Fyll kaffekokaren kvällen innan
Nu kanske du tänker att kaffe bara tar några sekunder extra att göra på morgonen. Men jag lovar, det här kommer ändra hela din morgonrutin. Du kommer aldrig igen behöva stressa upp på morgonen för att hinna sänka en kopp kaffe innan dagens första föreläsning. Har du fyllt kaffekokaren med både kaffe och vatten kvällen innan är det bara att trycka på en knapp. Sekunderna du sparar får du nu över till att dubbelkolla att busskortet är på sin vanliga plats, vilket i sin tur kan leda till att du undkommer en bot när kontrollanten kommer. You´re welcome.
Sara Tidhult
Planera och ta det lugnt
Att studera på heltid i kombination med att vara engagerad i andra delar av studentlivet tar upp stor del av tiden i kalendern. Se därför till att planera dina dagar, både studierna, engagemanget och när du ska vara ledig. Ett tips är att koppla ihop kalendern i din dator med kalendern i din telefon så att du snabbt kan få överblick när en kursare frågar vilken dag ni ska plugga eller när familjen vill att du hälsar på. Glöm för allt i världen inte att verkligen också ta dig tid för att slappna av och tänka på annat än studier och engagemang. Det behövs emellanåt.
Denny Jansson
Gör storkok för matlådor
Att äta bra är viktigt för att må bra och orka med studentlivet. Men det är inte alltid lätt att hinna laga mat. Mitt tips är att försöka ligga steget före, det hjälper vid stressiga dagar. Planer dina maträtter och storhandla när CSN har kommit. Gör storkok så som grytor och soppor och var inte rädd för att göra stora portioner. Frys in det som blir över i lunchlådor som du sedan kan ta fram under stressiga dagar, trötta kvällar eller veckor med tentaplugg.
Vera Zethraeus
Prata med dina studentkamrater
Det är inte svårt att känna sig ensam som student. Oftast känner man sig dessutom himla korkad. Ett seminarium som lämnade en blank och svettig, kurslitteratur som är obegriplig och en stress över inlämningar. Är det något endaste litet jag lärt mig under mina år som student så är det: Du ÄR INTE ensam. Sträcker du ut en hand eller två kommer du få hjälp, vänner och du kommer känna dig märkbart mindre korkad. Det är värt det. Även i stressiga tentatider.
Stina Samuelsson
Smarta matlagningstips
Jag gillar att laga mat och då kan det vara bra att ha koll på lite smarta tips och tricks som gör matlagningen lättare. För att få ut så mycket citrusjuice som möjligt, är det det bra att lägga handen på frukten, pressa lite lätt och rulla den fram och tillbaka. Frukten blir mjukare och saften inuti frigörs så du får ut mer av frukten. Om du gillar att använda färsk ingefära i maten så är mitt tips att använda en tesked för att skala den. Skrapa lite lätt med teskeden för att få bort skalet, bättre än att använda kniv, vilket ofta gör att man skär bort stora delar av ingefäran.
Lotta Fallqvist
Ha en banan i väskan
De som känner mig kommer skratta högt nu, jag har nämligen alltid en banan i väskan. För mig är detta en gyllene regel snarare än ett tips. Mitt budskap är i alla fall att om ni är som mig, en person som av säkerhetsskäl aldrig bör gå hungrig, så är detta en game changer. Men okej, det behöver inte vara en banan. Det kan exempelvis vara en chokladbit eller en påse alger, vad vet jag. Det ska gå att plocka fram snabbt när nöden kallar. Självklart ska detta medtagas hemifrån, annars riskerar du personlig konkurs.
Olivia Hahne
Stryk med plattången
Jag tror jag egentligen inte använder så många lifehacks. Eller gör jag det omedvetet. Men ett par vet jag om och några använder jag flitigt. Har du ingen korkskruv hemma och vinflaskan måste öppnas innan sittningen, då går en hammare och skruv (nästan) lika bra, elda upp korken eller ställ flaskan i en sko och banka mot väggen. Var försiktig och sluta innan korken är helt ute, annars blir det vin på ställen du inte vill ha vin på. Tro mig, jag vet. Har du bråttom till universitetet eller inte har ett strykjärn när skjortkragen är skrynklig kan du ta din plattång för att platta kragen. Glöm inte att torka av plattången innan ifall det sitter kvar hårprodukter sedan innan som du inte vill ha på skjortan.
Anna Dahlberg
Lyxa till dina pluggmaterial
Att plugga är svårt och ofta långtråkigt. Att kladda ner en föreläsares PowerPoints i ett block från studentkåren med en gammal bläckpenna som slutar fungera lite då och då gör det inte bättre (även om vi älskar att studentkåren ger oss gratis grejer). Därför har jag kommit fram till att det blir mycket enklare att plugga om jag köper material som jag faktiskt gillar och jag uppmanar dig därför att göra samma sak! Lägg ner lite extra pengar på att köpa den där överstrykningspennan i turkos, köp det där blocket med den häftiga designen på och skaffa ett nytt pennfack och släng det där du haft sen mellanstadiet, det är faktiskt dags nu. Genom att göra det kommer det bli mycket enklare att sätta sig ner och plugga sen, för även om självaste pluggandet är svårt så kan man åtminstone uppskatta vilka fina färger ens cirkeldiagram har. Två pennor i olika färger, en överstrykningspenna och indexflikar finns alltid i min väska redo att användas, med vad du bör ha i din väska kan jag inte säga. Det får du klura ut efter en tur i din favoritbokhandel.
Caroline Lindström
Få en effektivare pluggdag
För att få ut extra av dagen med tid över till annat är mitt bästa lifehack att planera hur dagen ska se ut och sätta upp delmål för plugget. Till exempel att ha läst klart kapitlet innan lunch eller skrivit två sidor innan klockan tre. Några extra tips är att vara på universitetet när biblioteket öppnar vid klockan åtta, ha med en termos med kaffe för att spara massvis med tid och pengar, ha med matlåda så tar lunchen kortare tid (och är mycket billigare) och att variera pluggställena under dagen. Slutligen: att sova tillräckligt är otroligt viktigt för att orka med dagen.
Daniel Frisén
Klipp, klistra och färglägg i anteckningarna
Ett life hack jag dragit STOR nytta av under min studietid på universitetet. är att göra anteckningarna från föreläsningen mer personliga. Först och främst – renskriv dem direkt du kommer hem från föreläsningen. Det kan låta jobbigt MEN du kommer tacka dig själv i efterhand. Sen kommer vi till att göra anteckningarna personliga; lägg till egna exempel, färgmarkera, ändra typsnitt och klistra in bilder som gör att du kommer ihåg bättre. Jag lovar – du kommer minnas de viktiga begreppen, teorierna och modellerna tack vare din personliga prägel.
Johanna Nilsson