Värmlänningen ville bli jurist och sökte till juristprogrammet vid Karlstads universitet.
På torsdag inleds rättegången där mannen, som är i 30-årsåldern, står åtalad för att ha köpt sitt resultat på högskoleprovet.
Under måndagen inleddes nya förhandlingar i den uppmärksammade, andra rättegången mot tre män i det så kallade högskoleprovsfusket vid Norrköpings tingsrätt.
Detta efter att domaren i den förra rättegången konstaterades jävig av Göta hovrätt förra året. De tre männen misstänks ha sålt olika former av ”fuskpaket” till människor runt om i landet, paket som skulle hjälpa dem att nå höga resultat på högskoleprovet.
Senare under veckan inleds en rättegång mot en värmländsk man i 30-årsåldern som misstänks ha tagit hjälp av den så kallade ”Högskolehjälpen”. Åklagaren hävdar att mannen ska ha använt sig av ”Högskolehjälpens” tekniska hjälpmedel, bland annat i form av hörsnäckor, speciella mobiltelefoner och andra hjälpmedel, för att nå ett högt resultat på högskoleprovet.
Manen nekar till brott men medger att han varit i kontakt med ”Högskolehjälpen” även om man inte ska ha kommit överens om något. I förhör har mannen sagt att han i stället ska ha velat testa om det var så enkelt att få kontakt med ”Högskolehjälpen” som det framstod i SVT:s program Uppdrag Granskning.
När mannen senare skrev högskoleprovet fick han högt resultat på samtliga av provets delar – förutom på det så kallade utprövningspasset, den del av provet som används för att utvärdera uppgifter inför framtida högskoleprov och vars resultat inte räknas in i det slutliga resultat.
Mannen konfronterades och menade att resultatet på utvärderingsdelen, som var avsevärt lägre än på de övriga delarna, berodde på att han inte hade haft möjlighet att hämta sin medicin i jackfickan under provdelen.
På torsdag inleds rättegången mot mannen som står åtalad för osann försäkran, ett brott som kan ge upp till två års fängelse.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.