdags. Om du kan lägga ifrån dig den, alltså. Det kunde inte jag.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter