Ett hopp i kitesurfing gick snett och Mikael Bergström förlorade delar av känseln i ansiktet. I dag är han inne på sitt fjärde år på utbildningen till civilingenjör och välkänd bland Karlstads studenter som studentambassadör för Redbull.
– Det kan låta som en klyscha, men det är sant att det inte finns någonting som är omöjligt, säger Mikael Bergström.
Ett hopp i kitesurfing gick snett och Mikael Bergström förlorade delar av känseln i ansiktet. I dag är han inne på sitt fjärde år på utbildningen till civilingenjör och välkänd bland Karlstads studenter som studentambassadör för Redbull.
– Det kan låta som en klyscha, men det är sant att det inte finns någonting som är omöjligt, säger Mikael Bergström.
Kitesurfing är en form av segling där en person står på en bräda i vatten eller på snö och drivs framåt och uppåt med vindens hjälp och en drake. I Karlstad finns en samling på cirka 50 utövare av sporten. När de samlas är det därför alltid en grupp om minst fyra till fem personer som åker tillsammans.
Mikael Bergström växte upp och läste teknikprogrammet på gymnasiet här i Karlstad. Under sin gymnasietid väckte Mikaels storebror hans intresse för extremsporten kitesurfing, även kallat draksurfing på svenska.
De började surfa tillsammans på somrarna, i havet utanför Strömstad där deras familj har en sommarstuga. Mikael föll för sporten, som går ut på att surfa på vatten eller snö med hjälp av en drake i luften som man sedan använder för att hoppas och göra tricks.
– Mitt högsta hopp var 15,4 meter och de vanliga hoppen brukar vara mellan åtta och nio meter, berättar Mikael entusiastiskt och förklarar att hoppen alltid skapat en brinnande motivation.
– Kitesurfing är dessutom enkelt. Det räcker med en dag för att lära sig grunderna och resten klarar man själv.
Mikael hade stora planer med sporten och bestämde sig för att starta ett företag för att lära ut sin passion till andra. Han gick en instruktörskurs, men företaget hann aldrig starta innan en fruktansvärd olycka inträffade.
– Jag skulle kitesurfa själv på ett snötäckt gärde utanför Karlstad. Som regel har man alltid någon med sig, men denna dag hade min kompis ställt in. Jag bestämde mig för att köra på ändå i det fina vädret. Jag ställde bilen en bit bort och tog mig ut till gärdet till fots. Jag hade glömt min hjälm i bilen och då hände det som inte fick hända, säger Mikael Bergström.
Och fortsätter:
– I ett hopp gick något snett och jag föll med ansiktet först ner i snön. Det var ett sådant ögonblick där man vet att ingenting kommer att bli som det varit förut. Då trodde jag att allt skulle bli värre, men från den stunden har allt bara blivit bättre.
Mikael fick sys på flera ställen i ansiktet och mår i dag bra, men har fått förlorad känsel i delar av ansiktet.
Efter olyckan och studenten från gymnasiet sökte Mikael till civilingenjörsprogrammet vid Lunds universitet där han blev antagen. Han valde då att vänta med studentlivet och universitetet, och hamnade i stället på en flygplats i Norge där han städade flygplan.
Under tiden i Norge föddes en idé om att möjligen söka sig vidare till flygstridsledare, en militär variant på de flygledare som jobbar i tornen på alla flygplatser.
Sagt och gjort så flyttade Mikael till Uppsala för genomföra grundmilitärutbildning, något som han menar gav honom mycket. Men det slutade med att han återvände till Karlstad.
I dag är Mikael inne på sitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet och jobbar sedan ett år tillbaka som studentambassadör för energidrycksföretaget Redbull.
Där har han kontakt med studentföreningarna och hjälper till på deras evenemang. Under våren 2018 arrangerades tävlingen ”Can you make it” som är en tävling för studenter i hela världen. Det året deltog 200 lag från 86 länder där Sveriges lag vann. I år går tävlingen av stapeln i april.
– Förra året arrangerade Redbull tävlingen ”Paperwings”, där studenter från Karlstad tävlade mot studenter från andra svenska universitet om vem som kunde bygga och längst kasta pappersflygplanen. Karlstads rekord var imponerande 25 meter, men det räckte tyvärr inte till en finalplats.
Efter olyckan hade Mikael jobbiga minnen i vardagen, men också en saknad, och tre år efter olyckan kom hans storebror att locka honom tillbaka till sporten igen.
– Då undrade jag bara varför jag inte hade börjat igen tidigare, säger Mikael och ler.
Mikael berättar att personer i hans omgivning har varit stöttande under hans resa tillbaka, och han anser själv att han har kommit undan lindrigt och ser upp till dem som gått igenom samma resa.
– Det kan låta som en klyscha, men det är sant att det inte finns någonting som är omöjligt, säger Mikael och skrattar.