×

Campus

Bara skola och ingen lek makes studenten a dull boy

Foto: KAUIF
Har du världens bästa miljonidé men inte vet hur du ska förverkliga den, eller älskar du att sjunga men är för blyg för Idol? Vill du träffa människor, spela brädspel eller resa runt landet och prata om Karlstads universitet? Det finns otaliga föreningar med olika inriktningar, och hittar du inget som passar just dig är det enkelt att starta en egen.

Universitetet är mer än bara böcker, tentor och föreläsningar. Det finns en värld full av liv runtom skolan där du kan 1 ett välbehövligt avbrott från studierna. Att engagera sig i olika föreningar är både roligt och givande. Förutom att träffa nya människor och knyta kontakter får du också möjlighet att visa vad du går för, och meriterna får dig att sticka ut inför framtida arbetssökningar.

Driva företag, eller hjälpa andra med sina

Drivhuset, vars lokal ligger i Innovation Park mittemot universitetet, hjälper din inre entreprenör att vakna till liv med vägledning och utbildning. De agerar som bollplank för studenter som har idéer men inte riktigt vet hur de ska förverkliga dem. Drivhuset arbetar med att avstigmatisera begreppet ”entre­penör”, för att visa att alla människor kan bli entreprenörer så länge du har en ide och är handlingskraftig. Om du inte själv vill starta företag kan du hjälpa andra på vägen genom att medverka i deras kompetensteam, och få betalt på köpet. Teamet, som likt X-men räddar stackars studenter i nöd, är till för att studenter med viss kompetens kan bidra med en extra insats där det behövs. En ekonomi-studerande kan till exempel hjälpa till med bokföring medan en webb och multimedia-student kan hjälpa till med hemsidor.

Hannah Schaffer är gammal student och nu projektledare på Drivhuset. Vad som drog henne dit var att ingen dag är den andra lik.

– Du möter otroligt drivna unga studenter som har en ide som de tror på, att få följa folks utveckling, säger hon.

Drivhusets kontor på Innovation Park vill ses som en hängpunkt för de som är med i verksamheten.

– Vi har en skön atmosfär på kontoret med högt i tak där man kan träffas och bolla idéer, med både verkstad och startlab för de som startar eget.

För att lättare komma i kontakt med studenter har de även en lokal i Gläntan på universitetet, dit man kan gå för att prata och ställa frågor.

Emsek serverar mat och dryck till studenter

Studentpuben bunkern finns på Jakthornsgatan några hundra meter från universitetet. Den existerar via studentföreningen Emsek och drivs helt av engagerade studenter. Studenterna får både laga mat, servera, stå i kassan och ha hand om ekonomin, men också anordna PR-events och träffa olika människor.

Carolina Sunts har varit engagerad i Bunkern i nästan ett år. Hon har flera ansvarsområden inom föreningen och gillar att hjälpa andra att trivas.

– Jag gillar att göra saker och det är ett skönt avbrott från allt Det ska finnas ett ställe där studenter ska kunna hänga och slappna av, men för att det ska fungera behövs det att folk engagerar sig, säger hon.

Bunkerns lokal var en gång i tiden ett gammalt cykelförråd, men tack vare engagerade studenter förvandlades det till en bar där det idag kan beställas både mat och dryck. Under åren har lokalen förändrats och gjort om, och har i dagsläget både uteservering och foosball-bord.

Gemenskap via sång

På universitetet finns två stora körer: damkören Söt Likör och manskören CMB. Båda körerna har fyra stämmor och ställer upp med sjungningar och konserter flera gånger per år. Under juletid har båda körerna späckade scheman med luciatåg runtom i kommunen, men andra stora högtider som valborg och universitetets akademiska högtid står också på schemat. Söt Likör och CMB gör ofta uppträdanden tillsammans, men utöver detta anordnar de olika föreningarna också sittningar och andra sociala tillställningar med sina medlemmar. Söt Likör och CMB turas om att repetera i universitetets största sal Aula Magna på måndagar 18-21, och varannan gång i en mindre hörsal.

Brädspelskvällar på universitetet

Karlstads universitets spelklubb (Kusk) riktar sig mot studenter som gillar olika typer av bräd- och kortspel. Föreningen har över 100 spel till sitt förfogande med allt från enka kortbaserde spel som tar några minuter, till avancerade spel som kräver flera tim­mars spelade för att avklara. Hit kan man komma för att träffa nya människor och utvidga sitt intresse med flera andra. Föreningen är framförallt en universitetesförening, men gamla studenter och folk som inte studerar på universitetet är också välkomna. Mikaela Påvels är ordförande på Kusk och bryter ofta av studier­na med spel.

– Det som är härligt med föreningen är att det inte är specifikt för ett program, vilket resulterar i att man får träffa människor från flera olika föreningar som man annars inte hade fått kontakt med. Vi träffas även oftare än andra föreningar, så gemenskapen blir stor och man kommer varandra nära, säger Mikaela.

Föreningen träffas varje måndag klockan 19 och varannan söndag klockan 11, för att tillsammans spela spel och umgås.

För den som vill komma närmare arbetslivet
Apecs är en studentförening som snarare kan ses som ett extrajobb. Studenters färska nytänk är eftertraktat på marknaden och ingenjörskonsulter erbjuder studenter erfarenhet från arbetsmarknaden. Apecs har samarbete med flera olika företag som Region Värmland, Tetrapak och Ventisol. De erbjuder tjän­ster inom framförallt ekonomi, teknik, IT och multimedia, och engagerade studenter förväntas lägga ca 5-10 timmar i veckan på arbete. Med minskad klyfta mellan näringsliv och studier erbjuds studenter starka erfarenheter och en bra punkt att fylla ut sitt cv. Föreningen har sitt kontor i Innovation Park mittemot universitetet, och ansökan för medlemskap skickas via Apecs hemsida.

Sex & sånt sprider kunskap om sex och sånt

Studenters psykiska och fysiska hälsa är något som ofta kommer på tapeten. Sex & sånt är ett projekt som skapats utifrån samverkan mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet, och syftar till att lyfta viktiga frågor inom sex, hälsa och alkoholvanor.

Studenter är i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar och projektet arbetar hårt för att förbättra studenters levnad. De förmedlar kunskap om allt från hur kondomer fungerar till vad BDSM är. Sex & sånt gör ofta samarbete med olika föreningar för att sprida den viktiga informationen. De anordnar även gästföreläsare och seminarier för att öka kunskapen kring sex och alkohol.

Politiska partier på Karlstads universitet

För de studenter som är politiskt intresserade finns många föreningar på Karlstads universitet som kretsar kring politiska partier. Feministiskt initiativ, Miljöpartiet, Liberalerna, Moderater, Socialdemokrater och Vänsterpartiet, men även en förening som kretsar kring utrikespolitik. Den utrikespolitiska föreningen i Karlstad är både obunden till de olika politiska partierna och religion, och syftar till att öka intresset och sprida kunskap om utrikespolitiska frågor. Föreningen anordnar både föreläsningar och seminarier för att belysa internationella frågor, och deras ambition är att vara en mötesplats där folk med samma intresse kan bredda sina kunskaper kring utrikespolitik.

HBTQ et al kämpar med att öka förståelse och kunskap

HBTQ et al är Karlstads universitets första förening med inrik-ting på bland annat homo, bi, trans och queer-frågor. Föreningen syftar till att lyfta hbtq-frågor och öka kunskapen hos såväl lärare som studenter. Sara Christenson är ordförande och grundare av föreningen och har märkt av diskimineringen som skett på grund av okunskap.

– Att exempelvis föreläsare, och för den delen kurskamrater, är okunniga och på så sätt skadar eller sårar utan att tänka på det är tyvärr vanligt.

Målet med föreningen är att det ska finnas en plats på universi­tetet där hbtq-personer kan känna stöd och gemenskap. Förutom deltagande i Karlstads pride-festival och samtalsträffar i gläntan arbetar föreningen på ett samarbete med RFSL och andra sätt att lyfta frågan.

– På sikt handlar det även om att till exempel bjuda in föreläsare till universitetet för att prata om just normkritik och annat som är hbtq-relaterat, säger Sara.

Anastacia Pigaleva är PR-ansvarig i föreningen, och för henne var det gemenskapen som drog henne att engagera sig.

– Sen så är det kul att vara med och göra skillnad, att engagera sig i något man bryr sig väldigt mycket om, säger Anastacia.

Föreningen har lunchträffar en gång i veckan, där de träffas och pratar om allt mellan himmel och jord. Så småningom faller samtalet dock in på hbtq-frågor, där universitetets präst ofta deltar.

Idrotten sammanför studenter

KAUIF är Karlstads universitets idrottsförening, och arbetar med att sammanföra studenter via olika sporter. KAUIF erbjuder gruppträningar som till exempel tafatta, bollsporter som fotboll och innebandy, och kampsporter som shorinji kempo. Föreningen erbjuder även massage, där du kan boka tid hos utbildade massös-er. Oavsett vilken idrott du är intresserad av är alla välkomna att delta, och det är lätt att boka in sig på olika pass via hemsidan. Via det gemensamma intresset för sport samlas folk från flera olika klasser och linjer för att umgås och ha roligt. Som instruktör får man även träna på viktiga egenskaper som ledarskap och projektledning.

Studentambassadör för Karlstads universitet
Om du gillar sin utbildning, vill resa runt Sverige och blogga om Karlstads universitetsliv ska du söka för att bli studentambassadör för Karlstads universitet. I jobbet ingår att berätta för blivande studenter om sina egna erfarenheter kring utbildningen och skolan. Du får besöka gymnasieskolor, delta i mässor, hålla i
guidade turer och blogga om sina erfarenheter och intryck. Det är ett viktigt arbete då personliga intryck ofta överskrider informationskataloger när nya elever ska välja universitet, vilket innebär att de som blir ambassadörer behöver vara både utåtriktade och positivt lagda till skolan i sig.

Kaulas är projektgruppernas ryggrad

Kaulas är en studentförening som skapades för knappt tre år sedan. Föreningens syfte är att öka gemenskapen mellan studenter genom att anordna events där alla är välkomna. De anordnar till exempel Railsession, ett event under november där kända skidåkare kommer till universitetet för att åka skidor och tävla tillsammans med studenter. För att dessa events ska bli möjliga krävs engagemang från studenter som samordnas i en projektgrupp, där Kaulas kan ses som en ryggrad som håller gruppen samman. De anordnar även Valborgsfirande varje år, där alla linje-föreningar går tillsammans i en march genom stan som avslutas med ett uppträdande av skolans två körer. Alla studenter som vill lära sig mer om projektledning, sponsring och marknads­föring är välkomna att delta i projektgrupperna.

Din egen studentförening

Alla linjer på Karlstads universitet har en egen, eller ingår i, en förening. Föreningarna består ofta av flera generationer av studenter som samlas för att umgås och lära känna varandra genom lekar och tävlingar. Alla föreningar har sina egna kulturer och traditioner och skiljer sig mycket från varandra. Många föreningar anordnar olika sittningar och tävlingar, och genom att engagera sig i styrelsen ges kunskap om bland annat ekonomi, PR och projektledning.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter