×

Campus

Brist på studentbostäder inför hösten

Foto: Karlstad kommun
På torsdagen släpptes antagningsbeskedet inför höstterminen och Karlstads universitet växer och blir allt mer populärt som lärosäte. Samtidigt blir bostadsmarknaden allt mer pressad och för Karlstads studenter blir det allt svårare att hitta boende.

Det råder nu högt tryck för de större hyresvärdarna som äger studentbostäder runt om i Karlstad och antalet lediga studentbostäder blir allt färre.

— Innan antagningsbeskedet kom hade vi hyrt ut 108 av de 120 hyresrätter vi nyligen byggt alldeles intill universitetet, berättar Malin Hakkarainen på Lönnen fastigheter.

Lecab fastigheter, som äger området Forrest Hill, upplever ett likartat läge som Lönnen:

— Just nu har vi ett trettiotal lediga lägenheter, men efter antagningsbeskedet dröjer det inte länge förrän det blir fullt hos oss också, säger Jenny Sandrehav på Lecab fastigheter.

Det kommunala bostadsbolaget KBAB håller än så länge på sina lediga hyresrätter och släpper dem 18 augusti klockan 10 då det gäller att vara först till kvarn för att få studentlägenhet.

— Just nu är det en period där alla intresserade registrerar sig i vår databas, vilket krävs för att kunna söka om bostad hos oss 18 augusti. Bor man utanför pendlingsavstånd till Karlstad får man en högre prioritet i sitt sökande än de som till exempel bor i Karlstads kommun, berättar Hans Iderström på KBAB.

Den allt mer ansträngda bostadssituationen är en prioriterad fråga för Karlstad studentkår som menar att det behöver byggas fler studentlägenheter i takt med att universitetet växer:

— Ingen ska behöva tacka nej till en utbildning på grund av bostadssituationen. Karlstad studentkår arbetar aktivt med att försöka få fler aktörer att bygga mer studentbostäder, berättar Jessica Millertson, ordförande på Karlstad studentkår och fortsätter:

— Karlstad Studentkår vill att alla studenter ska ha en bostadssituation de trivs med, och alla är välkomna till oss för frågor gällande studentbostäder.

Syntolkning: Flygbild över Campus Futurum i Karlstad som ägs av det kommunala bostadsbolaget KBAB.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter