Ålder: 25
Kommer från: Falun
Familj: Mamma, pappa och fyra syskon: tre systrar och en bror.
Det är en tisdagskväll i mars när jag stiger in i salen på Livskraft och möts av ett glatt och taggat gäng tjejer, redo för att köra igång dagens pass. I taket hänger redan de rosa boxningsäckarna redo, men innan de får börja boxas sätter Linnea igång musiken och det blir uppvärmning i form av flera varv runt salen. Man märker direkt hur roligt tjejerna har under sina träningspass och uppvärmningen varvas av ljudet av gympaskor mot trägolv och skratt. Sedan är det dags för boxning och Linnea instruerar de olika slag som ska användas under passet medan tjejerna entusiastiskt följer efter.
Pink Gloves Boxing startades från början i New York 2006 lite av en slump. Garrett, som grundaren heter, började arbeta som personlig tränare för en kvinna och lät henne testa på boxning. Hon tyckte det var så roligt att hon bjöd med sin vän, och till slut utvecklades det till en grupp på 12 kvinnor som tränade två gånger i veckan. Linnea berättar att namnet Pink Gloves uppstod då ryktet spred sig på stan och man insåg att man behövde ett namn för träningsformen.
– I USA finns det redan fler andra färger på boxningsgrupper såsom Black Gloves Boxing och eftersom de var enbart tjejer bestämde de sig för att kalla det för Pink Gloves säger Linnea och skrattar.
Sedan starten har träningsformen bara byggts på och idag finns det sju färdiga terminer med färdigbyggda pass. För att alla ska kunna utvecklas så mycket som möjligt sker träningen i olika steg och alla strävar efter att få sina egna rosa handskar, på samma sätt som man strävar efter svart bälte i karate. Efter varje termin sker en gradering där alla får visa vad de har lärt sig under terminen och får förtjäna beviset på det man kan, först rosa lindor och sedan olika för varje termin man tar sig igenom. Linnea menar att även hon hela tiden utvecklas och lär sig nya kombinationer.
– Jag har lärt mig 4 terminer hittills och det är bara hälften av alla de slag som finns! Har man gått alla 7 terminer har man lärt sig hela 222 kombinationer.
Något som Linnea tycker är viktigt att veta om Pink Gloves är att man inte sparrar mot varandra. Hon tror att många tjejer blir avskräckta från boxning av tanken på att man ska slå mot varandra. Här handlar det istället mer om kondition, styrka och teknik. Det är även bra mental träning då det krävs mycket fokus för att sätta alla kombinationer.
– Samtidigt är det ju ett bra sätt att komma och slå ur sig lite stress inför en tenta skrattar Linnea.
Första gången Linnea fick höra talas om Pink Gloves var från en kompis och hon lyckades då få fram kontaktuppgifterna till grundarna i USA. Hon fick komma till New York och vara med och fick då lära sig grunderna om konceptet. När hon efter en månad åkte hem till Sverige fick hon hjälp att starta upp det i Karlstad, sedan gick det snabbt. Bara en månad efter Linnea återvänt höll hon sin första träningsgrupp.
– Första terminen hade vi bara en grupp, sedan under termin två blev det tre grupper, och nu under termin tre är det fem stycken överfulla grupper och vi har idag hela 60 medlemmar.
I salen är uppvärmingen över och nu är det dags för stationsträning där träningen varvas mellan kondition, styrka och slagkombinationer. Mellan varje station blir det vila, men innan man får sätta sig ner ska 3 armhävningar göras. Linnea deltar själv under hela passet och peppar och hejar på tjejerna. Man märker direkt hur sammansvetsade och bekväma alla i gruppen är med varandra. Under hela terminen tränar man alltid i samma grupp med cirka 12 personer i varje och lär känna varandra ordentligt. Något Linnea tycker är bra.
– En stor del av Pink Gloves är just gemenskapen och det är det som är så himla kul! Att man få lära känna varandra ordentligt. Några som tränade för andra gången kom och sa till mig att de tyckte det var så himla roligt eftersom man redan innan vet vilka man ska träna med varje gång. och då hade de bara tränat en gång tillsammans.
Stationsträningen är färdig och tjejerna plockar fram mattor och sätter sig i en ring på golvet, nu är det dags för tabata med fokus på mage och rygg. Medan tjejerna kör igång ställer jag frågan till Linnea om hur det har fungerat att starta eget samtidigt som man pluggar. Det finns säkert många studenter idag som har en idé men som inte vågar ta tag i eftersom de inte tror de hinner med både och. Linnea, som studerar idrottsvetenskap är positiv och menar på att hennes studier varit till en hjälp för henne med Pink Gloves.
– Under min första termin på mitt program var tempot rätt lågt på studierna så då var det perfekt att kombinera det med Pink Gloves. Dessutom läser jag ju idrottsvetenskap så genom Pink Gloves blir det perfekt övning för mig att få testa på det praktiska av det vi läser. Samtidigt ser Linnea passen som en chans att koppla bort skolan en stund. Hon tipsar också om att inte multitaska utan istället försöka planera och dela upp sin tid på skolan och företaget.
I slutet av passet är det dags för dagens fråga. Linnea berättar att frågorna i början av terminen oftast handlar om målsättning men att de även kan vara väldigt flummiga och handla om lite vad som helst, men även det ser Linnea som något positivt.
– Det blir ju också kul, för då kan man sitta där och skratta och lära känna varandra ännu mer. Man utvecklas även på det psykiska planet och får starkare självkänsla. Jag märker att tjejerna vågar öppna upp sig och jag tror det dels beror på att vi kör grupper med enbart tjejer. Jag skulle gärna se att vi startade grupper med enbart killar också, men grupperna kommer inte blandas.
Linnea vill även tipsa studenter som vill starta eget om att våga ta steget och bara köra. Hon hör ofta folk som säger att de har idé men att den inte är perfekt men menar på att det inte är något problem.
– Min idé var långt ifrån perfekt när jag började utan den utvecklades längs vägen. Nu är ju detta ett franchiseföretag som jag tagit hit, planen från början var att starta något helt eget men jag fastande så för konceptet så jag bestämde mig för att köra detta först för att lära mig driva eget. Men tipset är väl att bara köra på, och att våga ta hjälp och ställa frågor. Att ta hjälp och ställa frågor är något som Linnea betonar. Eftersom hon själv är från Falun hade hon inte ett vidare stort kontaktnät i Karlstad. Hon berättar att det var svårt att tänka sig hur hon skulle sprida Pink Gloves på ett bra sätt.
– Första terminen när jag bara hade en grupp fick ju deltagarna lita på mitt ord om hur bra konceptet är, men under termin två började vi lägga ut ”veckans champion” på Facebook där deltagare fick skriva om konceptet och vad de tyckte. Då spreds ju också Pink Gloves via deras Facebook sidor och fler fick höra talas om det. Samtidigt fick ju folk höra vad en av deltagarna tycker och inte bara vad jag tycker. För det är klart jag säger att konceptet är bra.
Just när det kommer till marknadsföringen av Pink Gloves fick hon mycket hjälp från Drivhuset genom vägledning och råd. Hon fick chans att gå deras utbildning och även via dem marknadsföra sig på Universitet. Under den tid då hon hade som mest i skolan fick hon även hjälp med ekonomin av två civilekonomstudenter som själva gick Pink gloves.
– Det fanns ingen chans att jag skulle hunnit med allt själv då, så deras hjälp betydde mycket. Nu kanske det låter som jag gör värsta mycket reklam för Drivhuset, men det stämmer ju. Civilekonomerna hjälper mig fortfarande och betyder otroligt mycket då jag kan lägga min tid på att utveckla och jobba med företaget istället för på bokföring.
Passet är slut och det är ett gäng svettiga men nöjda tjejer som tackar Linnea för denna gång. Jag som aldrig prövat på boxning blir helt klart sugen när jag ser hur roligt tjejerna har och hur engagerad Linnea är genom hela träningspasset. Hon har den typ av personlighet som får en att vilja kämpa och göra sitt bästa även fast svetten rinner och benen skakar. Hon är glad, energisk och entusiastisk och får alla med sig under hela passet vilket är fantastiskt roligt att se. Även fast jag blir sugen på att prova är jag rätt nöjd med att ha suttit vid sidan och tittat på just denna gång. Det är ett gäng tuffa tjejer jag fått bevittna sista 75 minuterna, och jag hade inte velat möta någon av dem i ringen.