Studentliv

Spännande träning för alla

Ångestladdat, lite läskigt och jobbigt?

Det kan vara jobbigt att hitta hitta rätt i träningsdjungeln. För att göra det lite enklare för dig har Karlstads studenttidnings Johanna Nilsson och Sara Tidhult gett sig in i träningens värld och testat springpass i grupp, akrobatik, bordtennis och shorinji kempo.

Foto: Johanna Nilsson
Foto: Johanna Nilsson

Ångestladdat, lite läskigt och jobbigt?

Det kan vara jobbigt att hitta hitta rätt i träningsdjungeln. För att göra det lite enklare för dig har Karlstads studenttidnings Johanna Nilsson och Sara Tidhult gett sig in i träningens värld och testat springpass i grupp, akrobatik, bordtennis och shorinji kempo.

Att ha ångest varje gång man ska ta sig till gymmet är igenkännbart och allt annat än hållbart. Det är med andra ord viktigt att den aktivitet vi utövar är kul och givande.

Enligt hälsorekommendationerna bör du som är över 18 år vara fysiskt aktiv minst 150 minuter i veckan. Denna tid kan du disponera på vilket sätt du vill – men om du inte har en aning om vart du ska börja så har vi ett tips, ett tips som kan göra att du väljer träningen före Netflix och häng i soffan. 

Karlstads studenttidnings reportar Johanna Nilsson och Sara Tidhult har därför testat olika aktiviteter hos KAUIF för att försöka göra det enklare för dig som vill börja träna – men som inte vet vad eller hur du ska träna.

Följ med!

Många olika aktiviteter

KAUIF är Karlstads universitets ideella idrottsförening och erbjuder en rad olika aktiviteter. För dig som är intresserad av gruppträning finns allt från kampsport och dans till yoga. För dig som är intresserad av boll- och racketsporter finns det bland annat bordtennis, fotboll och lacrosse. Som medlem i studentkåren kostar en termin 199 kronor och ett helt år 299 kronor, där medlemsavgiften ingår.

Av detta stora utbud kan det kännas svårt att veta vad man ska prova först – men få inte panik. Vi, Johanna och Sara, har testat fyra olika aktiviteter och utvärderat dem för dig som vill ha lite beredskap innan du kastar dig in i den fysiska världen.

Löpning

Gruppträning måndagar 17.00-19.00.

Beskrivning:
Löpning är ett utmärkt sätt att träna din kropp samtidigt som det också är kul – speciellt om du gör det i en grupp. Vi springer olika vändor varje vecka för att variera både längd och terräng.”

Utvärdering:
Inte supersvårt att föreställa sig vad löpning innebär. Detta pass handlar om att träna upp konditionen. Då vi båda två associerar löpning med en hel del ångest, upptäckte vi att det var ett bra sätt att springa i grupp. Man motiverar varandra i en kombination med att vilja prestera så bra som möjligt. När man springer själv kan det vara lätt att göra det enkelt för sig – man kanske tar det lite lugnare än vad man egentligen kan. Men nu när det fanns ett tempo att hålla och människor omkring en att springa ikapp var det inte lika lätt att vara lat. Vi måste medge att det var extremt utmanande, men vad nöjda vi var efteråt. Vill du verkligen få resultat i förbättrad kondition är detta passet verkligen någonting för dig.

Bordtennis

Onsdagar 17.30- 18.30.

Beskrivning:
”Vi startar varje pass med rundpingis. Därefter fokuserar vi på olika övningar för att lära oss att slå pingisbollen mer effektivt. I slutet av passen tävlar vi mot varandra där vi testar det vi tränat på. Alla är välkomna – oavsett om man är proffs eller nybörjare. Ingen utrustning behövs.”

Utvärdering:
Detta pass är för dig som vill slipa dina kunskaper i pingis. Vi kände inte att vår begränsade förmåga hindrade oss från att vara med på alla övningar. Det är en mindre svettig aktivitet som fokuserar på att slipa tekniken och öva upp bollsinnet. Stämningen var jättebra mellan deltagarna och det märktes att alla gick dit för att ha kul.

