×

Nyheter

Studenter från Karlstad tävlade i europeisk tävling

John Randelid, Arvid Viktorsson, Carl Elgström och Gustav Lövgren deltog i den internationella tävlingen Times i Tyskland tidigare i år. Foto: Denny Jansson
I januari deltog Arvid Viktorsson, John Randelin, Gustav Lövgren och Carl Elgström, som alla pluggar industriell ekonomi vid Karlstads universitet, i semifinalen i den internationella tävlingen Times i Tyskland.

Efter att ha gått segrande ur den lokala tävlingen i Karlstad var det i mitten av januari dags för kvartetten från Karlstad att åka till Tyskland för att delta i den prestigefulla europeiska tävlingen, som är Europas största casetävling för studenter som läser industriell ekonomi.

– Times är en internationell casetävling som anordnas av Estiem varje år. Vårt lag hade turen att vinna den lokala casetävlingen i Karlstad som anordnades av Estiem och Valmet, säger Arvid Viktorsson.

Vägen till den europeiska semifinalen startade redan under IN-dagen, den tekniska och naturvetenskapliga jobbmässan som anordnas på Karlstads universitet i november varje år.

– Estiem annonserade om tävlingen under IN-dagen i november där vi anmälde ett lag för att det låt roligt och intressant att tävla, berättar Arvid Viktorsson.

Tävlingen är uppbyggd kring olika problemfall som de tävlande lagen får i uppgift att lösa under en bestämd tid. Till sin hjälp har lagen olika former av material, vilket ibland kan vara mycket omfångsrikt säger Arvid Viktorsson:

– Man får ett problem av ett företag som kan handla om logistik, expansion eller produktutveckling. För att lösa problemet har man strax under fyra timmar på sig för att gå igenom allt material, som i en del fall kan var uppemot 60 sidor, säger han.

Förutom att lösa fallet utifrån det material som laget fått, ska laget även planera för hur fallet och lösningen ska presenteras inför en bedömande jury.

– Under tiden ska även en 20 minuter lång presentation på engelska förberedas, vilken senare ska presenteras för en jury som ofta består av representanter från företaget som skapat caset. Juryn avgör sedan vilket lag de anser har den bästa presentationen och lösningen på problemet.

Även om laget från Karlstad föll på målsnöret blev det en bra placering samtidigt som kvartetten tar med sig många nya erfarenheter och bekantskaper hem.

– Tyvärr gick vi inte vidare till finalen, utan föll på målsnöret denna gång. Vi placerade oss på topp 12 av 350 anmälda lag från hela Europa, så vi är jättenöjda med vår insats och har träffat många jättehärliga studenter från andra europeiska länder, säger Arvid Viktorsson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter