×

Campus

Studenter bakom ny app som ska hjälpa studenter att hitta varandra

Foto: Denny Jansson

Hur kan kan utanförskapet bland studenter tacklas och hur kan det bli enklare för studenter att hitta nya vänner?

Det frågade sig Mostafa Ismail och hans kompisgäng som i februari nästa år lanserar en ny social app för studenter.

Tanken med den nya mobila applikationen Zimify är att studenter enklare ska kunna hitta andra studenter, och där man kan lära tillsammans.

– Tanken är att genom appen ge alla studenter bättre förutsättningar att genomföra sin utbildning, berättar Mostafa Ismail, civilingenjörsstudent och vd på Zimify.

Och fortsätter:

– Jag och mina kollegor satt länge och funderade på vad syftet med appen egentligen är, och landade i fyra delmål som genomsyrar konceptet. Det är nätverksbyggande mellan studenter, lärare och skola, bättre studieresultat, förebyggande av psykisk ohälsa och utanförskap samt ett roligare studentliv.

Efter att ha loggat in i appen matchas studenten med andra studenter eller grupper av studenter, och där matchningarna styrs av de inställningar som görs i appen.

– Det finns även en filterfunktion där man kan göra sin sökning mer specifik som kursval eller programval, exempelvis att man endast ska matcha med studenter som läser en specifik kurs eller ett specifikt program. I appen har användaren ingen profilbild eller information utan sökningen baseras endast på kurs eller program, berättar Mostafa Ismail.

I Zimify kan studenter hitta andra studenter eller grupper av studenter. Foto: Denny Jansson

Idén kläcktes när Mostafa Ismail såg ett par studenter nervöst sitta och vänta utanför Aula Magna i samband med terminsstarten för två år sedan, där han fick en tanke om att hitta sätt för studenter att enklare kunna hitta och nå varandra.

– På vägen tillbaka mot Gläntan tänkte jag tillbaka på hur det var när jag själv började studera, och jag insåg snabbt att jag hade haft tur som hittade vänner redan första dagen. Samtidigt skrev en vän till mig att han tänkte hoppa av eftersom han inte hade någon att plugga med. En vecka senare skrev en klasskamrat till mig på lärplattformen och frågade om vi kunde plugga tillsammans, men problemet var att jag såg det först efter ettpar dagar, säger han.

Och fortsätter:

– Jag insåg att det finns ett konkret problem med ett utbrett utanförskap bland studenter och att den psykiska ohälsan är hög. Då slog det mig att en app som hjälper studenter att hitta andra studenter på universitetet genom en enkel knapptryckning kunde vara en lösning.

Sagt och gjort. Därefter tog Mostafa Ismail kontakt med sin kompis, Yasin Mohamed, och timmarna gick medan de två diskuterade idéer och skapade en prototyp av appen.

– Ett år senare flyttade min kompis kusin till Karlstad för att börja studera, och även han märkte att utanförskapet är stort bland studenter. Därför berättade vi om vår idé för honom och han tyckte att det lät som en succé!

I dag består projektgruppen bakom appen, förutom Mostafa Ismail, av Yasin Mohamed, Adam Mohamed och Amal Qassim, och i nuläget befinner sig trion i testperioden av den nya appen. Tanken är att den ska lanseras i samband med nästa års upplaga av arbetsmarknadsmässan Hotspot.

– Betaversionen är i princip helt klar. Vi har lyckats samlat 80 studenter som ska testa den och ge oss återkoppling innan vi lanserar appen. Vi har haft ett mycket bra samarbete med Karlstads universitet och fått mycket hjälp. Zimify kommer att kunna användas av alla studenter på universitetet och där de loggar in med sina KAU-ID.

Efter att ha lanserat appen i Karlstad nästa år är tanken att lansera appen i fler studentstäder, där det även finns en tanke om att utveckla funktionaliteten.

– Planen är att få till ett licensavtal med universitetet och successivt inleda samarbete med andra universitet och högskolor i Sverige. Zimify har fått positiva reaktioner och det är många studenter vid andra lärosäten som har kontaktat oss och frågat om de kan använda dem, vilket vi är djupt tacksamma för.

– Vi planerar att implementera en framtida funktion i appen som ska utöka tryggheten på lärosätena, där appen ger personal behörighet att skicka notiser till studenter om utrymning och återsamlingsplats. Vi ser fram emot att jobba vidare med appen, säger Mostafa Ismail.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter