Resorna driver Tore Gustavsson

Det blev en annorlunda höst för Tore Gustavsson. I stället för att läsa vid Karlstads universitet tog han chansen att spendera en termin utomlands som utbytesstudent i Hongkong.
Fakta: Tore Gustavsson

Ålder: 23
Pluggar: Master i statsvetenskap
Kommer från: Nyköping
Familj: Två bröder, föräldrar och tre hundar
Dold talang: Kan jonglera
Bästa studietipset: Sitta på tysta planet i biblioteket och lyssna på klassisk italiensk pianomusik eller musik från Minecraft

Som student på masterprogrammet samhällsvetenskap inriktning statsvetenskap finns möjlighet till fri termin. I stället för att läsa en kurs i Sverige tog Tore Gustavsson sikte på en utbytestermin i Hongkong och i slutet av augusti bar det iväg.

– Jag ville göra någonting annat än att vara kvar i Karlstad och plugga, att få ett avbrott på den vanliga rutinen av att lunka runt och plugga, berättar han.

Det blev ett rejält avbrott på de vanliga rutinerna i Karlstad som kom att bytas mot en upplevelserik termin vid The Chinese University of Hong Kong. Där läste Tore Gustavsson kurser om både internationella relationer och det lokala samhällets konflikter och utveckling.

– Man får välja lite på egen hand vad man vill läsa. Jag läste fyra kurser och sammanlagt tolv poäng i Hongkong, vilket motsvarar heltidsstudier i Sverige.

Flera nya erfarenheter

Utbytesterminen gav inte bara en erfarenhet av att studera vid ett lärosäte i en annan del av världen. Samtidigt kom terminen att ge nya perspektiv på vad som kan tros vara lokala studentrelaterade frågor.

– Det öppnade upp väldigt mycket nytt och gav helt nya perspektiv på hur saker fungerar och hur andra personer tänker. Det var också intressant att diskutera med andra utbytesstudenter från andra universitet runt om i världen för att höra hur de tänker. En del studentrelaterade problem och diskussioner är globala.

Vid sidan av nya bekantskaper och erfarenheter, gav studierna i Hongkong nya kunskaper om det lokala samhället där det för Tore innebar nya insikter om relationen mellan Hongkong och Kina.

– Man lär sig mycket om den plats där man studerar. På Kinas nationaldag var det många demonstranter som demonstrerade och där jag fick veta mer om läget och relationerna mellan Hongkong och Kina.

Både annorlunda och lika

Att spendera en termin i en annan världsdel gör att det vanliga studentlivet byts ut mot ett annat, något som blev högst påtagligt för Tore Gustavsson under den gångna hösten.

– Det var mycket som var annorlunda, både eftersom det är så otroligt många människor, men också eftersom campusområdet var otroligt bergigt. Exempelvis fanns det en egen busstjänst på campusområdet och det skulle ha varit svårt att ta sig upp och runt annars.

Samtidigt som terminen i Hongkong kom att bli ett byte av miljö var det även flera delar som stämde överens med de vanliga rutinerna hemma i Karlstad.

– Rutinerna som student var ganska lika. Det var föreläsningar, att man sitter och läser efteråt och sen åker hem och äter för att avsluta dagen med någon sport.

Foto: Privat

Dock fanns även rutiner som skiljer sig från motsvarigheten i Karlstad, som när det kommer till hur kurserna examineras och antalet inlämningsuppgifter, där han upplever tempot hemma i Karlstad som något högre.

– Det var inte alls som det är när man pluggar här hemma, det är massa föreläsningar och inlämningarna kommer först i slutet av kursen. Under de första två månaderna pluggade jag därför inte så mycket eftersom det inte var några uppgifter att göra.

En av de största skillnaderna i det dagliga studentlivet menar Tore var den höga säkerheten på campusområdet, vilket var betydligt mer övervakat och regelstyrt än vad han är van vid sedan tidigare.

– Det fanns vakter och man fick inte komma in på campusområdet om man inte hade något ärende på inne på området. Det satt kameror överallt och på universitetet kunde man bara komma in om man hade passerkort.

Även hur länge som gäster fick stanna kvar på campusområdet på kvällarna skiljde sig från hur det är i Sverige.

– Gäster fick vara kvar till halv elva på kvällen som längst, efter det var de tvungna att gå. Det var väldigt strikta regler kring det.

En annan skillnad mellan att studera i Hongkong och Sverige är åldern på medstudenterna menar Tore Gustavsson, där studenterna i Hongkong var yngre och synen på utbildning något annorlunda jämfört med i Sverige.

– Jag tror att de flesta lokala studenterna var i 18- eller 19-årsåldern och jag upplevde att det fanns en annan utbildningskultur. Där börjar man att studera direkt efter gymnasiet om man ska studera vid universitetet. Här i Sverige är det inte ovanligt att man jobbar något år innan man börjar att läsa vid universitetet.

Intressant matmöte

På campusområde, där Tore Gustavsson bodde i korridor med flera andra utbytesstudenter, fanns en uppsjö av olika aktiviteter och service att ta del av. Mötet med områdets matbutik kom i kombination med insikten om den lokala maten att bli intressant.

Foto: Privat

– Det fanns både matbutik, frisör, bank och bankomater i området där jag bodde. I matbutiken sålde de dock mest importerade varor där mjölken var från USA, smöret från Nya Zeeland och kycklingen från Danmark. Det var lite ironiskt att sitta i Hongkong och äta dansk kyckling som är stekt i smör från Nya Zeeland och att dricka amerikansk mjölk.

I stället för att köpa importerade matvaror på campusområdet kom de flesta inköp att ske på någon av de flertalet marknader som finns runtomkring i staden.

– Det finns många marknader i Hongkong dit lokalbefolkningen åker och handlar. På marknaderna säljer de dagens skörd av frukt och grönsaker samt mycket fisk och skaldjur. Därför blev det det sällan att jag storhandlade, eftersom det var varor som behövde ätas samma dag.

Även om det korridorboende som Tore Gustavsson bodde i under terminen var utrustat med eget kök var det få andra studenter som använde köket för att laga egen mat. I köket fanns dessutom apparater och maskiner för att underlätta matlagningen, däribland en särskild vattenkokare.

– Jämfört med andra studenter i min korridor lagade jag ganska mycket egen mat och jag köpte en del eget husgeråd på Ikea. I köket fanns en maskin som höll vatten vid 100 grader som gick att tappa upp. Därför behövde jag aldrig koka upp vatten när jag skulle laga nudlar eller ris, vilket var väldigt smidigt.

Förutom maskinen i korridorköket som höll vattnet vid 100 grader fanns det även andra maskiner runt om på universitetet som blev ett intressant möte.

– Det är vanligt att dricka varmt vatten i stället för kallt, som vi gör i Sverige. Jag fick inget direkt svar varför man dricker vatten som är 30 grader varmt i stället för kallt, bara att det var gott.

– Det fanns en vattenkran med sådant varmt vatten inne på biblioteket på universitetet. Jag tyckte det var jättekonstigt, men så testade jag och fattade tycke för det. Det var också ganska värmande under de perioder när det var lite kyligare i Hongkong.

“Hann inte tänka efter”

Att resa iväg på egen hand till en annan del av världen flera hundra mil hemifrån kan upplevas som ensamt. För Tore Gustavssons del fanns dock inte tid att göra någon sådan reflektion om att han befann sig långt från vänner och familj hemma i Sverige.

– Det fanns saker att göra hela tiden, så jag hann inte tänka så mycket på det. Jag var iväg på saker och evenemang hela tiden, sen var jag bara där i fyra månader också, så det blev aldrig att jag hann tänka så mycket på det.

Att spendera en termin som utbytesstudent i ett främmande land ger många nya vänskaper med personer från världen över. Tore menar dock att sådana vänskaper ofta förblir just nya vänskaper och inte är detsamma som att umgås med kompisar på hemmaplan.

– Även om jag hade många andra utbytesstudenter att umgås med är det klar att det blir lite ensamt emellanåt. Det kändes som att det var många nya vänskaper, vilket inte är samma sak som de gamla vänskaper som jag har i Karlstad. Sen att ha familjen på så långt avstånd gjorde det lite ensamt ibland också.

Dock kom Tore att ha kontakt med Sverige på andra sätt under terminen i Hongkong. Dels genom kvällsaktiviteter som innebandy, dels genom den stora svenska gemenskap som finns i Hongkong.

Foto: Privat

– Jag umgicks en del med andra svenskar som bor i Hongkong, både andra utbytesstudenter och personer som jobbar i Hongkong. Det jobbar omkring 2 000 svenskar i Hongkong så det finns en stor svensk gemenskap där.

Genom en grupp på Facebook kom Tore att få kontakt med andra svenskar i Hongkong som delade intresset för innebandy:

– Jag hittade ett drygt år gammalt inlägg om att det fanns svenskar i Hongkong som tidigare spelat innebandy. Jag hörde av mig och frågade om de fortfarande spelade och det gjorde de, så jag fick låna en klubba och hängde på.

Tillsammans med en annan utbytesstudent från USA kom lucia att firas med lussebullar och glögg, nästan som hemma:

– Jag och en amerikansk utbytesstudent deltog på ett luciafirande som anordnades av andra svenskar i Hongkong. Det var det största luciafirandet jag sett, det stod föräldrar och barn överallt och pratade på svenska. Efter firandet åt vi hembakade lussebullar och drack glögg.

Vardagsliv och sociala koder

Att bo en längre tid i ett annat land gav inte bara nya insikter om lokala samhällsfrågor och problem. Under terminen kom Tore att stöta bekantskap med vardagslivet och olika sociala koder i Hongkong.

– Om man inte gav fram pengar tillräckligt snabbt när man skulle betala kunde de sucka åt en, så det fick mig att snabba på för att göra på samma sätt som de gör. Det har ju att göra med att det är så mycket folk och långa köer.

Som utbytesstudent i en storstad med flera miljoner invånare kom det även att ställas andra krav på det sociala samspelet, både i kollektivtrafiken som i den lilla och välutrustade matvarubutiken på campusområdet, än vad det görs hemma.

– I butiken vid universitetet kunde man inte gå genom gångarna om man inte vände sig och gick i sidled. Om man mötte någon där inne fick man backa ut. Samma sak var det i tunnelbanan där man var tvungen att stå och kramas med folk eftersom det var så mycket folk och ont om plats.

– Man ska inte ha klaustrofobi om man ska åka till Hongkong, säger Tore och skrattar.

Vid sidan av det sociala samspelet i fråga om utrymme i matvarubutiker och kollektivtrafik, kom Tore att inse betydelsen av munskyddet i den sociala tillvaron i Hongkong.

– Det är väldigt många som bär munskydd och innan jag åkte dit trodde jag att det berodde på luftföroreningarna, men det är både på grund av det och på grund av sjukdomar. Om man hostar utan att hålla för munnen ses det som oförskämt. Har man munskydd visar man respekt för att andra inte vill bli smittade.

Många förberedelser

Processen, från att fundera på en termin som utbytesstudent till att väl vara på plats i Hongkong, beskriver Tore som lång och tidskrävande. Dels för att vara helt säker, dels för att hinna med alla förberedelser inför resan.

– Det är en ganska lång process, jag sökte redan i november 2017 för att åka hösten året därefter, 2018. Det är en del arbete med visum och dokumentation inför terminen. Det är nog också för att man verkligen ska vara säker, att när man väl har tackat så måste man åka.

Även om hösten spenderades i Hongkong blev Tore först placerad i den japanska storstaden Osaka. Där kom dock olika utbildningsnivåer i olika kurser att sätta käppar i hjulet för en termin som utbytesstudent.

Foto: Privat

– Först kom jag in på ett utbyte i Osaka. Dock var det inte möjligt eftersom jag studerar på masternivå och därför inte kunde läsa på kandidatnivå i Japan. Då dök det upp en möjlighet att åka till Hong Kong i stället och på den vägen blev det.

Resan till Hongkong kom att bli en rejäl upplevelse för Tore som tror att det kan bero på att han inte hade läst på lika mycket inför resan till Hongkong som han hade gjort om Osaka och Japan.

– Jag fick veta mitt under våren att jag skulle till Hongkong i stället för Osaka. Jag hade inte läst på lika mycket om Hongkong som jag gjorde om Osaka, därför blev det en upplevelse att komma dit, med all natur runt omkring och det naturliv som finns där.

Trots att resmålet kom att bytas ut bara ett par månader innan höstterminen började kom förberedelserna att flyta på bra och där universitetet i Hongkong erbjöd mycket hjälp som underlättade inför terminen.

– Förberedelserna löste sig väldigt bra eftersom universitetet i Hongkong hjälpte till väldigt mycket med visum och andra saker som behövde göras. Det kändes som att man var väldigt uppassad av universitetet i Hongkong.

Hur fungerar det med CSN när man är utbytesstudent?
– Det fungerar som vanligt. CSN är medvetna om att betygen kommer något senare än vanligt eftersom det är en helt annan hantering av dem när man är utbytesstudent.

Samtidigt som CSN fungerar på samma sätt som om man studerar i Sverige kom hyran för det rum i korridorboendet som Tore hyrde att lösa sig bra.

– Hyran var drygt 7 000 kronor för en termin där man delar rum  med en annan student i en studentkorridor på campusområdet. Då har man tillgång till eget gym, café, restaurang, matbutik i området och trådlöst internet.

“En helt annan värld”

Förutom att studera vid The Chinese University of Hong Kong kom Tore att hinna med flera resor till andra länder i Asien under slutet av sin tid som utbytesstudent.

– Jag passade på att åka till Vietnam, Indonesien och Japan, där resan till Japan var den bästa. Det var en helt annan värld samtidigt som den var ganska lika min egen värld hemma i Sverige, att man exempelvis inte får ha skor på sig inomhus och att alla är hänsynsfulla.

Hongkongs strategiska placering i mitten av Asien gjorde det möjligt att både åka över dagen som att boka resorna bara ett par dagar i förväg.

– Det var lite olika, jag ville verkligen åka till Japan så det hade jag bokat sedan tidigare. Resan till Vietnam bokade jag två dagar innan jag reste iväg.

“Vore kul att åka tillbaka”

Det bästa med tiden som utbytesstudent menar Tore var själva upplevelsen som terminen i Hongkong innebar, samtidigt som maten och personerna gav ett positivt intryck.

Foto: Privat

– Främst tycker jag att det var maten och personerna som jag stötte på under tiden jag var där. Även själva atmosfären, att vara i en så stor stad där det finns så mycket olika och annorlunda saker att göra. I Hongkong stöter man inte bara på kultur och personer från Hongkong, även från andra länder i övriga Asien.

– Det var en helt fantastisk upplevelse och jag lärde mig mycket bara genom att vara där i en termin. Hela terminen var en enda stor upplevelse som var mer än att bara studera i ett annat land.

Efter en upplevelserik utbytestermin väntar nu den sista av tio terminer på Karlstads universitet innan masterexamen väntar efter vårterminen.

– Nu är det masteruppsats som gäller under våren, sen har jag en kurs släpandes bakom mig som jag behöver fixa till innan examen. Därefter hoppas jag att jag tar examen i sommar och att det sedan blir att jobba någonstans i världen. Jag får se var jag hamnar.

Studierna inom statsvetenskap menar Tore skapar en bra utgångspunkt för livet som väntar efter examen, där det finns många olika yrken att välja bland i världens alla hörn.

– Jag tänker att ju längre man pluggar, desto mer inser man hur många platser man kan ta sig in på. Inom statsvetenskapen finns många potentiella arbetsområden. Det är det som är så roligt. man blir inte bara politiker om man pluggar statskunskap, säger Tore och skrattar.

Även om han än så länge inte har någon ny resa inbokad, ser terminen i Hongkong ut att ha gett mersmak för Tore Gustavsson som vill tillbaka till Hongkong i framtiden.

– Det är inget inbokat än i alla fall, men det vore väldigt kul att åka tillbaka till Hongkong.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter