×

Campus

Nyinflyttad doktorand med fokus på digital transformation

Foto: Denny Jansson

Möt Muhammad Murtaza Ali, en av Karlstad universitets nya doktorander inom företagsekonomi vid Handelshögskolan.

Han är placerad vid centrum för tjänsteforskning där han forskar om digital transformation inom tjänstesystem.

När Karlstads studenttidning träffar Muhammad på hans kontor för intervjun, har han bara varit i Karlstad i en vecka. Han är 28 år gammal, född och uppvuxen i Oslo med sin mamma, pappa och två systrar. Familjen har bakgrund från Pakistan och Muhammad berättar att hans farfar kom först till Oslo.

Trots att han är norrman är han inte så intresserad av att ”ge sig ut på tur”, men kan uppskatta skidåkning om tillfälle ges. Han har tidigare bott och studerat i Umeå där han åkte en hel del skidor tillsammans med sin svenska värdfamilj. Utöver det beskriver han sig inte som en person som ger sig ut i ur och skur. I stället föredrar han en annan typ av träning.

– Jag springer ibland och går till gymmet. Jag gillar spela basket men det har inte blivit att jag har spelat så mycket. Men jag ska testa KAUIF, jag har hört att de har basket. Annars är jag en gammal själ och gillar ta det lugnt och umgås mycket med min familj. När jag läser så är det mest om forskning och samhällsutveckling, eller filosofi. Det tycker jag är intressant.

Vad lyssnar du på för musik och vad gillar du att se på tv?
– Jag växte upp med mycket hip hop, så det lyssnar jag en hel del på. Annars gillar jag pakistansk litterär musik, det är lite mer poetisk musik. Men det brukar bli en blandning av soul, hip hop och jazz. När det gäller saker att se på så gillade jag tv-serierna Snowfall och The Last Kingdom, de är bra. Annars ser jag på all slags film.

I sin doktorsavhandling studerar Muhammad Murtaza Ali hur system och omgivning förändras när marknader digitaliseras.

– Jag vill ta reda på hur omfattande, digitala- och socioekonomiska initiativ kan inverka och förändra omgivningen. Det kan exempelvis vara initiativ från öppna dataprojekt från staten till utvecklingsprojekt i olika utvecklingsländer. Hur man kan förstå systemet från olika håll, hur elementen hänger samman och hur man kan agera och tänka kring systemen för att skapa de bästa möjligheterna för inverkan. Avhandlingsämnet är fortfarande i utvecklingsfasen men skall fokusera på systemtänkande, tjänstelogik och digitalisering, säger han.

Och fortsätter:

– Det är också intressant att förstå arbete kring fattigdomsbekämpning ur ett systemtänkande perspektiv och vilken roll digitaliseringen har i det. Att validera de teoretiska antagandena och förstå om sociala fenomen kan användas i olika kontexter är också av intresse.

Foto: Denny Jansson

Det var också just sådana frågor som gjorde att han kom att söka sig till Karlstads universitet för sina doktorandstudier, och även om han bara har varit i Karlstad i ett par veckor trivs han redan gott i staden.

– Tyvärr har jag inte hunnit se så mycket av staden ännu, men det jag har sett gillar jag. När jag först kom hit var jag en sväng på Ikea och lite inne i centrum, så jag vet hur det ser ut. Jag tycker att Karlstad verkar vara en väldigt trevlig stad.

För de studenter som funderar på att söka vidare till forskarutbildningen efter examen rekommenderar Muhammad Murtaza Ali att tänka aktivt kring det ämne man är intresserad av och att utforska tidigare studier.

– Ta reda på hur långt man har kommit inom området och se vilka frågor som ännu inte blivit besvarade. Kolla om ämnet saknar några forskningsperspektiv som kan vara relevanta. Sedan får man kolla på forskningsannonser och försöka förstå hur ämnet kan relateras till institutionens forskningsram. Som att titta på vad forskare inom den institutionen har forskat om, vilken teoretisk bakgrund de har använt och se om man kan använda liknande teorier i sin egen forskningsfråga, säger han.

Och fortsätter:

– Då kan man bli lite mer träffsäker i sin ansökan och forskningsplan, och därmed har man större chans att få forska om det man vill forska om. Men även att forska om sådana frågor som är relevanta för institutionen och för samverkande med universitetet. För att bygga ett relevant CV kan det också vara bra att fråga forskare om de behöver assistans med att samla in och analysera data, det är även bra att vara aktiv och fråga forskare och ledande industriaktörer om relevanta ämnen att skriva avhandling om. Nu har jag inte varit på universitetet så länge och jag har inte så mycket forskningserfarenhet, men om man har frågor eller annat så försöker jag gärna hjälpa till.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter