×

Campus

Här är kvartetten som utgör årets presidium

Foto: Denny Jansson

Inför det kommande året består studentkårens presidium av tre omvalda och en nykomling. Tillsammans har de redan sett till att totalförändra sin grafiska profil.

– Vi är jättenöjda. Jag skulle aldrig vilja byta tillbaka till den gamla, säger ordförande Sebastian Hardin.

Hallå där, Sebastian Hardin, ordförande.

Hur känns det att gå in på ditt andra år som ordförande?

– Det känns bra faktiskt. Varje år är ju unikt så bara för att jag har gjort ett år betyder ju inte det att det kommer bli exakt likadant i år. Mycket kan man ju förvänta sig kommer vara ungefär som det var, men det dyker ju alltid upp nya saker.

Vad är dina arbetsuppgifter?

– Jag har det övergripande ansvaret för att organisationen ska fungera som den ska. Enklare uttryckt är det min uppgift att se till att alla andra har de resurser och befogenheter som behövs för att de ska kunna utföra sina uppdrag. Det mesta operativa är det någon annan som har som huvuduppgift. Det är klart att jag alltid är beredd att gå in och stötta eller ta över om det skulle behövas men det mest operativa jag gör är ju att leda kårstyrelsens arbete. Se till att rätt frågor kommer upp på styrelsens bord i rätt tid så vi kan fatta de strategiska besluten. Sedan har jag kontakt med media, universitetet och kommunen.

Berätta lite om studentkårens nya grafiska utseende!

– Vi har haft vår förra orangea profil i ungefär tio år så vi tänkte att det var dags att byta utseende. Vi kände helt enkelt att det var dags för en ny profil som var lite mer fräsch, minimalistisk och modern. Vi är jättenöjda. Jag skulle aldrig vilja byta tillbaka till den gamla.

Hur går tankarna kring ett kårhus, är det något ni vill dra igång igen?

– Om jag får bestämma så nej, kan jag krasst säga. Om förutsättningarna förändras så är det ju något man kan tänka på igen. Men ärligt talat tror jag att Karlstad som studentstad kommer kunna klara sig utan ett kårhus. Det handlar ju om att skapa någon slags mötesplats och samhörighet över föreningsgränserna, och jag tror nog vi kan åstadkomma det genom samarbete med externa parter. Då är det genom olika arrangemang tillsammans med exempelvis Nöjesfabriken. Men också med universitetet och kommunen.

Vad kommer att hända i år?

– Vi håller på att samarbeta med universitetet och kommunen för att bli årets studentstad 2020–2021. Så det är väl ett arbete som vi kommer lägga en hel del kraft och energi på. Vi vill se till att Karlstad är en stad som studenterna verkligen trivs i, ännu mer än hur det är nu.

Vad har du för förväntningar på året som kommer?

– Jag hoppas att det inte blir fullt lika innehållsrikt som förra året. Det är kul att det händer saker men jag tror nog att organisationen behöver lite lugn och ro. Förra året sjösatte vi ju väldigt många förändringar både externt och internt. Så om jag får önska vill jag gärna att vi får möjlighet att ro dem i hamn, se till att det blir som vi har tänkt oss och bli en ännu bättre studentkår.

Hallå där, Malin Sannerstedt, vice ordförande och politisk sekreterare.

Hur har du laddat upp inför hösten?

– Jag har varit ledig! Jag har haft fem veckors semester och det har jag aldrig haft tidigare. Det har varit underbart. Jag har varit mycket hemma i Göteborg och umgåtts med gamla vänner, och så har jag varit i Budapest. Jag har njutit av livet egentligen. Läst mycket böcker och tagit tid för mig själv. Det hade inte kunnat varit bättre.

Hur känns det att köra andra året på posten?

– Det känns bra, jag är jättepeppad på det här året. Det som känns så kul nu jämfört med för ett år sen, är att förra året var allting nytt. Allt man gjorde var man tvungen att lära sig för första gången. Det var lite därför jag ville göra ett år till. Och det är så härliga människor i den här organisationen.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag har dubbla roller i år. Både som vice ordförande och politisk sekreterare. Politisk sekreterare är mitt huvuduppdrag. Under det gångna året gjorde jag mycket administrativt, men nu har vi anställt en administratör som tar över mycket av det jag har gjort. Nu har jag huvudansvar för vår internorganisation, våra demokratiska processer, omvärldsbevakning och för beslutsunderlag som behöver sammanställas. Jag har också medlemsansvar en samordnarroll. Så det är väl mer eller mindre mina huvuduppdrag. Som vice ordförande är det mycket att jag och Sebastian som är ordförande diskuterar saker och ser hur vi går till väga innan vi involverar resten.

Är det något som blir nytt för i år?

– Förhoppningen är att vi ska börja jobba mer i projektform, att tillsätta olika projektgrupper med projektledare direkt under kårstyrelsen. Om vi har studenter som vill driva något så vill vi jättegärna komma i kontakt med dem, för då har vi möjlighet att kunna hjälpa till rent ekonomiskt och formmässigt. Dessutom med kommunikation genom våra kanaler och kunskap. Vi hade ju två projektgrupper förra året och nu vill vi satsa ännu mer på det.

Är det något du tar med dig från förra året?

– Väldigt mycket. Framför allt att kasta mig ut lite. Går det fel så går det fel, men oftast så gör det ju inte det. Sedan har vi många delar där vi inte kan göra det. Men att kasta mig ut lite, det tar jag med mig.

Hallå där, Rebecca Hultman, studiesocialt ansvarig.

Hur har du laddat upp för hösten?

– Jag har haft det lugnt och skönt, tränat en hel del vilket har varit härligt. Det var min uppladdning. Jag var också på Pride i Stockholm, det var kul. Jag har gjort sådant jag mår bra av för att ladda upp inför året.

Hur känns det att köra andra året på posten?

– Det känns bra, det är jättekul att få göra det igen. Jag jobbade ju ganska mycket med Kårhuset förra året, därför fick jag inte riktigt utrymme att jobba med det jag ska jobba med på samma nivå som jag kommer få i år. Så det ser jag fram emot att kunna göra.

Vad är dina arbetsuppgifter?

– Jag jobbar en hel del med studiemiljö, men också med alla föreningar. Sedan jobbar jag bland annat med terminsstarten och sedan med generalsutbildningen under våren. Det är mycket studiesocialt arbete.  

Vad har du för förväntningar på året som kommer?

– Jag tar det som det kommer. Nu när jag gjort ett år redan så vet jag det att man får ta det lite som det kommer. Men jag tror det kommer bli ett väldigt bra år för oss. Vi har ju lite andra förutsättningar då vi är tre i presidiet som sitter kvar sedan förra året, och det ger ju oss mer förutsättningar att jobba på ett annat sätt än om man hade slängts in i det direkt och inte haft någon erfarenhet. Så jag har höga förväntningar på det här året faktiskt.

Du som gjort detta ett år tidigare, är det något du tar med dig till kommande år?

– Det är mycket. Studentkåren ger en så mycket erfarenhet. Både som person och professionellt. Även det här med att ta en sak i taget och att vara lugn. Det löser sig alltid, även om man står där och har panik.

Vad händer i år?

– Här närmast är det välkomstmässan och föreningsmässorna. Det kan vara intressant att gå på om man är student.

Hallå där, Christoffer Qvist, utbildningspolitiskt ansvarig.

Hur har du laddat upp inför hösten?

– Jag har laddat upp inför hösten genom att vara ledig, att bara ta det lugnt och samla energi, umgås med vänner och njutit av sommaren och bara tagit en dag i taget.

Hur känns det att ha blivit vald till utbildningspolitiskt ansvarig?

– Det känns roligt och spännande, jag är grymt taggad på att komma igång med arbetet på riktigt nu efter introduktionsveckorna och har flera roliga projekt som jag fillurar på.

Vad består dina arbetsuppgifter av?

– I korthet består min tjänst av tre huvuddelar: studentrepresentation, kvalitetsgranskning och högskolepedagogik. Min roll är att se till att det finns studentrepresentanter i universitetets beredande och beslutande instanser och programråd med mera. Att vara med och granska utbildningarna så att de håller god kvalitet och så att universitetet inte bryter mot sina egna regler och riktlinjer och mycket, mycket mer.

 Hur kom det sig att du sökte?

– Jag sökte denna tjänsten för att jag har ett brinnande intresse för utbildning och jag vill vara med att utveckla och förbättra den utbildning som bedrivs på Karlstads universitet. Jag har ju tidigare varit involverad i studentkårens arbete och tyckte att det verkade intressant och givande.

Vad har du för förväntningar på året?

– Oj, det har jag inte riktigt hunnit landa i ännu men mina förhoppningar är väl att det ska vara ett givande år med massor av spännande utmaningar att sätta tänderna i.

Vad kommer hända i år?

– Haha, jag vill inte ”spoila” något ännu men jag har som sagt en del projekt som jag är sugen på att dra igång så håll ögon och öron öppna under året.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter