×

Nyheter

Hitta din drivkraft

Är du är ny på universitetet eller en av dem som varit med ett tag men som känner att det vore trevligt att prova något nytt? Hur träffar man nya människor? Hur kommer man bort från den vardagliga tristessen kring högarna med kurslitteratur och långa ”att göra - listor”. Hur får man fart på det sociala livet i en helt ny och främmande stad? I denna artikel finner du en rad olika aktiviteter som du kan ta del av eller projekt som du kan engagera dig i. Kanske hittar du din oas under studietiden eller din mentala plats som man behöver för att ladda batterierna.

Din kreativa ådra kan ibland behöva stimulans och då finns det en rad olika projekt du kan engagera dig i. Det finns en studenttidning – den du läser i just nu som varje år söker nya skribenter, fotografer, layoutare och illustratörer bland studenter av studenter från alla olika program och årskullar.

Att sitta ner och läsa dagarna i ända kan vara tufft och för att behålla fokus kan det vara bra att röra på sig ordentligt och ladda ut batterierna genom ett fyspass med boll, klubba eller vad sägs som ett Zumbapass med Kauif? Eller varför inte bli instruktör för universitetets eminenta idrottsförening? Det innebär att du får genomgå en utbildning som arrangeras varje termin för alla de nya som vill instruktörer. Det finns också de som finner drivkraft i att engagera sig i någon av Karlstads universitets många studentföreningar. Det ser olika ut i olika föreningar, oftast på grund dess storlek, rutiner och traditioner.

En styrelse finns det i alla fall i varje förening och den byts ut med jämna mellanrum så kanske är du din förenings nästa ordförande? Eller kanske är du sexmästarmatrial? Att sitta med och planera aktiviteter och lunch- föreläsningar tillsammans med din förening kan vara ett sätt att komma dina kursare lite närmare men det kan även mynna ut i ett bredare nätverk och många roliga festligheter.

Det kan också vara skönt att träffa vännerna långt bort från skolbänken och då finns det exempelvis två studentpubar. C.A.P.S är belägen på campus-området och den andra, Bunkern, ligger ett stenkast från Kronoparkens centrum. Dit kan man gå man med vännerna för att dricka öl, spela Beer Pong eller kanske ett traditionellt brädspel. Det finns även mat på menyn och du kan arrangera sittningar med din student- förening eller styra upp en klassfest. Att jobba ideellt här är dessutom en bra merit på CV:t och en rolig upplevelse om du vill engagera dig och bli en del av en ny gemenskapen genom arbetet.

Det kan vara givande att ha några andra aktiviteter vid sidan av sina studier, som en morot. Man kan ha en hel hög med aktiviteter eller så väljer man noga ut det som ger bäst meriter när man väl börjar bege sig ut på arbetsmarknaden. Hotspot är en jobbmässa som arrangeras av studenter och är till för studenter. Den lockar varje år utställare från såväl Sverige som Norge. Utställarna kan erbjuda allt från arbete efter examen, till sommarjobb eller praktikplats. Man kan arbeta med Hotspot i olika arbetsgrupper tillexempel som mässplanerare, sponsor- ansvarig eller som projektledare.

Tobias Svensson läser Information och PR och är delprojektledare för Hotspot. Han förklarar hur hans grupp fungerar:

-I infogruppen jobbar vi som en reklam/kommunikationsbyrå. Vi arbetar med idé-briefing, design, IT, kampanjer – så som riktiga reklambyråer gör.

Med andra ord jobbar man på ett likande sätt som den professionella motsvarighet vilket ger erfarenheter som är användbara i arbetslivet, inte helt otippat har många av de som varit med i Hotspot fått jobb tack vare de erfarenheterna de plockat med sig.

Ett annat sätt att både knyta nya kontakter och skaffa sig erfarenhet är att jobba extra som studentambassadör för Karlstads universitet. Det innebär att man åker ut på gymnasiemässor och pratar om universitet från en students synvinkel – det ärligaste sättet att förklara varför man ska välja att studera i Karlstad. Man kan också agera guide för besökare som vill gå en rundtur på skolan eller vara med på olika arrangemang där Karlstads universitet vill synas, musikfestivalen Putte i Parken är ett exempel. Att jobba som studentambassadör är väldigt roligt och passar dig som gillar att snacka med folk och som vill vara ansiktet utåt för Karlstads universitet, kanske ser du det hela som en utmaning?

Är man nyfiken på eller intresserad av studenters sexuella hälsa så är Sex&Sånt något för dig. Detta innebär att man genom ett lustfyllt perspektiv vill upplysa, sprida information samt hålla ett öppet forum för frågor och funderingar. Detta är egentligen bara ett axplock av sociala aktiviteter som kan göra din studie tid lite roligare, lite festligare och mycket mer stimulerande mellan plugg-ångest och tentatider.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter