×

Campus

Summerar en lyckad och vintrig introduktion

Fanny Leiding och Alva Andersson är nöjda med vinterns introduktion och blickar nu framåt mot höstens introduktion som är något större. Foto: Denny Jansson
Efter en kylig och vintrig, men lyckad, introduktion av nya studenter har planeringen inför höstens introduktion nu börjat för KarlEkons generaler Fanny Leiding och Alva Andersson som ser fram emot hösten.

Att introducera nya studenter inför universitetslivet vintertid kräver både planering och koll på vädret, menar Fanny Leiding och Alva Andersson som i november förra året valdes till generaler för KarlEkon, som båda läser fjärde terminen på civilekonomprogrammet.

– Det var svårt att planera med tanke på vädret och att vi ville få med så många nya studenter som möjligt. Det var en största utmaningen när det var så kallt som det var nu i början av terminen, säger Fanny Leiding.

– Det är också lite svårt att veta hur många av de nya studenterna som kommer. Nu var det lite strul med antagningen, fyller Alva Andersson i.

Efter att ha blivit valda till generaler någon vecka efter KarlEkons ordinarie årsstämma i början av november förra året påbörjades den intensiva planeringen inför introduktionen som startade när vårterminen drog igång.

– Det blev ont om tid att hitta en projektgrupp och att höra av sig till olika företag, särskilt i och med att många har julledigt, säger Fanny Leiding.

Den största utmaningen med att arrangera introduktion under vintern är dels den knappa tiden, dels det något lägre antal studenter som börjar att studera på universitetet vintertid.

Både Fanny Leiding och Alva Andersson har länge haft planer på att bli generaler, även om modet tilltagit de senaste åren och där båda sent i höstas kände att det var dags.

– Jag tror att vi båda länge har velat bli generaler, men kanske varit lite fega tidigare. Jag har precis slutat i föreningens styrelse och nu bara blev det så att jag blev general, säger Alva Andersson och skrattar.

– Jag blev nominerad på stämman men tackade nej. Efteråt kände jag att om någon ändå nominerat mig är det nu jag faktiskt har chansen. Jag tänkte att det bara är att köra, säger Fanny Leiding.

Responsen på årets introduktion beskriver de som övervägande positiv och där planeringen inför introduktionen uppskattats både av nya studenter, andra faddrar samt även av lärare på universitetet.

– Jag blev glatt överraskad eftersom vi har fått mycket bra respons på årets introduktion, både från faddrar och na studenter som varit med som tyckt att det var kul. Det är speciellt kul eftersom faddrarna varit med tidigare och vet hur det gått till tidigare år, säger Alva Andersson.

Bland årets aktiviteter fanns både stadsvandring och föreningskamp där man utnyttjat att det även finns andra föreningar som introducerar nya studenter i början av vårterminen.

– Vi har alltid stadsvandring där de nya studenterna får gå runt till olika företag. Vi har även olika lekar efteråt och lära-känna-dag. Det har även varit poängjakt och föreningskamp tillsammans med Spex och Cura som också har introduktion på vintern, berättar Fanny Leiding.

Att introducera nya studenter tillsammans med andra föreningar tror de båda generalerna är ett framgångsrikt koncept. Samtidigt tror de att ett sådant upplägg underlättar för framtida arrangemang och kontakter mellan föreningarna.

– Jag tror att det är bra om man lär känna andra som är med i andra föreningar på universitetet. Det kan också vara nyttigt att veta att det finns andra studenter här som läser andra utbildningar, att man inte bara begränsar sig till sitt eget program, säger Alva Andersson.

– Jag tror att det kan bli enklare i framtiden om man redan i början av året etablerat en kontakt med andra föreningar, att driva vidare på det även inom andra projekt, menar Fanny Leiding.

Just att kontakten mellan föreningarna etableras tidigt under året gör att det blir enklare att samarbeta och planera inför framtida aktiviteter:

– Får man in en fot under introduktionen är et enklare att hitta på saker senare som fler hänger med på, tillägger Alva Andersson.

Efter att vinterns introduktion nyss avslutats kan de båda generalerna summera en lyckad introduktion som gått enligt plan.

– Jag tycker att det har gått bättre än vad vi hade tänkt oss innan. Det var ingenting som gick åt skogen och allt har varit väldigt bra, säger Alva Andersson.

– Allt har rullat på hela veckan, så på så sätt har det varit en väldigt lyckad introduktion, säger Fanny Leiding.

Nu väntar en kort period av vila innan det att det är dags att utvärdera vinterns introduktion och blicka framåt när planeringen inför höstens introduktion drar igång.

– Först ska vi ha utvärdering och startar planeringen inför hösten om någon vecka, säger Fanny Leiding.

Till skillnad från vinterns introduktion är introduktionen under hösten betydligt större där fler studenter och faddrar deltar vilket därför kräver mer förberedelser. Dock har de erfarenhet vilket gör att de känner sig både laddade och förberedda på utmaningen med att planera höstens introduktion:

– Det känns lite nervöst, men jag känner mig mer redo nu eftersom jag varit med och arrangerat en introduktion, säger Fanny Leiding.

Att ha längre tid på sig att planera inför höstens introduktion tror de är positivt och nödvändigt.

– Det är inte samma tidspress. Samtidigt lär man sig av sina misstag, så jag känner mig också ganska lugn, säger Alva Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter