Universitets- och högskolerådet, UHR, har länge efterlyst möjlighet att tillåta kroppsvisitering vid misstänkt fusk på högskoleprovet. Men frågan måste vägas mot respekten för enskilda människors integritet. Därför tillsätter regeringen nu en utredning i frågan.
– Det är ju väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen använder och det är svårt att upptäcka med blotta ögat, säger högskoleministern Helene Hellmark Knutsson (S) till Sveriges Radio Ekot på söndagen.
I våras avslöjade polisen och Ekobrottsmyndigheten en liga i Norrköping som under flera år tjänat miljonbelopp på att skicka svaren på frågorna i högskoleprovet till provdeltagare vid trådlösa hörsnäckor.
Provdeltagarna hade i fallet i Norrköping betalat upp till 170 000 kronor för full pott på provet. Under hösten väntas åtal mot flera personer i ligan, däribland en 55-årig man.
Regeringen låter nu en utredare ta ställning till om brottet är så pass allvarligt att det kan motiveras att provdeltagare bör kroppsvisiteras och om det i så fall bör gälla alla eller om det ska handla om stickprover. Utredaren ska även utreda om det bör finnas ett sekretesskydd för de som tipsar om fusk på högskoleprovet.
– Det är ju det som utredaren får peka på, hur det väger mot brottet. Men jag tycker det är så pass allvarligt för att det undergräver hela förtroendet för vårt antagningssystem, och det är ju ett sätt att köpa sig förbi. Dessutom tjänar ju de här företagen stora pengar på fusket, säger Hellmark Knutsson till Sveriges Radio.
Fusk vid högskoleproven är straffbart sedan 2016 och kan ge upp till sex månaders fängelse.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.