Träningspassen i bordtennis leds av Simon Karlsson som studerar till högskoleingenjör i energi- och miljöteknik, och som har varit instruktör i drygt ett års tid.

– Jag spelade mycket pingis när jag var yngre. När jag kom hit till universitetet var KAUIF det första jag hittade och jag tyckte det var så himla roligt med alla olika sporter och aktiviteter, och jag ville vara en del av det och hjälpa till, säger han.

Och fortsätter:

– Det är inte bara tävlingar, utan man kan komma hit och vara del av ett gött gäng. Och träna på att bli bättre på pingis. Det är inte så allvarligt och rätt roligt. Vi försöker blanda mellan träning och tävling. 

Akrobatik

Torsdagar 17.00-18.30.

Beskrivning:
”I den här kursen arbetar vi framför allt med våra kroppar. Vi står över varandra, ligger på golvet, står på händer och huvudet – beroende på förmåga”.

Utvärdering:
Var ska vi börja? Det finns en viss förutfattad mening när man hör ordet “akrobatik”. Trots detta hade vi inte en blekaste aning om vad vi skulle förvänta oss. In gick vi till salen och trodde att vi skulle klara detta med bravur – men här sitter vi i skrivande stund, tre dagar efter passet, och har träningsvärk som aldrig förr.

Akrobatik är ett bra sätt för dig som vill träna din balans, stabilitet och stärka muskler som du inte visste att du har. Övningarna varierar beroende på vad man är kapabel till, och tyvärr kan vi erkänna att ingen av oss reportrar bemästrade mycket utöver grunderna. Men passet var otroligt kul, lärorikt och fruktansvärt jobbigt.

Akrobatikpassen leds av Xavier Torbjornsson från Australien som läser en utbytestermin i datavetenskap.

– När jag kom hit under introduktionsveckorna hade de mycket marknadsföring för KAUIF och jag gick med eftersom jag tänkte att det skulle bli kul och spännande. Jag höll i pass hemma i Australien, så jag tänkte att jag kunde köra den här under utbytesterminen också, säger han.

Och fortsätter:

– Jag hjälper även till att leda akrobatikkursen när den ordinarie instruktören inte är här, och så har jag en egen klass också, som liknar akrobatik.

Vad är det bästa med att vara en instruktör?

– Det är att hjälpa andra att nå sina mål, och så klart att ha kul längs vägen.

Shorinji Kempo

Måndagar och onsdagar 18.30- 20.00. 

Beskrivning:
”Shorinji Kempo är en traditionell kampsport som grundades i Japan i syfte att skapa ett modernt självförsvarssystem samtidigt som man arbetar med mental utveckling genom träningspass. Vi startar med meditation och följer upp med uppvärmning, basträning och teknisk träning. Det är ett varierat och mångsidig träningsform som kan övas av alla.”

Utvärdering:
Shorinji Kempo är en japansk kampsport med mål att träna förmågan till självförsvar, den mentala utvecklingen och förbättra hälsan. Passet började med en uppvärmning följt av en genomgång av olika slag, sparkar och blockeringar. Senare testade man dessa övningar på varandra i par, och det hela avrundades med ett fyspass. 

På detta pass krävs ingen förkunskap, utan alla deltagare presterade efter bästa förmåga. Det var dock tydligt att de deltagare som hade gått på aktiviteten innan fick ut mer av träningen, och det kan därför vara bra att ge sporten lite mer tid än bara ett träningstillfälle. Stämningen i gruppen var allmänt lättsam och avslappnad, och trots att vi var så fruktansvärt dåliga kände vi inte att någon i rummet dömde ut oss. Vi vill dock varna för att även detta är ett pass som har gett oss otroligt mycket träningsvärk.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Studentliv

Toppnyheter