×

Nyheter

Högt söktryck och få lediga studentbostäder

Det var få lediga studentbostäder inför årets hösttermin. Foto: Denny Jansson
Antalet studenter som antas till en utbildning vid Karlstads universitet fortsätter att öka. Samtidigt ökar trycket på studentbostäder i Karlstad och vid terminsstarten fanns få studentbostäder att tillgå.

Precis vid terminsstart presenterade Sveriges förenade studentkårer, SFS, sin årliga kartläggning av bostadsläget i landets studentstäder. I kartläggningen ställer SFS krav på att det ska finnas ett permanent förstahandskontrakt, att bostaden ska vara belägen inom 30 minuter till lärosätet, att hyran inte överstiger 35 procent av studiemedlet samt tillträde innan studierna startar för terminen.

Städerna klassificeras därefter som gröna om de uppfyller kraven, gula om de delvis uppfyller kraven och röda om de inte uppfyller kraven. Liksom förra året klassificeras Karlstad i årets kartläggning som en gul stad.

Enligt SFS:s rapport är bostadssituationen i Karlstad relativt god samtidigt som det kan vara svårt att få tag i studentboende inför och vid terminsstarten på hösten. Samtidigt menas att möjligheterna att få ett förstahandskontrakt ökar längre in på terminen och att samtliga bostadssökande studenter bör ha ett förstahandskontrakt senast i november.

Av de 33 kartlagda studentstäderna klassificeras tolv städer som röda, tolv som gula samt nio som gröna. I årets rapport menas att bostadssituationen är särskilt bekymmersam i Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby där det kan ta upp till ett halvår att få studentboende.

– Våra studentkårer berättar om studenter som tvingas hoppa av sin drömutbildning eftersom de inte hittar ett boende. Det får konsekvenser för både individen och samhället, säger Matilda Strömberg, ordförande på SFS till DN.

Många ansökningar

I Karlstad finns flera aktörer som erbjuder studentbostäder och där merparten förmedlas av kommunägda KBAB, Lecab fastigheter, Studentbostäder i Sverige, Lönnen samt Stiftelsen Karlstadshus. De flesta studentbostäderna finns på Campus Futurum, nordväst om universitetsområdet, Kronoparkens centrum samt inne i stadskärnan.

Lönnen studentbostäder har 121 studentlägenheter fördelat i två hus på Sommargatan, alldeles intill hus 21, och efterfrågan på lediga studentlägenheter är stor i år:

– När jag kom tillbaka från semestern sista veckan i juli fanns det fem lediga bostäder. Nu har vi inte en enda ledig studentbostad, samtidigt kommer det in ganska många ansökningar, berättar Majlis Karlsson, hyresadministratör på Lönnen studentbostäder.

Och fortsätter:

– Den första veckan fick vi över 270 ansökningar. Veckan efter antagningsbeskedet fick vi drygt 60 ansökningar och nu kommer det ett 30-tal per vecka, så pass ser det ut.

Antalet studentbostäder fortsätter att öka med flera nya fastigheter. Foto: Denny Jansson

”Tuff bostadsmarknad”

Även hos Stiftelsen Karlstadshus, som har närmare 300 studentbostäder på Jakthornsgatan på Kronoparken, har efterfrågan på studentboende varit hög inför årets hösttermin.

– Vi har kunder på väg in i alla lediga lägenheter. Det är inte tomt någon gång under året, så det är en tuff bostadsmarknad och många studenter ringer till oss i panik, säger Majlis Karlsson.

Söktrycket var även högt på de studentbostäder som förmedlas av det kommunägda KBAB, som har drygt 900 egna studentboenden runt om i Karlstad samt ytterligare 250 studentboenden som KBAB hyr av andra fastighetsägare.

– Trycket i somras var som det brukar. Det är alltid hektiskt när antagningsbeskedet kommer och så är det varje år. I somras hyrde vi ut alla studentlägenheter som vi hade då. Just nu finns det ett par lediga boenden och det kommer att komma in en del uppsägningar under hösten, berättar Madelene Danielsen-Gustavsson, kommunikatör på KBAB.

På Forrest Hill har Lecab Fastigheter 283 studentbostäder, och liksom hos övriga hyresvärdar märkte man av det stora söktrycket i somras.

– Vi fyllde alla våra lediga lägenheter under en enda dag. Just nu har vi inga lediga lägenheter, men det kan bli lediga lägenheter framöver. Det blir alltid någon ledig lägenhet varje månad, säger Jenny Sandrehav, administratör på Lecab fastigheter.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter