×

Campus

Studentiaden blir större än någonsin

Projektgruppen bakom årets upplaga av Studentiaden. Foto: Anders Åslund / Karlstads universitet
Varje år samlas studenter från hela landet för delta i Studentiaden. Målet med evenemanget är att vara en av studentidrottens viktigaste mötesplatser, i vänskaplig samvaro och med idrott i fokus. Karlstads studenttidning har träffat Erik, Marcus och Lukas från projektgruppen får att få reda på mer om detta växande evenemang.
Studentiaden - information

Sista anmälningsdag: 29e april.
Anmälningsavgift: 400 kr
www.studentiaden.se
Instagram: studentiadenkarlstad2018
Facebook: @Studentiaden

Studentiaden arrangerades för första gången år 2005 i Uppsala. Sedan dess har Studentiaden varje år tagit plats i en ny stad och i år är det Karlstad som har fått äran. Det är ett idrottsevenemang där föreningar kan samla poäng i både tävlingar och turneringar för att vinna titeln som Studentiadenmästare. Redan i oktober började förberedelserna och tillsammans med KAUIF, Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF), Karlstad kommun och Karlstads Studentkår kommer Studentiaden i år att bli större än någonsin.

– Det var SAIF som ville blomma upp evenemanget, få det mer maffigt. Evenemanget har tagit plats i Karlstad tidigare och de tyckte att det fungerade väldigt bra här, därför vände de sig till Karlstad i år igen. Det har varit ett mindre koncept tidigare, och i år blir det mer kringaktiviteter. Vi blir alltså starten på det nya upplägget, det kommer bli jättekul, säger Lukas Svensson, verksamhetsansvarig på KAU IF.

Hösten 2016 började man spåna på ett bredare koncept och under våren 2017 fastställdes en större satsning. Man hoppas i år på ett ökat deltagarantal och att det ska finnas aktiviteter som ska passa en större målgrupp.

Studentiaden har åtta stycken sporter på årets schema, varav fyra stycken i SM-klass. Årets tävlingar i student-SM är basket, volleyboll, badminton och innebandy och där de fyra turneringarna hålls i e-post, biljard, löpning och styrka. Tävlingarna och turneringarna kommer ta plats på Karlstads innebandyarena, förutom E-sporten som kommer vara i Transforum på Karlstads universitet och biljarden som kommer vara på Tables i Karlstad city.

Projektgruppen menar att man gärna vill ha allt samlat, så att deltagarna ska kunna ta del av så många aktiviteter som möjligt utöver sina egna matcher och tävlingar.

– Vi kollade idrottstrender i Sverige för att locka så många deltagare som möjligt. Vi ville dessutom ha tävlingar och turneringar som passade så många som möjligt, och som dessutom har olika svårighetsgrader, säger Erik Myr, projektledare.

Nya tillskottet är e-sport, som i år blir konsolspelet FIFA 18. Alla i projektgruppen var överens om att e-sport definitivt hör hemma på ett idrottsevenemang.

– Vi lever i en utvecklande värld, där vi ständigt utforskar hjärnans kapacitet, och då tycker jag att det blir det mer och mer ologiskt att säga att e-sport inte är en riktig sport. Det är bara att vi presterar med en annan del av kroppen, säger Markus Rajala, som är med i tävlingsgruppen.

Evenemanget har kapacitet för 800 deltagare, sen är det fritt för alla att komma och kolla. För att kunna anmäla sig krävs det att man är student och medlem i en studentidrottsförening. Under dessa dagar samlar varje enskild deltagare poäng till sin förening, och den föreningen som får mest poäng kammar hem priset som årets studentiadenmästare, samt ett presentkort på 10 000 kr.

I anmälningsavgiften ingår dessutom en hel del festligheter som kommer ske under helgen. Hela evenemanget startar med en öppningsceremoni på Stora torget, och avslutas med en bankett på Nöjesfabriken.

– Det är kul att engagera sig! Det är viktigt att göra det under sin studenttid och jag tycker inte man ska vara rädd att testa på nya saker. Studentiaden är en perfekt blandning av att bygga en gemenskap med andra studenter samtidigt som du gör någonting aktivt, säger Erik.

– Det blir som en stor samlingspunkt, där man får möjlighet att träffa studenter från hela landet och ha ett par roliga dagar tillsammans, tillägger Markus.

Studentiaden verkar i år bli en slående idrottsfestival. Ett evenemang man inte vill missa!

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter